Dermatita atopică: Ce este și cum o poți gestiona?

Article Read Duration 4 min citire

Dermatita atopică este o afecțiune caracterizată de mâncărimi și roșeață care apar adesea din cauza factorilor genetici și de mediu. Te invităm să explorezi articolul nostru pentru a descoperi tot ce trebuie să știi despre pielea atopică și cum să îi ameliorezi simptomele.

Ce înseamnă piele atopică?

Dermatita atopică  reprezintă o afecțiune cutanată cronică, caracterizată de piele extrem de uscată, iritată, care se descuamează și prezintă mâncărimi recurente. 

Persoanele care se confruntă cu această afecțiune au un sistem imunitar foarte reactiv și sunt deseori predispuși la alergii precum astmul sau rinita alergică. Pielea atopică este, prin definiție, uscată. O piele normală produce un strat de lipide pentru a se proteja, în timp ce  pielea atopică nu îl produce, iar această funcție poartă denumirea de "barieră cutanată". 

Pielea cu tendință atopică, predispusă la eczeme, este "goală", adică mai puțin protejată, așa că alergenii din mediul înconjurător pot pătrunde adânc, până în straturile mai profunde ale epidermei. Aceștia stimulează sistemul imunitar, care apoi reacționează într-un mod exagerat. 

Dermatita atopică poate să apară din cauza unei disfuncții a barierei cutanate, care face pielea mai predispusă la iritații și uscăciune. Pielea atopică la adulți și mai ales la bebeluși este deseori asociată cu puseuri de simptome, ce pot fi declanșate de factori precum stres, expunerea la iritanți, vreme rece și uscată, dar și transpirație excesivă. 

Erupțiile pot afecta calitatea vieții unei persoane, deoarece pruritul intens (mâncărimea) și roșeața pot provoca un disconfort pronunțat. 

Deși nu există un remediu, există mai multe metode prin care putem tine sub control dermatita atopică. Acestea ajută la o mai bună gestionare a simptomelor și previn apariția puseurilor. 

Cum afectează dermatita atopică microbiomul pielii?


Pielea sănătoasă adăpostește miliarde de microorganisme benefice pe fiecare milimetru pătrat, cunoscute drept microbiom cutanat. Dermatita atopică este asociată cu o scădere a diversității acestor microorganisme (bacterii, fungi, arhee). 

Până acum, tendința era aceea de a eradica microorganismele de pe pielea și din corpul nostru, însă studii recente au arătat faptul că, atunci când pielea noastră este sănătoasă, ele constituie o moștenire echilibrată care interacționează cu organismul nostru, astfel încât acesta să funcționeze optim. În cazul persoanelor care suferă de eczemă atopică, microbiomul este dezechilibrat, iar bacteriile patogene precum Stafilococul auriu se pot înmulți necontrolat și pot agrava simptomele resimțite. 

Printr-un studiu clinic, laboratoarele La Roche-Posay au demonstrat că nu este suficientă refacerea funcției de barieră cutanată pentru a-i oferi alinare de durată pielii cu tendință atopică, ci este esențială și refacerea microbiomului. Pentru ca acesta să își recapete echilibrul, se recomandă utilizarea unor produse potrivite, care susțin proliferarea bacteriilor benefice pentru piele și limitează proliferare bacteriilor patogene.

Cum recunoști pielea atopică? Simptome și caracteristici

Vorbim despre o afecțiune cronică, asociată cu dezvoltarea unor simptome deranjante și erupții periodice care afectează calitatea vieții pacienților. Mai jos vom enumera cele mai comune simptome ale dermatitei atopice, astfel încât tu să poți identifica problema. 

  • Uscăciune extremă a pielii; 
  • Mâncărimi și roșeață; 
  •  Inflamarea pielii; 
  • Formarea de cruste;
  • Durere; 
  • Crăparea și descuamarea dermei; 
  • Schimbări în culoarea pielii; 
  • Apariția veziculelor;
  • Iritație și roșeață în jurul ochilor; 
  • Sensibilitate crescută la elemente sau produse iritante.

