Acest fenomen este generat de volumul excesiv și distribuția neuniformă a melaninei, pigmentul natural care conferă pielii culoarea sa. Acumularea excesivă de melanină poate duce la formarea acestor pete pigmentare pe suprafața pielii.
Acest tip de pete maro sau maronii de pe piele sunt localizate în principal pe față, la nivelul gâtului și pe spatele mâinilor, și de obicei sunt inofensive. Petele maronii pe piele sunt asociate cu îmbătrânirea pielii.
L'Oréal studiază subiectul pigmentării pielii și a petelor pe față de peste 20 de ani în laboratoarele sale. Încă din 1996, primul pas a constat în dezvoltarea unui model de piele reconstruită pigmentată in vitro pentru a obține cunoștințe despre mecanismele de inducere a pigmentației.
Laboratoarele noastre au fost primele care au dezvoltat acest tip de model și au arătat că era posibil in vitro nu doar să obții piele de diferite culori în funcție de originea donatorului de melanocite, dar și că aceste modele puteau reacționa la stimuli precum lumina UV (a razelor ultraviolete) generând hiperpigmentare.
În ultimii 20 de ani, o serie de studii au fost efectuate in vitro și apoi in vivo pe oameni pentru a evalua eficacitatea diferitelor ingrediente active pentru petele maro pe față: peste 121 de studii clinice au fost realizate în 20 de ani în 13 țări/5 continente, implicând peste 12.000 de participanți cărora le-au apărut pete pigmentare.
În cele din urmă, într-un studiu recent folosind inteligența artificială, cercetătorii noștri au examinat îmbătrânirea pielii la peste 600.000 de femei de origine europeană și asiatică, arătând diferențe între aceste două populații în apariția hiperpigmentării odată cu vârsta. Prin urmare, laboratoarele L'Oréal au o expertiză lungă și solidă în culoarea pielii și în pigmentarea pielii în toată diversitatea sa.
• Semnele unui ten neuniform - Pete pigmentare pe față în fază incipientă
Petele maro pe față au originea în melanocite, celulele producătoare de pigment în stratul de bază al epidermei. Aceste celule reacționează la stimuli (cum ar fi expunerea prelungită la razele UV) prin producerea excesivă de melanină. Aceste depozite de melanină în exces încep treptat să se ridice în epidermă și să schimbe uniformitatea pielii, dar rămân invizibile până când ajung la suprafața pielii.
• Pierderea vizibilă a uniformității pielii și aspectului acesteia - Pete maro pe față
Depozitele de melanină în exces ajung la straturile epidermice superioare.
Petele maro încep să apară în zona de la suprafața pielii și devin astfel vizibile.
• Alterarea pe termen lung a uniformității pielii - Pete maro pe față ce reapar
Este posibil să reduci petele maro la suprafața epidermică. Cu toate acestea, melanocitele responsabile de apariția lor rămân hiperactive. Ca rezultat, aceste pete vor reapărea și vor afecta din nou calitatea tenului.
Ce cauzează petele pigmentare pe față și când apar petele maronii?
Există numeroase cauze pentru apariția petelor pigmentare pe piele, iar mai mulți factori pot fi considerați responsabili pentru acest fenomen. În general, schimbările pigmentare pot avea cauze genetice sau pot fi dobândite. Ele pot fi, de asemenea, legate de medicamente sau să aibă legătură cu un procedeu estetic, cum ar fi un peeling chimic, de exemplu.Alte tulburări pigmentare pot fi transmise prin infecție. Când vine vorba de pete pigmentare pe față, vom discuta principalele lor cauze: expunerea la soare, inflamația, îmbătrânirea și hormonii.
