Tipuri de acnee: tot ce trebuie sa stii

Acest articol este scris de Dr. Teodora Predescu

Acneea este o afectiune cutanata comuna, androgen-dependenta, multifactoriala, ce debuteaza la pubertate, pe zonele bogate in glande sebacee. Se manifesta prin leziuni caracteristice sub forma unor comedoane, pustule si noduli. Acneea afecteaza in special adolescentii, dar acneea poate persista si la varsta adulta, fiind una dintre afectiunile dermatologice cu puternic impact asupra calitatii vietii. Acneea este secundara unui exces de sebum, determinat genetic, si unei acumulari anormale de celule moarte pe suprafata pielii, ce formeaza un dop cu efect ocluziv asupra porului si duce la aparitia comedoanelor, fie ca sunt puncte negre (comedoane deschise) sau chisturi (comedoane inchise). Inflamarea acestor leziuni va duce la aparitia cosurilor rosii.

Sebumul este genul acela de grasime de piele pe care o produce corpul pentru a va proteja si hidrata pielea. Ganditi-va la el ca la propriul produs de ingrijire a pielii, fabricat de corpul vostru. Acesta va ajuta sa va pastrati pielea tanara, hidratata si fericita. Dar, daca glandele sebacee produc prea mult sebum, acesta poate bloca porii si poate duce la aparitia punctelor negre sau a cosurilor.

Inflamarea acestora poate transforma aceste imperfectiuni minore in cosuri rosii si dureroase. Productia excesiva de sebum poate fi unul dintre factorii care contribuie la aparitia acneei, mai ales in perioadele cand corpul nostru trece prin schimbari majore, cum ar fi pubertatea, sau atunci cand suntem expusi la poluare.

Acneea poate imbraca diferite aspecte clinice si particularitati terapeutice. Identificarea corecta a tipului de acnee permite construirea unei rutine de ingrijire si selectarea celui mai potrivit tratament. Există numeroase tipuri de acnee, din care amintim si urmatoarele: acneea rozacee, acneea vulgara sau diferite forme manifestate in diferite perioade ale vietii: acneea bebelusului, acneea sau petele pigmentare care apar in timpul sarcinii (melasma), insa in acest articol ma voi referi la tipurile principale de acnee.

Principalele tipuri de acnee:

Acneea comedoniana: este cea mai usoara forma de acnee. Se manifesta prin microcomedoane, comedoane inchise (puncte albe) si comedoane deschise (puncte negre). Leziunile inflamatorii lipsesc. Zonele afectate sunt mai ales fruntea, nasul si barbia.

Adesea, aceasta este asociata unui ten gras, uleios. Tratamentul pentru acneea comedoniana are la baza o rutina de ingrijire formata dintr-un gel de curatare pentru tenul acneic, o crema antiimperfectiuni si un ser cu acid salicilic

Acneea papulo-pustuloasa este forma moderata de acnee. Din punct de vedere clinic domina leziunile inflamatorii, rosii, de tipul papule pustule noduli, la care se adauga comedoanele.

Papulele au aspectul unor cosuri de culoare roz-rosie, usor dureroase la palpare, in timp de pustulele sunt cunoscute ca leziuni cu "cap alb". Zonele afectate sunt mai ales fruntea, obrajii si barbia dar se poate extinde si pe corp, atingand nivelul decolteului si spatelui. Este un tip de acnee ce necesita pe langa rutina de ingrijire si tratamente dermatologice locale sau sistemice.

Acneea nodulo-chistica este cea mai severa forma. Pe langa papulo-pustule si comedoane, pielea prezinta si leziuni profunde, extrem de dureroase de tipul nodulilor si chisturilor. Afecteaza atat zona fetei cat si a trunchiului si necesita tratament exclusiv sistemicpentru evitarea formarii cicatricilor atrofice.

Acneea hormonala: este de obicei legata de hormonii care stimuleaza glandele sebacee sa produca mai mult sebum. Sigur, poate fi vorba si de dezechilibre hormonale, precum hiperandrogenia (excesul hormonilor androgeni), dar exista si alti factori care pot agrava situatia.

V-ati intrebat vreodata de ce uneori acneea pare sa se inrautateasca? Ei bine, severitatea acneei ar putea fi legata de schimbarile hormonale pe care le traversam de-a lungul vietii, de la ciclul menstrual, sarcina si menopauza, pana la intreruperea administrarii pastilelor contraceptive.

Si sa nu uitam, exista si factori externi care pot contribui la acneea hormonala. Poluarea, stresul, expunerea la soare, alimentatia si fumatul - toate acestea pot pot contribui aparitia acneei ca urmare a infundarii porilor.