Poți suferi de dermatită atopică dacă te confrunți cu oricare dintre aceste simptome. Dacă, totuși, nu poți fi sigur, te sfătuim să mergi la un dermatolog pentru un consult de specialitate, pentru a putea primi un tratament potrivit.


Dermatita mâinilor

Dermatita atopică la nivelul mâinilor poate apărea în orice moment și la orice vârstă. Deoarece se comportă similar cu o alergie, sistemul imunitar al persoanelor cu această problemă reacționează într-un mod exagerat la contactul cu substanțe potențial inofensive, cauzând inflamarea pielii. În plus, din cauza factorului ereditar, cei care au rude ce suferă de acest tip de dermatită au un risc mai mare de a se confrunta și ei cu aceeași problemă. 

Simptomele dermatitei mâinilor pot fi agravate de diferiți factori: lipsa hidratării, iritanți precum detergenți și substanțe chimice, infecții virale sau bacteriene, alergii alimentare, expunerea neprotejată la frig și stresul. Aceștia pot cauza mâncărimi, iritații, crăparea pielii și durere. Hidratarea frecventă cu ajutorul unor produse dedicate pielii uscate poate atenua acest disconfort. 


Dermatita la nivelul coatelor

Nu este deloc neobișnuit ca dermatita să se manifeste în zona coatelor, deoarece afecțiunea se manifestă deseori în zonele unde pielea se pliază. Acest tip de eczemă poate cauza iritații, roșeață, formarea de cruste și, în unele cazuri, durere puternică. 

Principalele cauze ale dermatitei de acest tip sunt: contactul cu iritanți cutanați precum detergenți sau substanțe chimice agresive, pielea uscată și crăpată sau frecarea cu haine strâmte și suprafețe dure.

Dermatita la nivelul brațelor

Persoanele cu eczemă atopică pot avea dermatită și la nivelul brațelor din cauza alergiilor, iritanților, infecțiilor sau a unor afecțiuni medicale preexistente. 

Dermatita pe brațe se poate manifesta prin roșeață și inflamație, mâncărimi intense constante, uscăciune, crăpături, umflături și chiar vezicule umplute cu lichid. În ciuda pruritului, este crucial să eviți scărpinatul, deoarece astfel pot apărea leziuni cutanate care duc la exacerbarea simptomelor

 piele atopica

 

 

Care sunt cauzele apariției eczemei pe piele?

Eczema (un alt nume pentru dermatită) este o inflamare a pielii cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu. Iată care sunt cele mai comune cauze: 

  • Factorii genetici. Persoanele cu un istoric familial de dermatită atopică, astm sau alergii au un risc crescut de a dezvolta această afecțiune.
  • Factorii de mediu. Alergeni precum polen, mucegai, păr de animale sau praf; Iritanți precum săpunuri, detergenți sau alte substanțe chimice; Temperaturi extreme - toate acestea pot declanșa        simptomele eczemei. 
  • Schimbări hormonale. Schimbările care au loc în timpul sarcinii sau menstruației pot afecta pielea și pot declanșa simptomele specifice.
  • Stresul. Acesta poate declanșa eczema în cazul anumitor persoane, slăbind sistemul imunitar și făcând pielea mai predispusă la inflamație.
  • Infecțiile. Infecțiile virale, bacteriene sau fungice sunt cauze comune ale eczemei. 
  • Bolile autoimune. Acestea pot crește riscul de apariție a dermatitei.

