PROTECȚIA SOLARĂ PREVINE PETELE MARONII PE PIELE ȘI PETELE MARONII DE PE PICIOARE

Odată cu înaintarea în vârstă, observăm numeroase schimbări în corpul nostru și la pielea noastră de pe față, precum apariția liniilor fine și a ridurilor. De asemenea, putem remarca modificări în tonalitatea pielii și că apar pete maronii pe piele. Petele maronii pe piele sau “petele de bătrânețe", de exemplu, sunt un tip de pete maro care apar pe piele, mai ales pe față și pe spatele mâinilor, la persoanele de o anumită vârstă.

Dermatologii numesc apariția acestor pete pigmentare actinice lentigo sau lentigine solare. Lentigo solar e foarte comun, în special la persoanele de peste 40 sau 50 de ani, și aceste pete pigmentare maro sunt cunoscute și sub denumirea de "pete de bătrânețe", "pete de la ficat" sau "pistrui senile".

Aceste pete maronii pe piele sunt un tip de hiperpigmentare: dezvoltarea unei zone de piele mai închise la culoare. Hiperpigmentarea apare din cauza unei cantități excesive de melanină sau a distribuției neuniforme a acesteia, melanina fiind pigmentul natural responsabil pentru culoarea pielii noastre. Petele de bătrânețe sau petele de la ficat se manifestă clinic sub forma unor zone plate și bine delimitate de piele, în culori variate (maro închis) și dimensiuni diferite (de la milimetri la centimetri).

Acestea apar pe orice tip de ten, dar sunt mai numeroase pe pielea deschisă la culoare. Aceste pete maronii pe piele sunt, în general, inofensive. Spre deosebire de pistrui, petele de la ficat nu dispar în timp. De fapt, au tendința de a deveni mai întunecate.

În functie de stresul oxidativ și ca rezultat al schimbărilor în metabolismul celulelor pielii, aceste pete maronii sunt o consecință a îmbătrânirii pielii cauzate de expunerea la radiațiile UV și arsurile solare. Stresul oxidativ apare atunci când oxidanții cresc în organism, declanșând inflamații ale pielii. Orice expunere suplimentară la radiațiile UV va accentua vizibilitatea petelor maronii pe piele, de aceea este esențial să folosim protecție solară adecvată, inclusiv un produs cu spectru larg și SPF ridicat, să purtăm haine protectoare și să ne acoperim capul cu o pălărie.

CE PROVOACĂ APARIȚIA PETELOR MARONII PE PIELE: PE FAȚĂ, PE CORP ȘI PE PICIOARE?

Factorii de mediu joacă un rol major în procesul de îmbătrânire a pielii, mai ales în ceea ce privește apariția petelor pigmentare maronii pe piele.

1.Pete maronii pe piele cauzate de SOARE ca factor de mediu

Soarele este o sursă esențială de energie, dar și o sursă de radiații ultraviolete dăunătoare (UV). Efectele nocive ale radiației UVB sunt binecunoscute de mulți ani, iar arsurile solare și deteriorarea pielii sunt probleme comune. Totuși, este important să știi că UVB reprezintă doar o parte din problemă. Razele UVA și infraroșii, prezente tot timpul anului, pătrund adânc în piele și pot deteriora structura sa esențială.

Pentru a atenua efectele acestora, optează pentru un protector solar, pentru un produs cu un factor de protecție solară cu spectru larg UVA-UVB îmbogățit cu antioxidanți, cum ar fi cele din gama ANTHELIOS. Expunerea la UV de la aparatele de bronzat sau lămpi poate, de asemenea, provoca daune pielii și genera apariția petelor solare pigmentare.

2.Pete maronii pe piele cauzate de POLUARE ca factor de mediu


Când vine vorba de expunerea prelungită la soare, pielea din diferite zone ale corpului "ne avertizează" atunci când am depășit pragul de toleranță cu roșeață, durere și umflare – cu alte cuvinte, arsură solară. Însă, nu există un răspuns atât de evident la poluare, ceea ce o face o amenințare mult mai subtilă pentru sănătatea pielii.