Indiferent de tipul de  acnee de care suferim, este important sa avem o rutina de ingrijire simpla, orientata spre nevoile tenului gras si sa respectam cateva masuri generale.

Rutina de ingrijire zilnica te protejeaza impotriva diferitelor tipuri de acnee

● Curatarea pielii se face cu dermatocosmetice concepute pentru tenul gras sau cu tendinta acneica. Gama EFFACLAR ofera solutii dermatologice special create pentru pielea mixta pana la grasa, ajutandu-va sa luptati impotriva acneei. Produsul de curatare ales poate fi mai mult sau mai putin degresant, in functie de nivelul sebumului si tipului de tratament dermatologic asociat. Curatarea tenului se face cu un cleanser de 2 ori/zi, dimineata si seara si, la nevoie, in timpul zilei (de exemplu dupa efort fizic).

● Utilizarea unei creme dermatocosmetice anti-imperfectiuni ce completeaza tratamentul dermatologic.

● Hidratarea pielii este obligatorie si pentru persoanele cu piele cu tendinta acneica. Se recomanda produsele cu textura fluida, ce se absorb rapid, fara sa lase o pelicula grasa pe suprafata pielii.

● Protejarea pielii cu ajutorul unei creme de protecție solară cu textură fluidă sau tip gel cremă.. Aceasta va fi aplicata zilnic, indiferent de anotimp, pentru a preveni agravarea leziunilor acneice si pentru a limita aparitia de pete pigmentare.

● Folosirea anumitor produse cosmetice si a produselor de machiaj concepute special pentru pentru tenul gras cu tendinta acneica si pentru pielea grasa. Este obligatorie demachierea zilnica, inainte de spalarea fetei.

 

Sfaturi pentru gestionarea diferitelor forme sau tipuri de acnee:

● Exfoliati pielea regulat folosind un produs de curatare delicat ce poate ajuta la indepartarea excesului de sebum, la eliminarea impuritatilor si la curatarea profunda a porilor, ceea ce poate duce la o textura mai fina a pielii si la prevenirea aparitiei acneei.

● Hainele stramte pot agrava acneea prin frecarea continua a pielii. Purtati haine care permit pielii sa respire, cum ar fi cele din bumbac sau in culori deschise, iti poti reduce numarul de cosuri si preveni reaparitia acestora.

● Expunerea la soare poate agrava acneea si poate provoca pete post acnee. Alegerea unei creme de protecție solară cu spectru larg, fără ulei și non-comedogenică vă poate ajuta să vă protejați pielea eficient fără a bloca porii.

● Evitati manipularea sau scoaterea cosurilor. Acest obicei poate cauza leziuni ale pielii, creste riscul formarii de cicatrici si semne post acneice si poate duce la suprainfectie. In plus, intervenia asupra leziunilor cauzate de acnee poate declansa, de asemenea, aparitia de noi leziuni in jurul acestora. Acest fenomen este cunoscut sub numele de acnee mecanica.

● Se recomanda o dieta echilibrata. Evitati consumul excesiv de produse lactate (lapte si branza, de exemplu) si alimente bogate in carbohidrati (dulciuri, ciocolata, prajituri, etc)

Concluzie:

In calitate de dermatolog, am intalnit numeroase cazuri de acnee, fiecare cu particularitatile sale.

Observ ca acneea, in toate formele sale, presupune nu doar o problema cutanata, ci si una care afecteaza starea de bine a pacientului, avand un impact psihologic considerabil. Fie ca este vorba despre acneea comedoniana, nodulo-chistica sau hormonala, fiecare tip de acnee ce apare necesita un tratament adaptat specificului acesteia.

Primul pas in gestionarea acneei este adoptarea unei rutine adecvate de ingrijire a pielii. Este important sa alegeti produsele de curatare si hidratare care corespund nevoilor specifice tipului de piele, sa va protejati pielea de expunerea la soare si sa evitati orice tentatie de a manipula leziunile.

De asemenea, un stil de viata echilibrat, care include o dieta sanatoasa si evitarea hainelor stramte care pot irita pielea, poate avea un impact pozitiv asupra starii pielii.

In final, as vrea sa subliniez ca indiferent de tipul de acnee cu care va confruntati, va recomand sa consultati un dermatolog pentru a primi un tratament adecvat. Consultul dermatologic nu vizeaza doar tratamentul acneei, ci si prevenirea factorilor de risc, formarii de cicatrici sau pete post-acneice. Nu uitati, fiecare piele este diferita si merita ingrijire adecvata.

Autor:
Dr. Teodora Predescu, Medic specialist dermato-venerologie

Dr. Teodora Predescu este medic specialist dermatolog cu competențe în dermatologie medicală, dermato-pediatrie, tratarea acneei și proceduri dermato-estetice.