Ce sunt arsurile solare?
Arsurile solare apar atunci când pielea primește prea multe radiații UV (de la soare sau de la surse artificiale, cum ar fi paturile de bronzare) cu o protecție minimă adecvată. Supraexpunerea la razele UV, în principal UVB, și o protecție solară minimă duce la modificări ale stratului superior al pielii (epiderma), care determină o textură aspră, precum și înroșirea pielii. Arsurile solare duc inițial la un eritem cutanat observabil la 3-5 ore după expunere, care apoi atinge un vârf la 12-24 de ore și dispare la 72 de ore.Care sunt cauzele arsurilor solare și cum afectează expunerea la soare pielea?
Soarele este atât prietenul dar si dusmanul pielii noastre. Expunerea la soare este importantă pentru sinteza de vitamina D, dar este esențial să protejăm pielea de agresiunea razelor ultraviolete (UV) și să limităm expunerea excesivă la soare.
Arsurile solare sunt cauzate în urma expunerii excesive la soare, în perioadele de risc maxim, în intervalul 10-16 și a utilizării incorecte sau insuficiente a cremelor de protecție solară. În plus, razele UV ne afectează în fiecare zi in aer liber - chiar și iarna sau pe timp înnorat - pielea este expusă radiațiilor ultraviolete ale soarelui.
Legătura dintre razele soarelui UVA-UVB si arsurile solare
Soarele emite trei tipuri de raze ultraviolete - UVA, UVB si UVC. Dintre acestea doar două ajung pe suprafața pământului.
Pătrunzând în straturile profunde ale pielii, razele UVA sunt considerate cauza principală a îmbătrânirii premature, contribuind la pierderea elasticității, ridurilor, hiperpigmentare și rugozitatea pielii. De fapt, până la 90% din îmbătrânirea vizibilă a pielii este cauzată de fotoîmbătrânire (îmbătrânire indusă de soare), spre deosebire de îmbătrânirea cronologică.
Razele UVA cu lungime de undă lungă sunt de departe cele mai răspândite, reprezentând 95% din radiațiile UV care ajung la nivelul pielii. Activând melanina existentă, razele UVA sunt, de asemenea, responsabile de bronzarea pe termen scurt.
Pe de altă parte, razele UVB cu energie mai mare pătrund în straturile superficiale ale pielii și sunt principalul factor care contribuie la apariția arsurilor solare. Aceste raze cresc, de asemenea, producția de melanină în piele, pentru un efect de bronzare întârziată.
Deși expunerea la razele UVB a fost identificată de mult timp drept principala cauză a cancerului de piele, în prezent se recunoaște că atât razele UVA, cât și cele UVB cresc riscul de cancer de piele.
Alți factori de risc pentru arsurile solare
Altitudinea și proximitatea de ecuator pot de asemenea să amplifice impactul razelor UV, deoarece în zonele înalte sau aproape de ecuator, soarele este mai puternic. Așadar, dacă te afli la munte sau planifici o vacanță tropicală, nu uita să te protejezi corespunzător. Înțelegerea acestor factori de risc te poate ajuta să-ți protejezi pielea și să eviți arsuri dureroase și potențial periculoase cauzate de soare.
Tipul de piele influențează riscul de arsuri solare
În mod normal, riscul de a dezvolta arsuri solare se manifestă la persoanele cu orice tip de piele, însă acesta este mai crescut la persoanele cu un anumit fototip. De asemenea, pentru ca un produs de protecție solară sa fie cu adevărat eficient este necesar ca acesta să fie adaptat nevoilor pielii noastre.
Fototipurile pielii
În timp ce unele tipuri de piele se bronzează cu ușurință, altele sunt mai fragile și au nevoie de un factor de protecție constant ridicat. Pentru ca un produs de protecție solară să fie cu adevărat eficient este necesar ca acesta să fie adaptat nevoilor pielii noastre Cu un factor de protecție ridicat, pielea ta este mai bine protejată. Cu toate acestea, produsul trebuie reaplicat la fiecare 2 ore, sau după înot sau transpirație intensă.
Fototipul pielii este o clasificare care reflectă modul în care reacționează pielea ta la soare.
Există șase fototipuri:- Fototipul I: piele lăptoasă, se arde mereu, nu se bronzează niciodată, are mulți pistrui.
- Fototipul II: piele albă, se arde întotdeauna, uneori obține o ușoară strălucire, mulți pistrui.
- Fototipul III: piele deschisă spre închisă la culoare, uneori se arde, întotdeauna se bronzează (bronz mediu), câțiva pistrui.
- Fototipul IV: piele închisă la culoare, nu se arde niciodată, se bronzează întotdeauna (bronz închis), fără pistrui.
- Fototipul V: piele brună, nu se arde niciodată, se bronzează întotdeauna (bronz foarte închis), fără pistrui.
- Fototipul VI: piele neagră, nu se arde niciodată, nu are pistrui.
Alte motive pentru care poți suferi de arsuri solare e din cauză că nu aplici suficient de multă protecție solară pe toate zonele expuse ale pielii, că nu lași suficient timp pentru ca acesta să se absoarbă și că nu aplici din nou la fiecare două ore.