Expunerea la lumina soarelui
Petele solare sau lentigo solar apar ca urmare a expunerii directe și prelungite la razele UV (ultraviolete). Expunerea la razele UV (și la poluare) poate cauza inflamația pielii, sub forma arsurilor solare și a unei producții excesive de radicali liberi în celulele pielii, declanșând astfel un proces cronic de inflamație. Expunerea la UV poate accelera producția de melanină. În timp, pe măsură ce melanina este produsă în concentrații ridicate, petele de soare devin vizibile.Inflamația
Inflamația este un răspuns imun în corp. Pe piele, simptomele includ: roșeață, erupție cutanată, urticarie, vezicule sau mâncărime. Hiperpigmentarea post-inflamatorie (PIH) în special este un tip de hiperpigmentare declanșat în general de modul în care pielea se regenerează după inflamație. Afectează adesea fața și alte zone ale corpului expuse la UV, manifestându-se sub formă de pete maro pe piele.Îmbătrânirea
Cunoscute și sub denumirea de pete de bătrânețe, acestea devin obișnuite în jurul vârstei de patruzeci sau cincizeci de ani. Sunt mici pete ovale cu pigmentare crescută. Acestea sunt rezultatul stresului oxidativ și schimbărilor în metabolismul și regenerarea celulelor pielii, cum ar fi melanocitele. Stresul oxidativ înseamnă o creștere a prezenței oxidanților, care declanșează inflamații ale pielii.Hormonii
Pastilele contraceptive și anumite medicamente care afectează echilibrul hormonal al organismului pot provoca, de asemenea, apariția petelor pigmentare, maro sau maronii, în special după expunerea la soare. Activitatea hormonală și schimbările hormonale pot duce, de asemenea, la apariția a ceea ce se numește "masca de sarcină", pete de sarcină care afectează anumite femei gravide (înainte și/sau după naștere).Tipuri de pete pigmentare pe față
Cu multiplele lor cauze, petele maro pot apărea pe piele în diverse moduri.1. Melasma
Melasma este o hiperpigmentare dobândită, de culoare deschisă sau închisă, care apare în zonele expuse la soare, cel mai des pe față. Pielea afectată de melasma (sau de cloasma) prezintă o cantitate mare de melanină în întreaga epidermă, extinzându-se până la derm. Până la o treime dintre femei sunt expuse riscului de melasma, iar printre persoanele cu nuanțe de piele mai închise, femeile au un risc de 9 ori mai mare. (Passeron & Picardo, 2018)Ca și alte tipuri de pete pigmentare, melasma are mai multe cauze potențiale.
Aceasta poate fi cauzată de expunerea excesivă sau repetată la soare. Factorii genetici pot reprezenta o altă cauză. Sarcina poate, de asemenea, să fie un factor, motiv pentru care melasma este uneori denumită "mască de sarcină".
· Tratamentele cu estrogen și contraceptivele orale, care afectează nivelurile hormonale ale unei persoane, pot fi, de asemenea, o cauză potențială.
· Disfuncțiile tiroidiene pot fi, de asemenea, legate de melasma, deși legătura dintre cele două nu este complet clară.
· Medicamentele fotosensibilizante, care fac pielea mai sensibilă la lumină, pot afecta, de asemenea, producția de melanină și aspectul acestor pete maro.
2.Lentigo Actinic – Lentigo Solar
O altă cauză care duce la apariția petelor pigmentare este Lentigo Actinic sau Lentigo Solar, rezultat din expunerea la razele UV. Cunoscute și sub numele de "pete de bătrânețe" sau "pecingini senile" sau “letigine solare”, lentigo-urile solare sunt destul de comune, în special la persoanele cu vârsta peste 40 sau 50 de ani.Clinic, lentigo-urile solare se dezvoltă sub forma unor zone plate, bine delimitate, cu culori variate (maro închis) și dimensiuni (de la milimetri la centimetri). Aceste pete maro sunt adesea găsite în grupuri și în mod obișnuit pe părțile pielii cel mai expuse la soare: precum fața sau partea din spate a mâinilor. Ele apar pe pielea cu diferite nuanțe, dar au tendința de a fi mai numeroase la persoanele cu ten deschis.
3. Hiperpigmentarea Post-Inlamatorie sau PIH
A treia categorie principală de pete pigmentare rezultă din Hiperpigmentarea Post-Inflamatorie, sau PIH. În timp ce apar la bărbați și femei de toate vârstele, ele sunt observate mai des la tineri. Petele pot persista timp îndelungat. PIH apare după ceea ce se cunoaște sub denumirea de "leziune cutanată" sau deteriorare a pielii.Aceasta poate fi rezultatul acneei, infecțiilor, înțepăturilor de insecte, arsurilor, iritațiilor de la bărbierit sau altor leziuni. Proceduri precum laserul, peeling-ul, dermabraziunea și chirurgia pot, de asemenea, deteriora pielea, provocând apariția acestor pete maronii pe față. Anumite medicamente și tulburări inflamatorii pot fi, de asemenea, o cauză. Petele maro legate de PIH sunt deosebit de comune în cazul tenurilor mai închise, iar PIH a fost raportată ca a doua cea mai importantă diagnosticare dermatologică la populația afro-americană (Alexis, Sergay, & Taylor, 2007).
Cum să corectezi petele pigmentare maro CARE APAR PE PIELE?