Expertul în îmbătrânirea provocată de factorii de mediu, profesorul Jean Krutmann, a coordonat un studiu amplu pe 400 de femei - jumătate dintre ele trăind în zone urbane - pentru a confirma efectele poluării asupra pielii. Cercetarea sa a demonstrat o legătură directă între nivelul de poluare și semne pe piele provocate de îmbătrânire prematură, cu un procent de 20% mai multe pete de bătrânețe în rândul femeilor din mediul urban. Potrivit profesorului Krutmann: "Factorii agresori ai mediului pot influența direct aspectul pielii, conducând la formarea accelerată a ridurilor.”

Pentru a combate efectele poluării asupra pielii, este important să îți cureți pielea de două ori pe zi ca parte a rutinei tale de îngrijire a pielii. Produsele La Roche-Posay de apă micelară îndepărtează eficient toate particulele microscopice de poluare de pe piele. Nu uita să consulți și medicul dermatolog pentru alegerea produselor zilnice de îngrijire cu texturi rezistente la poluare, care previn depunerile de particule pe piele și apariția semnelor premature de îmbătrânire.

Soarele și poluarea: Un duo toxic care conduce la pete maronii pe față și riduri


Există dovezi tot mai clare că poluarea amplifică și agravează efectele radiațiilor solare asupra pielii. În straturile adânci ale pielii, stresul oxidativ "erodează" structurile de suport ale pielii, contribuind la formarea ridurilor.

La suprafața pielii, radiațiile ultraviolete și particulele de poluare colaborează pentru a stimula excesiv celulele care produc pigment, ceea ce poate duce la o nuanță ternă sau grasă a tenului, la apariția petelor de bătrânețe și la alte afecțiuni de hiperpigmentare.

De aceea, o protecție solară din gama ANTHELIOS cu o textură rezistentă la poluare, aplicată în fiecare zi, reprezintă o armă zilnică împotriva îmbătrânirii cauzate de mediul înconjurător.

Cum să îndepărtezi petele maronii de pe piele ca efect al razelor UV?

Chiar dacă petele de bătrânețe pot fi uneori confundate cu cancerul de piele, ele sunt complet inofensive și nu necesită tratament medical. Cu toate acestea, mulți oameni doresc să le estompeze sau să le elimine din motive estetice, pentru a obține un ten uniform sau un aspect mai tânăr.

Există o varietate de produse și soluții de îngrijire a tenului și a pielii îmbătrânite - creme, loțiuni și seruri - care promit să ajute la estomparea sau eliminarea petelor de bătrânețe, îmbunătățind astfel aspectul pielii. Secretul constă în identificarea combinației potrivite de ingrediente și formule bine testate. Mercurul este un ingredient de care trebuie să te ferești, în timp ce substanțe precum retinolul sau acidul alfa hidroxi, acidul kojic, vitamina C, acidul azelaic și acidul glicolic pot fi de ajutor în combaterea petelor de bătrânețe.

La Roche-Posay a pus la punct o serie de produse special create pentru a apăra pielea de efectele îmbătrânirii cauzate de mediu și pentru a contribui la estomparea pigmentației neuniforme.

Când vine vorba de eliminarea petelor pigmentare, serumul Mela B3 bogat în Melasyl și Niacinamidă impresionează cu o formulă revoluționară, ce aduce rezultate vizibile într-o săptămână.

Grație ingredientului său patentat Melasyl, rezultat al a două decenii de cercetare, și complexului unic ce conține 10% Niacinamidă, această formulă contracarează excesul de melanină înainte ca acesta să lase urme pe piele. Folosirea regulată a acestui ser conferă pielii un aspect uniform și strălucitor.

Există și alte tratamente posibile, precum terapia cu laser sau peelingul chimic. Terapia cu laser, care necesită de obicei mai multe sesiuni, vizează celulele moarte și distrugerea celulelor producătoare de melanină, fără a afecta pielea. În cazul unui peeling chimic, o soluție chimică specială este aplicată pe piele pentru a îndepărta straturile cele mai externe, inclusiv petele maro. Aceste tratamente ar trebui să fie efectuate doar de profesioniști licențiați, precum dermatologii sau esteticienele.