Care sunt diferitele tipuri de arsuri solare?
Majoritatea arsurilor solare sunt ușoare și sunt cunoscute sub denumirea de arsuri solare de gradul întâi, care provoacă un oarecare eritem (roșeață) și pot fi dureroase la atingerea pielii arse de soare. Acest tip de arsuri solare afectează doar stratul cel mai exterior al pielii și pot fi tratate de obicei la domiciliu.
Cum recunoaștem arsurile solare severe?
Arsurile solare severe, cum ar fi arsurile solare de gradul al doilea și al treilea, se caracterizează prin eritem (roșeață) intensă, durere, apariția de bășici, umflături și, uneori, pot duce la dureri de cap, frisoane, oboseală, dureri abdominale sau chiar febră. Aceste arsuri solare severe compromit integritatea barierei protectoare a pielii și capacitatea organismului de a menține o stare de echilibru.
În unele cazuri, însă, roșeața pe care o resimți ar putea să nu reprezinte arsuri solare. Ar putea fi o reacție la ingredientele din crema de protecție solară sau o afecțiune cunoscută sub numele de erupție luminoasă polimorfă (alergie solară) cauzată de o reacție la soare în sine. În cazul arsurilor solare severe sau atunci când apare această alergie severă la soare, cunoscută și sub denumirea de “erupție luminoasă polimorfă” se recomandă solicitarea ajutorului medical.
Simptomele arsurilor solare
Simptomele arsurilor solare se manifestă prin roșeață, edem și senzatie de arsură/usturime. În cazul în care am devoltat o arsură solară trebuie să limităm expunerea la soare până la vindecarea completă, sa folosim creme sau loțiuni calmante, să facem dușuri răcoritoare, să aplicam comprese reci cu apă termală și să ne hidratăm intensiv.
Persoanele cu piele sensibilă și intoleranță pot dezvolta alergii solare, caracterizate prin roșeață, iritații si senzație de mâncărime ce apar după expunerea la soare. De obicei, simptomele dispar după încetarea expunerii și protejarea pielii prin acoperirea cu haine din materiale naturale. Prevenția constă în aplicarea cremelor de protectie solară SPF50+.
Dermatitele sunt frecvent agravate de expunerea la soare. De exemplu, persoanele cu dermatită atopică pot dezvolta un puseu, cu apariția iritațiilor și accentuarea senzației de mâncărime.
Tipuri de produse de protecție solară ce ajută la prevenirea arsurilor solare
Cu gama Anthelios, beneficiezi de protecție solară ridicată, de produse cu texturi potrivite pentru toate tipurile de piele și pentru toate condițiile de expunere.
De exemplu, pentru pielea sensibilă si intolerantă recomand produsele sub forma de cremă, cu ingredinte hipoalergenice, fără parfum și cu proprietăți hidratante. Un exemplu este: Crema protecție solară SPF 50+ pentru pielea sensibilă, ANTHELIOS UVMUNE 400 CREMĂ HIDRATANTĂ SPF50+ FĂRĂ PARFUM.
Produsele de protecție solară cu textură fluidă sau tip gel-cremă sunt ideale pentru persoanele cu piele grasă sau mixtă. Îți recomand ANTHELIOS UV-MUNE OIL CONTROL FLUID INVIZIBIL SPF50+ sau ANTHELIOS UV-MUNE OIL CONTROL GEL-CREMĂ SPF50+.
Spray-urile de protecție solară sunt ușor de aplicat si pot fi utilizate și pe zone ale corpului mai greu accesibile sau pentru reaplicare peste machiaj. Un spray care te protejează împotriva arsurilor solare este ANTHELIOS SPRAY INVIZIBIL SPF50+ CU PARFUM.
Expunerea la soare poate duce la uscarea buzelor, așa că nu uita de protecția solară pentru buze. Încearcă Cicaplast Baume B5+, înainte, în timpul și după ședințele la soare. Cicaplast conține 5% de Panthenol calmant și reparator și este îmbogățit cu MP-Lipide, ingredient activ pro-hidratare, și unt de shea pentru o protecție calmantă, hidratantă și hrănitoare de 12 ore.
Protejează bebelușii și copiii de arsuri solare
Și în cazul celor mici, protecția solară e foarte importantă. Pentru evitarea expunerii neprotejate în cazul copiilor și protejarea bebelușilor de soare și posibile arsuri solare, te invit să citești sfaturile pentru protecție solară bebeluși.
Rolul hidratării în recuperarea după arsuri solare
Pași esențiali pentru îngrijirea pielii arse de soare:
- În caz că suferi de arsuri solare, îți recomand să-ți păstreazi calmul: cel mai important pas inițial este răcirea și protejarea pielii. Mută-te într-o zonă protejată de soare și aplică pe pielea expusă la arsuri solare comprese reci pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului, a căldurii și a arsurilor. Răcirea pielii previne pierderea suplimentară de căldură din piele și ajută la menținerea reglării termice a corpului.
