REGENERAREA PIELII: SFATURI SI RECOMANDARI DE PRODUSE PENTRU REGENERAREA BARIEREI PIELII

 

 

Pentru a oferi cât mai multă protecție și a-și îndeplini funcția de barieră, pielea trece prin schimbări constante pentru a se repara. Astfel, straturile de celule moarte sunt îndepărtate, în timp ce se formează noi straturi cutanate. Întregul fenomen poartă numele de regenerarea pielii. Pentru a putea stimula acest proces, este important să înțelegi cum funcționează și ce factori îl pot influența. Astfel, vei putea să alegi cele mai potrivite produse care să te ajute în acest sens.

Ce este regenerarea pielii?

Regenerarea pielii este procesul prin care țesuturile cutanate vechi și deteriorate sunt înnoite, iar niște țesuturi noi și reparate le iau locul. Astfel, celulele moarte din epidermă (stratul superficial al pielii) dispar, iar noile celule favorizează vindecarea și redau aspectul plăcut și sănătos al stratului cutanat. Regenerarea poate avea loc fie prin repararea țesuturilor afectate, fie prin înlocuirea lor.

 

Cum are loc procesul de regenerare?

Procesul de regenerare a pielii se desfășoară în mod constant, cu o frecvență care poate varia în funcție de mai mulți factori. În principiu, epiderma se reface după un interval cuprins între 40 și 56 de zile, însă perioada poate fi și mai îndelungată la persoanele mai în vârstă.

Totul începe cu formarea unor celule noi în profunzimea epidermei, celule care încep, treptat, să urce către suprafața pielii. Pe măsură ce acestea urcă, are loc maturarea și apoi moartea celulelor din straturile superioare. Atunci când ele sunt eliminate, noile celule generate le vor înlocui, iar ciclul continuă.

Dacă apar leziuni sau alte deteriorări mai semnificative ale pielii, corpul va repara aceste răni producând țesut nou și creând noi fibre de colagen, o proteină structurală a pielii. Însă, acesta poate fi diferit de țesutul existent, caz în care pot apărea mici iregularități sub forma unor cicatrici. Regenerarea pielii joacă un rol important în aspectul cicatricilor deoarece, pe măsură ce are loc schimbarea celulelor, acestea se pot atenua și pielea poate căpăta o înfățișare mai uniformă.

Ce factori influențează regenerarea pielii?

Felul în care are loc regenerarea și viteza la care se desfășoară acest proces depinde de o serie de factori. Vârsta este cel mai important element din acest punct de vedere. În perioada tinereții, pielea se regenerează într-un ritm destul de alert, însă fenomenul încetinește odată cu trecerea timpului. Astfel, după vârsta de 50 de ani, intervalul de timp necesar unui ciclu de regenerare crește, atingând până la 84 de zile.

Un alt factor ce trebuie menționat este stilul de viață. O alimentație neechilibrată, bogată în alimente nesănătoase, dar și alte obiceiuri dăunătoare precum fumatul sau lipsa odihnei pot prelungi perioada necesară regenerării stratului cutanat. De aceea, este recomandat să adopți o dietă cât mai potrivită și să nu neglijezi consumul de apă. Deshidratarea va duce la apariția pielii uscate, care va avea nevoie de mai mult timp pentru a se repara.

Hidratarea va trebui să vină din interior, dar și din exterior. Așadar, rutina de îngrijire este și ea extrem de importantă. Asigură-te că îi oferi tenului tot ce are nevoie și, astfel, regenerarea pielii feței se va desfășura mai rapid. Un ultim factor care poate prelungi perioada de refacere a pielii este expunerea la diferiți factori de mediu. Contactul cu radiațiile ultraviolete este extrem de nociv, precum și cu diferiți poluanți sau factori iritanți.

Pielea ca barieră protectoare și ce o poate deteriora

Pielea joacă un rol foarte important în organism, și anume acela de barieră protectoare. Aceasta are rolul de a preveni pătrunderea în organism a microbilor și a altor factori exteriori ce pot fi periculoși, care pot cauza inflamații și infecții. De asemenea, ea previne evaporarea apei și o menține în corp. Pentru ca toate aceste funcții să fie îndeplinite așa cum ar trebui, pielea va trebui protejată. Însă, ea poate fi afectată de numeroși alți factori care o pun în pericol și care pot compromite aceste funcții.

Expunerea la soare reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale deteriorărilor stratului cutanat. Însă, ea poate reacționa și în momentul în care intră în contact cu diferiți alergeni sau factori ce produc iritații și atacă pielea. Temperaturile și umiditatea pot afecta și ele bunăstarea pielii, precum și rutina de îngrijire nepotrivită sau utilizarea necorespunzătoare a produselor. Putem vorbi și despre cauze interne care afectează pielea, precum diferite afecțiuni, sensibilități sau predispoziții către problemele cutanate, dar și stresul.

Atunci când bariera cutanată are de suferit, vei avea de-a face cu o serie de simptome specifice. Vor apărea iritații și zone inflamate sau sensibile pe piele, însoțite de mâncărimi sau de descuamare și uscare. Pe lângă înăsprire, anumite regiuni se pot înroși sau decolora. În cazurile mai grave, în care funcția de barieră a pielii este afectată în mod serios, pot apărea și infecții, deoarece stratul cutanat nu se mai poate proteja de agenții patogeni.