Evoluția eczemei pe piele

Dermatita atopică este o afecțiune cronică ce poate urma diferite tipare de evoluție la fiecare individ. Iată care sunt principalele faze prin care pacientul poate trece:

  • Faza de puseu. În această etapă, pielea afectată se inflamează, se înroșește și apar mâncărimile, precum și senzațiile de arsură. Se pot forma și vezicule umplute cu lichid, iar pielea devine mai sensibilă și dureroasă. În această perioadă toate simptomele resimțite sunt mai intense și este recomandată vizita la medicul dermatolog pentru gestionarea lor.
  • Faza cronică. În această etapă, gradul de inflamație scade, leziunile cutanate se usucă și se pot forma mici cruste, iar mâncărimea poate continua. De asemenea, pielea poate deveni mai îngroșată, iar culoarea sa se poate modifica. 

 

Cine este afectat de dermatită?

Deși dermatita poate apărea la orice vârstă, este mult mai răspândită la persoanele tinere, bebeluși și copii. Pe lângă asta, frecvența apariției afecțiunii este mai mare la cei cu predispoziție genetică, alergii sau astm.


Dermatita atopică la bebeluși

Dermatita atopică este des întâlnită la bebeluși, afectând aproximativ 15-20% dintre nou-născuți. 
Factorii care contribuie la dezvoltarea dermatitei atopice la bebeluși îi includ pe cei genetici, climatici, expunerea la iritanți și alergiile alimentare. Ea poate fi strâns legată și de o descreștere a funcției de barieră cutanată și o pierdere transepidermică de apă mai pronunțată. 

Copiii care suferă de această afecțiune au o barieră a pielii mai puțin rezistentă la factori iritanți exteriori, ceea ce îi face mai vulnerabili la stresorii din mediul înconjurător. În plus, bariera este mai puțin capabilă de a menține umiditatea din cauza structurii sale neregulate, care favorizează pierderea transepidermică de apă. Astfel, pielea rămâne uscată și mai predispusă la a dezvolta leziuni însoțite de mâncărimi. 

Principalul simptom al acestui tip de dermatită este pruritul, adică mâncărimile, care afectează starea de bine a copiilor. Alte probleme frecvente includ dificultățile de somn, schimbările de temperament și disconfortul permanent. Când un copil are piele atopică, întreaga familie are de suferit. Atunci când calitatea somnului celui mic este afectată, vorbim despre un impact și asupra vieții părinților, lucru care le afectează în mod negativ starea emoțională.

eczema piele atopica
Dermatita atopică la adulți

Global, între 2% și 10% dintre adulți suferă de dermatită atopică. În multe cazuri, aceasta nu cauzează complicații. Însă, în special la maturitate, poate provoca simptome neplăcute, care afectează calitatea vieții pacientului. 

Este esențial ca persoanele care suferă de această problemă să ia măsuri de îngrijire a pielii, precum protejarea acesteia înaintea contactului cu substanțe chimice puternice, menținerea hidratării și purtarea unor haine mai largi, care să lase pielea să respire.

Sfaturi pentru pielea atopică

Deși vorbim despre o problemă care poate fi dureroasă și deranjantă, tratamentul dermatitei atopice este, în multe cazuri, unul simplu. Îți prezentăm câteva recomandări care pot atenua disconfortul cauzat de dermatita atopică: 