- Hidratează-te: O arsură solară atrage lichidul de la suprafața pielii și, prin urmare, este esențial să rămâi hidratat. De asemenea, cel mai bun mod de a-și pregăti pielea pentru hidratare și de a-ți răcori corpul de a vă răcori este să faci un duș sau o baie rece. Acestea vor calma pielea și o vor pregăti pentru hidratare.
- Folosește o cremă hidratantă: Epiderma este compromisă atunci când este arsă de soare, ceea ce face ca pielea să aibă pierderi de apă, descuamare și un risc crescut de infecții. Cremele hidratante care conțin ceramidă, glicerină, unt de shea, vitamina E, acid hialuronic și alte ingrediente hidratante pot ajuta la reducerea semnelor de arsuri solare. Un sfat util este să pui crema hidratantă în frigider timp de câteva ore înainte de aplicare, deoarece senzația de răcoare te va ajuta și mai mult la calmarea pielii iritate.
- SPF: Protejarea pielii arse de soare împotriva deteriorării ulterioare de către razele solare UV este foarte importantă, deoarece pielea arsă de soare are o barieră protectoare a pielii compromisă. Cremele de protecție solară care conțin protecție solară minerală, cum ar fi oxidul de zinc sau dioxidul de titan, sunt ideale, deoarece aceste ingrediente sunt adesea considerate a fi blânde pentru pielea arsă de soare.
- Analgezice: Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, disponibile fără prescripție medicală, vor ajuta, de obicei, la reducerea roșeții, a durerii și a umflăturii. Discută cu medicul înainte de a lua medicamente fără prescripție medicală.
De ce este important să folosești produse de îngrijire a pielii după plajă
SPF este imperativ, dar și îngrijirea pielii după plajă este la fel. Suntem conștienți despre este cât de important este să ne protejăm pielea de razele nocive UVA și UVB, dar există puține informații despre cât de important este să acordăm pielii atenția de care are nevoie după expunerea la soare.
• După soare, rehidratează-te la sfârșitul zilei cu o loțiune
Pentru a proteja filmul hidrolipidic și bariera protectoare a epidermei, aplicarea unui produs de îngrijire aftersun este o rutină esențială pe timp de vară. Îmbogățit cu agenți de refacere a lipidelor, loțiunea după expunerea la soare Anthelios POST-UV Exposure ajută acest film să se repare.
Formulată cu Pantenol, Glicerină și Apă Termală La Roche-Posay pentru a reduce senzația de supraîncălzire, a repara pielea uscată și a întări funcția barierei cutanate. De asemenea, aceasta este formulată cu 99% ingrediente de origine naturală, calmând și reducând senzațiile de supraîncălzire și piele care ține.
• Calmează roșeața după o arsură solară
Chiar dacă știm cu toții despre importanța unei protecții eficiente pentru a preveni eritemul solar, bine cunoscut sub numele de "arsuri solare", uneori pielea noastră este roșie și fierbinte după o zi la plajă. Pentru a calma această reacție, Posthelios este îmbogățit cu agenți calmanți pentru a oferi o ușurare imediată.
• Beneficiile apei termale La Roche-Posay
Pentru a calma pielea iritată de soare și senzația de piele care arde, apa termală de la La Roche-Posay este, de asemenea, o soluție ideală. Combinația sa unică de minerale și oligoelemente îi conferă proprietăți antioxidante și calmante în mod natural.
Mituri despre arsurile solare
Există o serie de mituri despre arsurile solare care pot duce la comportamente nesănătoase și pot crește riscul de a ne arde pielea.
Unul dintre cele mai comune mituri este că nu ne putem arde în zilele înnorate. Realitatea este că razele UV pot penetra norii, astfel încât este vital să ne protejăm pielea chiar și atunci când cerul este înnorat.
Un alt mit popular este că un bronz de bază poate proteja pielea de arsuri. Din păcate, acesta este un mit periculos. Orice schimbare a culorii pielii este un semn de deteriorare cauzată de soare și poate crește riscul de îmbătrânire prematură și de cancer de piele. În calitate de specialișt, pentru mine este foarte clar: cel mai bun mod de a preveni arsurile solare este să aplicăm o protecție solară adecvată și să evităm soarele în orele de vârf.
Sfaturi de protecție solară pentru a preveni arsurile solare
• Utilizează o cremă de protecție solară cu factor de protecție ridicat, cel puțin SPF 30
• Aplică crema de protecție solară cu 20 minute înainte de expunerea la soare
• Reaplică crema de protecție solară la fiecare două ore sau după contactul cu apa sau în cazul transpirației excesive
• Folosește fotoprotecția mecanică și poartă haine cu protecție solară UFP, ochelari de soare polarizați și pălarii cu boruri mari
• Evită expunerea directă la soare între orele 10:00 si 16:00
• Fii atent/ă la medicamentele și produsele de îngrijire a pielii care pot creste sensibilitatea pielii la soare
Autor:
Dr. Teodora Predescu, Medic specialist dermato-venerologie
Dr. Teodora Predescu este medic specialist dermatolog cu competențe în dermatologie medicală, dermato-pediatrie, tratarea acneei și proceduri dermato-estetice.