RETINOL

RETINOL ajută la îmbunătățirea aspectului ridurilor pronunțate și la netezirea tenului. Formulele, concepute pentru o eficacitate și toleranță optime pentru pielea sensibilă, combină Retinolul Pur și Retinolul cu Eliberare Graduală: primul este recunoscut drept unul dintre cele mai eficiente ingrediente active în reducerea semnelor de foto-îmbătrânire (ridurile pronunțate și petele pigmentare), în timp ce al doilea ajută la creșterea efectului corector anti-îmbătrânire, asigurând în același timp toleranța pe pielea sensibilă.
:root { --active-color: #009EE2; --theme-color: #009EE2; --background-color: #0090cd; --desc-color: #7a7a7a; --hover-color: #009EE2; } :root { --rangeHeader-bg: #ededed; --rangeHeader-desc: #000; }

Ce este retinolul?

Retinolul face parte fin grupul de retinoizi și este un derivat al vitaminei A. Retinolul este, prin urmare, o formă activă și foarte eficientă de vitamina A. Vitamina este implicată în diferite procese din corpul uman și, prin urmare, este vitală. Contribuie la creșterea celulară și ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos.

Vitamina A este, de asemenea, importantă pentru vedere, membranele mucoase și piele. Vitamina A acționează, de asemenea, ca un antioxidant natural care protejează celulele organismului de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Retinolul joacă, de asemenea, un rol major în aspectul și structura pielii.


Unde apare retinolul?

Vitamina A apare în mod natural în multe alimente diferite. În intestin, aceasta este în cele din urmă transformată în retinol printr-un proces cunoscut sub numele de hidroliză și eliberată prin intermediul ficatului.1 Cele mai importante surse de vitamina A sunt: carnea, ficatul, peștele, ouăle și produsele lactate. Alimentele pe bază de plante conțin adesea betacaroten, care este un precursor al vitaminei A și poate fi transformat în vitamina A de către ficat. Betacarotenul se găsește în principal în morcovi, ardei roșii, roșii, spanac și broccoli.


Retinol - beneficii pentru ten

Produsele cu retinol au beneficii multiple pentru piele, inclusiv reducerea ridurilor și a liniilor fine, îmbunătățirea texturii și aspectul pielii din zona ochilor și nu numai precum și uniformizarea tonului pielii. De asemenea, ajută la stimularea reînnoirii celulare și la creșterea producției de colagen, conferind pielii un aspect mai tânăr și mai sănătos


Retinol, derivați de retinol, retinoizi - care este diferența?

Toate formele de vitamina A apar sub termenul generic de retinoizi. Cea mai biologic activă formă de vitamina A este acidul retinoic, cunoscut și sub denumirea de tretinoină. Deoarece este foarte puternic și poate provoca iritații ale pielii, acesta este disponibil numai pe bază de rețetă și trebuie utilizat numai sub supraveghere dermatologică.

În schimb, precursorii acidului retinoic retinol sau retinal (retinaldehidă) sunt utilizați în principal în produsele cosmetice eliberate fără rețetă. Acestea sunt mai întâi transformate în acid retinoic pe piele, ceea ce le face similare, dar mai puțin puternice, adică mai puțin agresive. Și mai blânzi sunt precursorii foarte stabili ai retinolului (derivați ai retinolului sau esteri ai retinolului), precum palmitatul de retinol, acetatul de retinol și linoleatul de retinol. Aceștia trebuie mai întâi transformați în retinol pe piele și sunt în consecință blânzi și mai bine tolerați de pielea sensibilă.3


Cum acționează retinolul asupra pielii?

  • Retinolul este format din molecule mici care, datorită structurii lor, pot penetra cu ușurință stratul superior al pielii, adică epiderma.
  • În stratul mijlociu al pielii, dermul, acesta poate neutraliza radicalii liberi care deteriorează celulele.
  • Retinolul stimulează producția și sinteza colagenului și poate diminua adâncimea ridurilor. Colagenul este o fibră a țesutului conjunctiv și contribuie semnificativ la fermitatea și elasticitatea pielii - cu toate acestea, producția proprie a organismului scade constant pe măsură ce pielea îmbătrânește.
  • Datorită efectului său de reglare a sebumului, el poate rafina porii și asigura astfel un ten mai uniform și mai fin.
  • Retinolul îngroașă pielea2 și, prin urmare, poate îmbunătăți rezistența acesteia la influențele externe.
  • Ingredientul activ stimulează capacitatea pielii de regenerare celulară.
  • În același timp, contribuie la menținerea unui nivel optim de hidratare a pielii.
  • Are proprietăți exfoliante, permițând ingredientului activ să contribuie la un ten neted și trandafiriu.