  • Menține-ți pielea bine hidratată. Hidratarea regulată a pielii este cea mai eficientă metodă pentru a reduce simptomele dermatitei. Aplicarea unui produs hidratant după baie poate preveni uscăciunea și deshidratarea în timp ce menține pielea catifelată. 
  • Evită substanțele iritante. Este recomandat să limitezi folosirea produselor care pot irita pielea, precum săpunuri, detergenți, geluri hidroalcoolice sau substanțe chimice agresive pentru piele. În schimb, ar trebui să apelezi la produse special concepute pentru pielea cu tendință atopică. 
  • Poartă haine potrivite, care să te protejeze, atunci când realizezi activități care ar putea duce la deteriorarea pielii (spălatul vaselor, grădinărit, sport sau alte activități fizice). 
  • Evită scărpinatul. Acest lucru poate fi dificil, dar este important să eviți să te scarpini în timpul unui puseu de dermatită, pentru a preveni înrăutățirea iritației și apariția unei infecții. 
  • Folosirea medicamentelor topice. Dacă vorbim despre cazuri moderate sau severe, va fi necesar să folosești anumite medicamente specifice sau dispozitive medicale drept tratament. Ia legătura cu un medic pentru a găsi produsul cel mai potrivit nevoilor tale. 
  • Păstrează-ți casa lipsită de praf. Eczema atopică este asociată cu pielea foarte uscată, căreia îi lipsesc lipidele care protejează pielea normală de alergenii exteriori, cum ar fi praful. Aspiră regulat podelele și aerisește încăperile din casa ta zilnic, mai ales dormitoarele. 
  • Bucură-te de activitățile sportive, dar menține-ți pielea curată. Dacă faci sport în mod regulat, nu sta cu pielea plină de transpirație pentru perioade îndelungate, deoarece poți avea de-a face cu iritații. După antrenamente, fă duș și folosește produse de curățare potrivite, cu textură cremoasă, care hidratează pielea și readuc echilibrul bacteriilor benefice. 
  • Menține temperatura din dormitor între 18 și 20 de grade Celsius. Astfel, vei preveni formarea unei atmosfere prea uscate. Dacă crezi că este necesar, procură un umidificator. Bineînțeles, nu uita să aplici emolientul potrivit înainte de culcare. 

Acestea sunt doar câteva obiceiuri care te pot ajuta să calmezi simptomele specifice. Însă, combinarea acestora cu utilizarea unor produse specifice poate asigura o îngrijire potrivită pentru pielea sensibilă, reactivă sau alergică.

Rutina de igienă pentru calmarea eczemei

Așa cum am menționat mai sus, pentru a gestiona eczema atopică și a preveni înrăutățirea simptomelor și afectarea calității vieții, este recomandat să abordezi o rutină de îngrijire a pielii care are la bază hidratarea.

Igiena este vitală pentru ameliorarea simptomelor specifice. Însă, dacă acestea devin severe, mai ales în faza de puseu, dermatologii pot prescrie tratamente cu corticosteroizi sau dispozitive medicale pentru eczeme pentru a calma și a reduce deteriorarea pielii cauzată de scărpinat. 

Băi scurte 
Dacă ai piele cu tendință atopică, este important să te concentrezi pe o rutină de igienă care să calmeze și să prevină iritațiile intense. Este recomandat să eviți băile lungi, cu apă foarte fierbinte, deoarece pot usca pielea și înrăutăți simptomele. Sunt recomandate băile scurte, cu apă călduță, folosind produse speciale. 

Produse de curățare delicate 
Un alt aspect important de care să ții cont este tipul de produs de curățare utilizat la duș. Evită săpunurile agresive și produsele de curățare care conțin parfum sau ingrediente dure. În schimb, alege produse delicate, fără parfum, sau cu parfum hipoalergenic, special create pentru piele atopică, reactivă sau sensibilă.

Evită frecarea 
Atunci când distribui produsul de curățare pe piele, întinde-l ușor, pentru a evita iritarea pielii, dacă te afli în faza de puseu.

Hidratarea 
Pielea trebuie să fie hidratată pentru a putea să eviți apariția uscăciunii și a mâncărimilor. Folosește un produs hidratant fără parfum după baie și, dacă este necesar, de câteva ori pe zi. Astfel, vei calma iritația și pielea va fi hrănită corespunzător.

Produsele hidratante refac emulsia ulei-în-apă care protejează suprafața pielii și limitează pătrunderea iritanților. Produsele dedicate pielii cu tendință atopică trebuie aplicate pe întreaga suprafață a corpului, o dată sau de două ori pe zi, pentru a asigura hidratare și a reface echilibrul bacterian. Astfel, sunt reduse mâncărimile cauzate de uscăciune și pot fi prevenite sau scurtate viitoarele perioade de puseu.