Cum poți stimula regenerarea pielii?

Regenerarea pielii nu ajută numai la vindecarea leziunilor, la ameliorarea iritațiilor și la calmarea altor simptome ale sensibilității cutanate, ci contribuie și la obținerea unui aspect mai uniform și mai strălucitor al pielii. Poți susține și tu acest proces adoptând câteva tehnici prin care să stimulezi repararea cutanată.


Alimentația echilibrată și stilul de viață sănătos

Am observat deja cum dieta joacă un rol important în procesul de regenerare cutanată. Pentru a te asigura că acest proces se desfășoară așa cum ar trebui, va trebui să adopți o alimentație cât mai sănătoasă. Vei avea nevoie de cât mai multe proteine, care susțin buna funcționare a țesuturilor și ajută la dezvoltarea de noi celule.

Nu uita să incluzi și cât mai mulți antioxidanți, precum vitaminele C și E, care luptă împotriva acțiunii radicalilor liberi și a stresului oxidativ, care produc deteriorări la nivelul celulelor. 

Lipsa odihnei, dar și stresul pot produce mari dezechilibre în organism și pot încetini recuperarea pielii. De aceea, este recomandat să dormi în jur de 8 ore pe noapte, să încerci să fii cât mai activ din punct de vedere fizic și să iei măsuri pentru reducerea stresului.


Reducerea acțiunii factorilor de mediu agresivi

Uneori, poate fi dificil să eviți complet expunerea la astfel de factori, însă poți lua măsuri pentru a le minimiza impactul. Nu neglija niciodată protecția solară și asigură-te că folosești zilnic astfel de produse, chiar și în zilele înnorate sau în anotimpul rece. Este recomandat și să eviți expunerea la soare în intervalul orar 10-16, când intensitatea ultravioletelor atinge nivelul maxim. Folosește și produse hidratante sau calmante, care să reducă impactul altor factori de mediu. Apelează atât la produse pentru ten, cât și pentru corp, pentru a stimula regenerarea pielii feței, a mâinilor și a altor regiuni.


Adoptarea unei rutine de îngrijire potrivite

Îngrijirea pielii te va ajuta să o menții cât mai sănătoasă și strălucitoare și va susține buna funcționare a mecanismului de regenerare. Începe cu etapa de curățare, ce trebuie realizată de două ori pe zi, dimineața și seara. Astfel, vei îndepărta orice urmă de impurități care pot favoriza apariția iritațiilor sau care sensibilizează pielea.

Pentru o curățare în profunzime și pentru îndepărtarea eficientă a celulelor moarte, poți apela ocazional la exfoliere. Deși acest procedeu poate ajuta la stimularea regenerării și purifică tenul, poate deveni prea agresiv și nu trebuie realizat zilnic, ci o dată pe săptămână. Dacă pielea se irită sau apar alte manifestări, este recomandat să eviți exfolierea.

Hidratarea este un alt pas esențial, pentru a preveni uscarea și afectarea barierei cutanate. Alege un produs potrivit tipului tău de ten, cu formulă hrănitoare, și folosește-l de două ori pe zi. Desigur, nu uita nici de produsele de protecție solară ce trebuie aplicată oricând te afli în aer liber.

Produse recomandate

Atunci când bariera cutanată este afectată și apar iritații și disconfort, poți favoriza repararea acesteia și regenerarea pielii folosind câteva produse speciale. Gama Cicaplast a fost creată special pentru a adresa recuperarea epidermei și pentru a asigura un efect calmant și reparator. Cu ingrediente precum untul de shea, panthenolul, madecassoside și apa termală La Roche-Posay, poți ajuta la refacerea epidermei și la prevenirea proliferării bacteriene.

Pentru a calma pielea iritată și a-i oferi hidratare din plin, încearcă balsamul Cicaplast Baume B5+, care oferă protecție și îngrijire specială pielii uscate. Dacă ai nevoie de o formulă specială care să ajute la regenerarea pielii mâinilor, îți putem oferi crema Cicaplast Mâini, cu o textură cu adevărat confortabilă și un grad ridicat de toleranță. În cazul cicatricilor și a urmelor de roșeață, este necesară o îngrijire specială, care poate fi asigurată cu ajutorul gelului Cicaplast B5. Regenerarea pielii este un proces esențial pentru vindecare, pentru menținerea sănătății stratului cutanat, dar și pentru obținerea unui aspect cât mai uniform și plin de strălucire. Prin înțelegerea acestui proces, dar și a tuturor factorilor implicați, care îl pot afecta, poți adopta o îngrijire corespunzătoare și te poți asigura că pielea ta este tratată așa cum trebuie.


Sources:

Walters, Meg. “Kick-Start the Skin Regeneration Process, No Matter What Your Age Is.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/skin-regeneration. Published 11 February 2022. Accessed 19 June 2023.

Making an Epidermis - PMC - National Center for Biotechnology Information, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861991/. Published 30 April 2010. Accessed 19 June 2023.

AVEM DE ASEMENEA
O GAMĂ PENTRU ASTA

CONSULTAȚI TOATE ARTICOLELE
DESPRE TENUL PREDISPUS LA ACNEE

placeholder Îngrijirea tăieturilor și a rănilor minore
Citiți mai multe