Indiferent de cauza lor, petele pigmentare maro sunt afecțiuni cutanate foarte comune și pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane. Pacienții cu tulburări pigmentare precum melasma, lentigo solar sau PIH se confruntă adesea cu o frecvență ridicată a tulburărilor psihologice, inclusiv anxietate și depresie, și pot experimenta disconfort sau scădere a stimei de sine din cauza percepției lor asupra aspectului.Depresia a fost observată ca o problemă la 13% dintre persoanele care trăiesc cu pacienți cu melasma (Dabas et al., 2019). Acești indivizi raportează, de asemenea, sentimente de frustrare cauzate de petele maro pe piele legate de melasma. Desigur, fiecare individ are o perspectivă și o experiență unică.
Datorită anilor de cercetare dedicată pentru a determina cauza petelor pigmentare de pe față, La Roche-Posay a dezvoltat o rutină de skincare completă pentru a ajuta la înlăturarea petelor maro de pe față și de pe piele.
Serul MELA B3 de la La Roche-Posay, dezvoltat de experți dermatologi de top, conține un nou ingredient activ când vine vorba de corectarea hiperpigmentării și eliminarea petelor maro de pe față: Melasyl. Datorită acestui ingredient multipatentat dezvoltat după 18 ani de cercetare, MELAB3 Serum este o soluție mai rapidă și mai puternică pentru petele pigmentare, aducând rezultate vizibile în doar o săptămână.
Spre deosebire de alte produse de îngrijire a pielii de pe piață care blochează producția de melanină, serul interceptează excesul de melanină înainte ca acesta să marcheze pielea. Formula revoluționară de îngrijire intensivă a MELAB3 include 10% niacinamidă (o formă de vitamina B3) și alte ingrediente complementare cheie pentru a viza simultan toate căile implicate în hiperpigmentare. Serul MELAB3 lasă pielea uniformă și strălucitoare.
Cum să previi petele pigmentare de pe față?
Când vine vorba de prevenirea petelor pigmentare pe față, una dintre cele mai bune măsuri de apărare este limitarea expunerii la soare. Evitarea soarelui între orele cele mai strălucitoare și mai fierbinți ale zilei, și limitarea timpului petrecut în aer liber în acele ore, este utilă.Se recomandă aplicarea unor protecții solare cu spectru larg și cel puțin 30 SPF, care ar trebui aplicate înainte de a ieși afară și reaplicate la fiecare două ore (sau mai des dacă transpiri sau faci baie). Acoperirea pielii cu haine sau o pălărie poate ajuta, de asemenea, la protejarea pielii. Amintește-ți că razele ultraviolete te pot atinge chiar și în interior, deci protecția solară este relevantă oriunde te-ai afla.
ÎNGRIJIREA PETELOR PIGMENTARE DE PE FAȚĂ
Descoperă acum și Serul Mela B3 cu Melasyl și Niacinamidă de la La Roche Posay.Tratarea cauzei principale a petelor pigmentare de pe față poate contribui, de asemenea, la prevenirea apariției lor. În ceea ce privește petele legate de PIH, de exemplu, corectarea cauzei subiacente, cum ar fi acneea, eczema sau psoriazisul, poate ajuta la prevenirea lor.
Caută în special produsele de îngrijire a pielii cu ingrediente potrivite pentru a ajuta la prevenirea apariției petelor maro pe față. Principalul ingredient care ar trebui evitat este mercurul, în timp ce ingredientele de căutat și la care trebuie să te uiți sunt: retinol sau acid alfa hidroxi, acid kojic, vitamina C, acid azelaic și acid glicolic.
Când să consulți un medic dermatolog pentru petele pe față?
În timp ce adoptarea unei rutine corecte de îngrijire a pielii poate ajuta la eliminarea și prevenirea petelor pigmentare, consultarea unui dermatolog poate fi și ea o măsură practică. Dacă tratamentul pentru pete pigmentare pe care îl folosești nu aduce rezultatele vizibile pe care le dorești sau dacă nu ești sigur de cauza petelor pigmentare, consultarea unui dermatolog te poate ajuta să obții cele mai bune rezultate.Dermatologii sunt specialiști care au cunoștințe, expertiză și pregătire necesare pentru a ajuta la diagnosticarea și tratarea afecțiunilor pielii. Ei pot recomanda combinația potrivită de tratamente, fie că includ medicamente, terapie cu laser sau peeling chimic. Dermatologii pot aduce claritate în mai multe privințe.
Amintește-ți că petele pigmentare sunt inofensive. Cu toate acestea, atunci când dorești să atenuezi sau să previi apariția petelor maro pe față, asigură-te că te protejezi de soare și stabilește o rutină de îngrijire a tenului concepută pentru a te ajuta.