CUM PREVII PETELE MARONII DE PE FAȚĂ FOLOSIND PROTECȚIE SOLARĂ

Când vine vorba de prevenirea apariției petelor maronii pe față, protecția împotriva soarelui și a poluării este esențială. Evită expunerea la soare în orele de vârf și ia în cosiderare să-ți limitezi timpul petrecut afară în acele ore.

Există diverse tipuri de raze ultraviolete. Razele UVB sunt mai intense în timpul verii și afectează suprafața pielii, în timp ce razele UVA pătrund mai adânc în nivelul pielii și provoacă stres oxidativ în celule.

Majoritatea cremelor de protecție solară au un anumit SPF (Factor de Protecție Solară) care protejează împotriva razelor UVB. Unele creme oferă și protecție împotriva razelor UVA și indică PPD (Persistent Pigment Darkening), o modalitate specifică de a măsura această protecție.

Nu uita să aplici întotdeauna o cremă de protecție solară cu spectru larg și cel puțin 30 SPF, plus o protecție anti-UVA, ca primă linie de apărare, chiar și în zilele întunecate sau când este înnorat. Reaplică crema de protecție solară  la fiecare două ore (sau mai des dacă transpiri sau faci baie). 

Încearcă să-ți acoperi pielea expusă cu haine și să porți o pălărie pentru a-ți proteja fața. Anthelios UVMUNE 400 Fluid Invizibil SPF50+ de la La Roche-Posay oferă o protecție foarte ridicată cu spectru larg (SPF 50+) într-o formulă fluidă confortabilă și ultra-rezistentă la apă, transpirație și nisip folosit în cadrul rutinei tale zilnice de îngrijire a pielii, alături de Mela B3 Serum cu Melasyl și Niacinamidă

CÂND SĂ CONSULȚI UN MEDIC DERMATOLOG PENTRU O EXAMINARE A PETELOR?

Ca specialiști instruiți, dermatologii pot diagnostica și trata în mod adecvat afecțiunile pielii tale. Prin urmare, în timp ce produsele de protecție solară și de îngrijire pot ajuta la eliminarea cât și la prevenirea petelor de pe piele, consultarea unui dermatolog poate fi și o măsură practică de luat, în special dacă tratamentul pe care îl utilizezi nu oferă rezultatele vizibile dorite.

Dacă nu ești sigur/ă dacă petele întunecate de pe pielea ta sensibilă sunt pete de bătrânețe, s-ar putea să vrei să consulți un dermatolog. Un dermatolog își poate folosi expertiza și pregătirea pentru a diagnostica și apoi trata petele de bătrânețe. Diagnosticarea poate fi realizată printr-o simplă examinare a pielii tale sau prin efectuarea unor teste suplimentare, cum ar fi o biopsie, pentru a exclude alte condiții.

Fii pregătit să răspunzi la întrebări despre petele de pe piele, inclusiv detalii precum când ai observat pentru prima dată pete pigmentare pe față și dacă ai remarcat vreo schimbare în timp. Istoricul familial și propria ta experiență de expunere la lumina soarelui vor fi, de asemenea, detalii utile pe care să le împărtășești cu dermatologul tău.

Nu ezita să consulți un dermatolog dacă observi că petele tale se modifică sau se închid rapid la culoare, mai ales dacă ai un istoric familial de cancer de piele. Petele de bătrânețe pot fi confundate uneori cu melanomul, cel mai frecvent tip de cancer de piele. Poți folosi o metodă simplă de verificare "ABC" pentru melanom: asimetrie, margini neregulate, variații de culoare. Dacă observi că petele cresc într-o parte, au margini neuniforme sau culori variate sau închise la culoare, nu ezita să faci o programare la medicul dermatolog.

Petele de bătrânețe sunt o parte normală a procesului de îmbătrânire. Și chiar dacă sunt complet inofensive, trebuie să știi că există mai multe opțiuni disponibile pentru a le diminua aspectul. Protecția solară, în special, joacă un rol esențial în prevenirea apariției lor. În plus, poți adopta o rutină de skincare, atent concepută pentru acasă, pentru a-i reda tenului tău un aspect tânăr și uniform.