Cât de repede acționează?

Momentul în care poți observa primele îmbunătățiri vizibile ale aspectului pielii depinde de tipul tău de piele, de produsul utilizat și de doză. Deoarece acționează în straturile profunde ale pielii, trebuie să acorzi derivatului de vitamina A între opt și douăsprezece săptămâni pentru a-și dezvolta pe deplin efectul asupra pielii.


Diferite concentrații și doze în produsele pe bază de retinol

Vitamina A și derivatul său retinol sunt vitamine liposolubile. Această substanță este depozitată în corp și nu este eliminată prin urină sau alte căi. Aceasta înseamnă că necesarul zilnic poate fi acoperit cu ușurință printr-o alimentație variată.

În același timp, însă, un aport excesiv înseamnă că poate apărea cu ușurință o supradoză. Organismul are nevoie doar de cantități mici de vitamina A, motiv pentru care este important să se asigure doza corectă atunci când se utilizează retinol pentru îngrijirea pielii.

Prin urmare, produsele de îngrijire a pielii fără prescripție medicală cu retinol pur conțin o concentrație maximă de ingredient activ de 1%. Aceasta asigură o aplicare sigură, fără riscul supradozării. Sunt disponibile și concentrații mai mari, dar acestea trebuie să fie prescrise de un dermatolog.


  • 0,01 % până la 0,03 %

    Concentrațiile scăzute sunt recomandate pentru pielea uscată și sensibilă. Acestea sunt, de asemenea, foarte potrivite dacă nu ai mai folosit retinol înainte și dorești să testezi toleranța acestuia pe piele.

  • 0,04 % până la 0,1 %

    Dacă ai un ton neuniform al pielii, neregularități ale texturii pielii sau o pierdere vizibilă a elasticității pielii, ar trebui să utilizezi o doză ușor mai mare.

  • 0,3 % până la 1 %

    Concentrațiile ridicate sunt ideale dacă dorești să minimizezi semnele mai pronunțate ale problemei tale cutanate. Acestea sunt potrivite, de exemplu, pentru ridurile de expresie clar vizibile sau pentru petele pigmentare maronii de pe piele.

  •  

Cât de des pot să folosesc serul cu retinol?

Pentru cele mai bune rezultate posibile, se recomandă utilizarea zilnică. Cu toate acestea, obișnuiește-ți treptat pielea cu ingredientul activ. Începe cu o concentrație scăzută și aplică inițial doar o dată pe săptămână, seara, după curățarea feței.

Dacă nu ai mai folosit această substanță înainte, începe cu aplicări mai rare pentru a permite pielii să se adapteze treptat. Încheie rutina de skincare de dimineață aplicând o protecție solară cu spectru larg, deoarece acesta poate crește sensibilitatea pielii la soare.


Cum ar trebui să îl folosesc?

Retinolul este disponibil în numeroase forme de dozare. În funcție de nevoile pielii tale, sunt potrivite produse cu texturi diferite și concentrații diferite ale ingredientului activ.


Când se aplică retinolul în rutina de îngrijire a tenului?

Acesta se aplică de obicei seara, după curățarea tenului și înainte de aplicarea cremei hidratante. Acest ingredient activ poate sensibiliza pielea la lumina solară, de aceea este recomandat să fie folosit noaptea. Aplică zilnic protecție solară cu SPF pentru a-ți proteja pielea de razele ultraviolete dăunătoare.


Retinolul și soarele: ce trebuie să știi

Deoarece este sensibil la lumină, efectul său este diminuat de lumina soarelui. În același timp, retinolul face pielea temporar mai sensibilă la soare. Motivul: deoarece retinolul stimulează reînnoirea pielii și îndepărtează celulele moarte, stratul superior al pielii devine mai subțire pentru o perioadă scurtă de timp, iar calozitatea naturală la lumină a pielii este redusă. Prin urmare, există un risc crescut de arsuri solare!

Dacă pielea tale este, de asemenea, predispusă la uscare din cauza utilizării retinolului, lumina soarelui poate avea un efect de intensificare aici. Prin urmare, aplică o cremă de protecție solară eficientă dimineața. Pentru îngrijirea anti-îmbătrânire a pielii, alege cremă protecție solară care previne semnele de îmbătrânire a pielii induse de lumină, cunoscute sub numele de foto-îmbătrânire.


Aplică produsul în funcție de tipul tău de piele

Fiecare tip de piele are nevoi diferite care ar trebui să fie luate în considerare în rutina de îngrijire a pielii.