Produse pentru îngrijirea pielii cu tendință atopică, pe care le recomandăm

Dacă suferi de această afecțiune și ai nevoie de un produs care să îi amelioreze simptomele, îți propunem câteva soluții de îngrijire, din care să o poți alege pe cea mai potrivită pentru tine.

Produse de curățare

Lipikar Ulei de spălare AP+ ajută la redarea confortului și la reducerea iritației 
Uleiul de spălare AP+ de la Lipikar este un produs de curățare hrănitor, cu o formulă destinată prevenirii iritațiilor specifice acestui tip de piele. Acesta a fost creat pentru a curăța pielea sensibilă și foarte uscată reducând iritația și protejând împotriva uscăciunii. 

Acesta este potrivit pentru întreaga familie, pentru zonele intime și pentru scalpul bebelușilor. Conține agenți de curățare cu pH fiziologic, Aqua Posae Filiformis pentru a menține echilibrul microbiomului pielii, unt de shea pentru a reface lipidele naturale și niacinamidă pentru a calma mâncărimile și pielea uscată. 

Lipikar Syndet AP+ hidratează și calmează simptomele pielii cu tendință atopică 
Crema de duș Lipikar Syndet AP+  este formulată fără parfum, pentru a preveni uscarea și iritațiile. Dacă ai o piele cu tendință atopică, aceasta este o opțiune grozavă de hidratare și calmare. Este potrivită pentru nou-născuți, bebeluși, copii și adulți care se confruntă cu iritații sau mâncărimi cutanate. 

Această cremă de curățare calmează imediat pielea și ajută la reducerea uscăciunii. Este potrivită pentru pielea sensibilă deoarece conține surfactanți delicați care ajută la redarea echilibrului și la purificarea pielii în timp ce o hidratează în profunzime. 
Formula sa include apa termală La Roche-Posay pentru calmare, Aqua Posae Filiformis pentru a menține echilibrul microbiomului pielii, unt de shea pentru hrănire în profunzime și niacinamidă, un alt agent puternic calmant.

Produse hidratante


Lipikar Baume AP+M  este un balsam relipidant cu triplă acțiune menit să calmeze imediat pielea foarte uscată sau cu tendință atopică și să reducă senzația de mâncărime. Produsul hrănește pielea și ajută la restabilirea barierei cutanate, având un efect anti-recidivă.

Formulat cu ajutorul Tehnologiei AP+M (Aqua Posae + Microresyl), balsamul ajută la reechilibrarea microbiomului pielii, limitând proliferarea bacteriilor patogene. Acesta este potrivit pentru întreaga familie, de la nou-născuți aflați în primele zile de viața, până la adulți, și poate fi folosit chiar și de către pacienții care au pielea fragilizată de un tratament oncologic. În combinație cu Niacinamidă și Unt de Shea, produsul are proprietăți de reparare a filmului hidrolipidic și de refacere a barierei cutanate. Textura sa non-grasă și nelipicioasă permite o absorbție rapidă, facilitând aplicarea zilnică.
 
Lipikar Baume Light AP+M   este un balsam cu triplă acțiune ce are o textură lejeră, fiind potrivit pentru toate tipurile de piele uscată. Acesta permite o aplicare zilnică ușoară, chiar și pe pielea corpului cu o pilozitate mai ridicată sau într-un mediu cald și umed, reducând senzația de mâncărime și calmând imediat pielea uscată și sensibilă, cu efect anti-recurență. Se absoarbe foarte rapid în piele și nu este lipicios.

Formulat cu ajutorul Tehnologiei AP+M (Aqua Posae + Microresyl), în combinație cu Niacinamidă și Unt de Shea, balsamul ajută la reechilibrarea microbiomului pielii, hrănind pielea și restaurând bariera protectoare. Produsul este potrivit pentru bebeluși, copii și adulți, acesta lăsând pielea reîmprospătată imediat și confortabilă toata ziua.