Hiperpigmentarea pielii. Cauze, soluții și prevenție

 

Indiferent de cauzele care au determinat-o, hiperpigmentarea pielii poate fi deranjantă din punct de vedere estetic. Dacă nu ești de acord că pistruii au farmecul lor, sau dacă, în cazul tău, informația legată de utilitatea produselor de protecție solară a venit prea târziu, avem o veste bună: petele pigmentare pot fi prevenite si aspectul lor poate fi redus.

Ce este hiperpigmentarea pielii?

Hiperpigmentarea pielii constă în apariția unor pete mai închise la culoare la nivelul epidermei. Aceste pete pot avea dimensiuni diferite, iar nuanța lor poate fi doar ușor modificată față de tonul general sau poate fi cu mult mai închisă.

Culoarea pielii este determinată genetic și este dată de melanina secretată în interiorul melanocitelor. În unele cazuri, o cantitate mare de melanină se concentrează în anumite zone, ceea ce determina apariția acestor pete [1].

Cum apare hiperpigmentarea pielii?

Mecanismul de apariție a zonelor de hiperpigmentare este similar celui al fixării bronzului. Sub acțiunea a diverși factori, producția de melanină a melanocitelor crește, iar aceasta este distribuită în epidermă, de unde migrează ulterior către suprafața pielii [2].

Care sunt cauzele hiperpigmentării?

Orice factor care stimulează producția de melanină în interiorul melanocitelor poate duce la apariția hiperpigmentării cutanate. Cei mai frecvenți factori incriminați sunt:

  • Expunerea la soare - radiațiile UV determină producție crescută de melanină, acesta fiind modul în care pielea încearcă să se protejeze. Hiperpigmentarea determinată de soare se manifestă sub forma unor pete neregulate, mai mici sau mai mari, denumite și lentigo solar.
  • Inflamațiile - acneea și lupusul sunt două dintre cele mai frecvente diagnostice dermatologice vinovate de apariția zonelor de hiperpigmentare. Dermatitele sunt, la rândul lor, incriminate în multe cazuri. De asemenea, leziunile cutanate care sunt iritate în mod repetat pot determina hiperpigmentare.
  • Sarcina - deși mecanismul de apariție nu a fost încă elucidat, s-a constatat că modificările hormonale bruște și puternice din perioada sarcinii pot determina apariția hiperpigmentării. Cunoscute și ca pete de sarcină sau melasmă, aceste hiperpigmentări se întind pe zone mai mari și slab delimitate, în special pe față sau pe gât.
  • Medicamente - există medicamente care pot determina apariția de hiperpigmentări, cel mai adesea fiind implicate în asta antidepresivele triciclice și tratamentele antimalarie.
  • Boala Addison - este o boală a glandelor suprarenale a cărei evoluție este însoțită de zone de hiperpigmentare în pliurile cutanate, pe buze, pe coate și pe genunchi [4].
  • Hemocromatoza - reprezintă o depunere a fierului în diverse țesuturi și organe si poate determina apariția de zone hiperpigmentare atât pe suprafața organelor interne, cât și pe piele [3].

Îngrijirea dermatocosmetică în hiperpigmentarea pielii

Îngrijirea dermatocosmetică a zonelor pigmentate variază, în funcție de etiologia petelor, de dimensiunile lor, de intensitatea nuanței și de vechimea lor. Opțiunile disponibile sunt:

  • curățarea tenului;
  • utilizarea cremelor de depigmentare;
  • unele proceduri medicale [5].

Curățarea tenului

Curățarea tenului în profunzime trebuie realizată periodic de către orice persoană care dorește să își mențină aspectul sănătos al pielii și să încurajeze regenerarea celulară. Ea trebuie realizată în salonul de cosmetică sau la dermatolog și presupune îndepărtarea stratului superficial de celule moarte și îmbătrânite pentru stimularea regenerării tenului.

Pentru că acest gen de curățare sensibilizează temporar tenul, el trebuie protejat de radiațiile solare în perioada imediat următoare. Chiar dacă nu reușește să acționeze asupra tuturor zonelor de hiperpigmentare, curățarea tenului îmbunătățește rezultatele obținute prin aplicarea celorlalte metode [7].


Utilizarea cremelor de depigmentare

Există mai multe variante de creme de depigmentare disponibile pe piață, bazate pe diverse substanțe active:

  • Acidul azelaic este un acid de origine naturală, prezent în cereale. Efectele sale antimicrobiene și antiinflamatoare îl recomandă în cazurile de acnee și rozacee, dar efectele sale antipigmentare au legătură cu peelingul la care contribuie. În plus, acidul azelaic încurajează regenerarea celulară și inhibă producția de melanină, ceea ce îl face foarte eficient în tratarea petelor pigmentare și a cicatricilor acneice [3].
  • Phenylethyl resorcinol este un derivat de retinol care are capacitatea de a potența acțiunea altor ingrediente pentru albirea tenului, conform studiilor efectuate până în prezent. Eficiența sa este apreciată în special în produsele destinate ameliorării unei pigmentări neuniforme a pielii, unul dintre rolurile sale fiind acela de transport al agenților de albire, până în profunzimea dermului. [5]
  • Retinolul este vitamina A naturală regăsită în numeroase creme care combat efectele îmbătrânirii. Are mai multe efecte asupra pielii, fiind eficient în exfolierea stratului superficial al epidermei și îndepărtarea murdăriei, a celulelor moarte și a excesului de sebum. Această exfoliere delicată ajută la estomparea zonelor de hiperpigmentare [2].
  • Vitamina C este un puternic antioxidant care stimulează sinteza de colagen, estompează ridurile superficiale și are un efect de ușoară decolorare a tenului, contribuind la estomparea petelor. Efectul de depigmentare se datorează impactului pe care vitamina C îl are asupra unei enzime denumită tirozină, responsabilă pentru sinteza melaninei [1]. Un ser vitamina C, cum e VITAMINA C12 PURĂ SERUM de la La Roche-Posay previne și corectează semnele de îmbătrânire, îmbunătățind textura pielii.

Proceduri medicale

Exista mai multe proceduri medicale cu ajutorul cărora se poate obține decolorarea zonelor de hiperpigmentare, pentru uniformizarea pielii.

  • Terapia cu laser este una dintre cele mai eficiente metode de a scăpa de zonele hiperpigmentare. Energia direcționată către straturile superficiale și profunde ale pielii determină accelerarea sintezei de colagen și a ratei de regenerare a celulelor, astfel că petele pigmentare tratate ajung să fie rapid exfoliate. Rezultatele se observă încă de la prima sedință, dar este esențial ca în primele 2 - 4 săptămâni să te protejezi împotriva factorilor care pot determina reapariția petelor [7].
  • Terapia cu lumină intens pulsată se mai numește și fotorejuvenare și este foarte eficientă în cazul leziunilor solare ușoare, a pistruilor și a melasmei din zona feței, gâtului și decolteului. Sunt necesare între 4 și 6 ședințe, singurul dezavantaj al metodei fiind că în primele 7 - 14 zile după aceea, pielea din jurul petelor pigmentare devine mai închisă la culoare [3].
  • Peelingul chimic este cunoscut și ca exfoliere chimică. Prin această metodă se îndepărtează straturile superficiale ale pielii și se stimulează regenerarea. În funcție de substanțele folosite, profunzimea peelingului poate varia. Peelingul trebuie efectuat întotdeauna de un specialist cu experiență, altfel există riscul apariției de cicatrici permanente [4].
  • Microdermabraziunea este o altă formă de peeling, de data aceasta mecanic. În timpul procedurii cosmetice se utilizeaza cristale fine care îndepărtează stratul superficial de celule îmbătrânite, stimulând regenerarea. Este o metodă eficientă pentru ridurile superficiale, cicatricile minore și petele solare [1].

Cum se poate preveni hiperpigmentarea?

Cauzele hiperpigmentării sunt variate, iar unele dintre ele așa cum sunt cele hormonale, în perioada sarcinii, nu pot fi evitate. Pe de altă parte, radiațiile UV sunt responsabile pentru foarte multe dintre petele pigmentare, așadar protecția solară, indiferent de vârstă și de sezon, este esențială [2].

Protecția solară adecvată presupune utilizarea unei creme de protecție cu SPF minim 30, eficientă atât împotriva UVA cât și a UVB, aplicată cu 20 - 30 minute înainte de a ieși din casă și reaplicată la fiecare 2 ore, după înot sau în cazul transpirației abundente.

Crema solară trebuie aplicată pe toate zonele de piele expusă, inclusiv pe cele protejate de borurile pălăriei, de pildă, deoarece radiațiile solare sunt adesea reflectate de diverse suprafețe.

Crema solară se folosește indiferent de durata expunerii, inclusiv în zilele înnorate. Desigur, cea mai bună protecție o asigură hainele: largi, răcoroase, dar care să acopere o cât mai mare suprafață de piele.

Evitarea expunerii la soare în intervalul 11 - 15 este foarte importantă nu doar din motive estetice, ci și de sănătate. Petele solare sunt un tip de hiperpigmentare care demonstrează faptul că pielea a suferit leziuni din cauza expunerii prelungite la radiații UV; reține că persoanele cu pete solare au din start un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele decât populația generală [5].

Hiperpigmentarea poate fi extrem de deranjantă din punct de vedere estetic, însă este excelent faptul că există soluții pentru tratarea petelor de pe piele. Pe de altă parte, prevenția este cel puțin la fel de importantă - așa că alege să te iubești cu o rutină adecvată de îngrijire a tenului.

 

References:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5843359/ afisat la 13.05.2022
  2. https://www.msdmanuals.com/en-gb/professional/dermatologic-disorders/pigmentation-disorders/hyperpigmentation afisat la 13.05.2022
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323715#treatment-and-prevention afisat la 13.05.2022
  4. https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-pigmentation#medical-treatment afisat la 13.05.2022
  5. https://www.aad.org/media/news-releases/dermatologist-shines-light-on-natural-ingredients-used-in-new-topical-treatments-for-hyperpigmentation afisat la 13.05.2022
  6. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11014-pigmentation-abnormal-pigmentation afisat la 13.05.2022
  7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323808#home-remedies afisat la 13.05.2022