  • pentru pielea uscată
  • Poate fi utilizat și pe pielea uscată, deci asigură-te că formulările cremoase conțin ingrediente active hidratante. Dacă utilizezi un ser cu retinol, lăsă-l să se absoarbă în piele timp de câteva minute și apoi aplică o cremă hidratantă.


  • pentru pielea grasă
  • Deoarece stimulează producția proprie de colagen a organismului și contribuie astfel la o piele mai fermă, acesta strânge și rafinează porii. Ca urmare, mai puțin sebum este eliberat la suprafața pielii și strălucirea pielii grase este contracarată.


  • ca îngrijire anti-îmbătrânire
  • Datorită proprietăților sale antioxidante și capacității sale de a stimula regenerarea pielii și producția de colagen proprie organismului, retinolul contracarează semnele de îmbătrânire a pielii. Prin urmare, ingredientul activ poate susține și îngriji în mod optim pielea în timpul și după menopauză.


  • pentru neurodermatită
  • În cazul pielii predispuse la dermatită atopică, funcția de barieră este dezechilibrată și pielii îi este mai dificil să își mențină singură funcția de protecție. Prin urmare, are sens să hidratezi și să calmezi pielea în același timp. Discută în prealabil cu medicul tău dermatolog despre utilizarea acestuia. În funcție de gravitate, medicul îți va recomanda cel mai bun tratament posibil pentru pielea ta.



  • pentru pielea sensibilă
  • Ca ingredient activ, poate supune pielea sensibilă unui stres suplimentar. Prin urmare, dozajul corect este deosebit de important pentru pielea sensibilă. La Roche Posay a dezvoltat un produs de îngrijire a pielii cu retinol care este potrivit și pentru pielea sensibilă, datorită formulării sale inteligente și eliberării progresive a ingredientului activ. Anul 2010 a fost o etapă fundamentală în istoria retinolului.

    Laboratoarele dermatologice La Roche Posay au lansat primul retinol cu eliberare progresivă din lume. Acesta se caracterizează prin eficacitate controlată și tolerabilitate fără precedent: Retinolul pur este combinat cu retinolul cu eliberare progresivă și formează un depozit al moleculei în piele. Aceasta asigură o eliberare graduală și o toleranță excelentă, fiind potrivită chiar și pentru pielea sensibilă.


    Beneficiile retinolului în combinație cu alte ingrediente active

    În special în domeniul îngrijirii anti-îmbătrânire a pielii, există o întreagă gamă de ingrediente active care pot spori efectul pozitiv al retinolului.


    Retinol și vitamina C

    Vitamina C este un antioxidant important și protejează celulele organismului de radicalii liberi. La fel ca retinolul, vitamina C este capabilă să stimuleze sinteza de colagen a organismului4 și să minimizeze hiperpigmentarea.

    În combinație cu retinolul, vitamina C creează un duo extrem de puternic de ingrediente active. Este important să folosești ser vitamina C, VITAMINA C PURĂ SERUM în timpul zilei și orice produse care conțin acest ingredient seara. Dacă intenționezi să utilizezi creme cu acest ingredient dimineața, folosește întotdeauna protecție solară.


    Retinol și niacinamidă

    Niacinamida este un derivat al vitaminei B3. Îngrijirea pielii cu niacinamidă poate contribui la îmbunătățirea regenerării barierei protectoare a pielii și la reglarea producției de sebum de către glandele sebacee. La fel ca retinolul, niacinamida este potrivită și pentru minimizarea semnelor de hiperpigmentare. De asemenea, poate contracara uscarea pielii și are un efect de calmare a pielii, care poate îmbunătăți toleranța acestuia.


    Retinolul și acidul hialuronic

    Acidul hialuronic este o componentă naturală a țesutului conjunctiv uman și poate lega cantități mari de apă. Acest lucru conferă pielii elasticitatea și fermitatea sa. O rutină de îngrijire a pielii cu retinol împreună cu acid hialuronic ser Hyalu B5 Serum are un efect intensiv de hidratare, fermitate și umplere.


    Bibliografie:

    1 Korting H.C. (1995) Vitamine und ihre Derivate: Retinoide. In: Dermatotherapie. Springer, Berlin, Heidelberg. URL: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-79531-2_8

    2 Kong R. et al.: A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of the human skin. Journal of Cosmetic Dermatology 2015. 15(1):49-57. URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.12193

    3 Mukherjee et al.: Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety. Clin Interv Aging. 2006 Dec; 1(4):327-48. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/

    4 Boyera et al. Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts. Int J Cosmet Sci. 1998 Jun; 20(3):151-8. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18505499/