Cum identifici o rană minoră?
În primă fază, este important să identifici corect cat de gravă este rana suferită.
Rănile minore (sau superficiale) nu sunt deloc adânci, pătrunzând până la maximum 5 milimetri în piele. În general, în cazul unor astfel de răni, are de suferit doar pielea sau țesuturile aflate foarte aproape de suprafața sa. Vorbim, desigur, despre tăieturi ușoare, zgârieturi, arsuri superficiale, julituri etc. Este posibil să apară și sângerarea, dar acest lucru nu este neapărat un motiv de îngrijorare. Și rănilor minore pot sângera dacă țesutul lezat este foarte bogat vascularizat.
Rănile mai serioase sunt, în schimb, mai profunde, având o adâncime de peste 5 mm. Pe lângă piele și țesuturile aflate în imediata apropiere, pot fi afectate și vasele de sânge, nervii, stratul adipos sau chiar și oasele. În aceste situații, trebuie să te prezinți de urgență la medic pentru a primi îngrijiri.
Primul ajutor pentru tăieturi și răni minore
Imediat cum ai suferit o astfel de rană, va trebui să iei câteva măsuri de prim ajutor.
- Înainte de a atinge rana, spală-te bine pe mâini cu apă și săpun sau folosește dezinfectantul.
- Folosește o compresă, o fașă sau o bucată de material textil curat pentru a opri sângerarea. Apasă ușor rana cu acest material până observi că sângerarea s-a oprit.
- Curăță bine rana sub un jet de apă rece. Este recomandat să nu folosești săpun sau dezinfectant, deoarece acestea ar putea fi prea agresive și ar putea irita și mai tare țesuturile.
- În cazul în care există murdărie și impurități prinse în rană, acestea vor trebui de asemenea curățate. Poți folosi o pensetă pentru a le îndepărta corespunzător.
- Poți aplica un produs special dedicat tăieturilor, care să ajute la repararea pielii.
- Bandajează rana folosind o compresă sterilă sau un plasture, pentru a preveni pătrunderea impurităților și pentru a stopa o posibilă infecție. Bandajul va trebui schimbat periodic, moment în care ar trebui să verifici starea rănii.
Etapele vindecării unei răni minore
În funcție de dimensiune și de adâncimea sa, o tăietură și o zgârietură minoră se pot vindeca în aproximativ 2-4 săptămâni. Din momentul vătămării până la refacerea completă a țesutului, regiunea afectată trece prin trei etape principale de vindecare.
Etapa inflamatorie
Această etapă apare în primele zile după formarea rănii și constă în apariția inflamației în zona afectată. Apoi, începe treptat să aibă loc coagularea sângelui și formarea de cheaguri, care reprezintă practic un precursor al vindecării propriu-zise. În același timp, eventualele bacterii prezente în zona rănii, precum și celulele moarte și țesutul desprins sunt eliminate.
Etapa de granulație
Etapa de granulație poartă și numele de etapă proliferativă și este marcată de începutul refacerii noului țesut. Pielea începe procesul de regenerare și, astfel, apar deja semnele țesutului nou, în timp ce rana se închide treptat. Acest nou strat apărut are un aspect ușor diferit, fiind mai roșu decât pielea neafectată. Etapa de granulație începe la aproximativ 4 zile după formarea rănii.
Etapa de epitelizare
În ultima etapă, care începe după aproximativ 6-10 zile de la rănire, are loc desprinderea crustei și, sub aceasta, deja se poate observa noul țesut în stare cicatrizată. Orice leziune suferită de către piele va presupune formarea unei cicatrici, aceasta fiind o etapă normală din procesul de vindecare.
Însă, aspectul acesteia depinde foarte mult de rana suferită și de îngrijirea pe o oferim. În cazul micilor tăieturi, ele sunt de obicei foarte puțin vizibile. După încheierea etapei de epitelizare, zona afectata va continua sa se regenereze încet, așa că orice urme rămase pe piele s-ar putea estompa, în special dacă procesul este ajutat de aplicarea produselor dermatocosmetice reparatoare.
Produse care ajută la regenerarea pielii
Rănile se pot vindeca de la sine, fără să fie nevoie de un tratament special, pe lângă urmarea regulilor de bază de prim ajutor. Însă, există o serie de produse de îngrijire care pot ajuta la repararea pielii sensibile și, astfel, ar putea scădea timpul necesar pentru vindecare.
Un bun exemplu este cel al produselor din gama Cicaplast, care ajută la repararea și protejarea funcției barierei cutanate. Ingredientele pe care le conține ajută atât la calmarea pielii, cât și la repararea acesteia, împiedicând proliferarea bacteriilor și favorizând refacerea straturilor deteriorate.
De-a lungul procesului de vindecare, pielea se poate simți mai iritată și poate apărea un disconfort sau senzația de mâncărime. Pentru a calma aceste simptome și a ajuta la refacerea sa, încearcă noua formulă Cicaplast Baume B5+. Acesta asigură pielii hidratare și ajută la refacerea barierei cutanate. În plus, are eficacitate anti-semne, ajutând cicatricea formată în urma unei leziuni să fie mai puțin vizibilă.
Efectul său este datorat unei combinații inedite de ingrediente: Tribioma, un complex prebiotic unic, limitează proliferarea bacteriilor patogene și favorizează bacterille pro-reparare, ajutând astfel la echilibrarea microbiomului pielii fragilizate; Madecassosida, un extract din planta Centella Asiatica, are efect reparator; Pantenolul (Vit B5) asigură calmarea; agenții antibacterieni Zinc-Mangan protejează împotriva agenților patologici. Este testat pentru 14 probleme de piele. Poate fi utilizat în cazul iritațiilor, înțepăturilor, pentru xeroză, arsuri, julituri, după anumite proceduri cosmetice sau medicale, dar și după îndepărtarea firelor de sutură, în cazul în care te-ai confruntat cu o rană mai profundă. Calmează imediat, reduce semnele și favorizează crearea condițiilor optime pentru repararea cutanată.
Tăieturile minore și zgârieturile nu lasă urme grave asupra corpului, însă ele pot provoca un oarecare disconfort până în momentul în care le poți numi vindecate. Respectă regulile de prim ajutor atunci când te rănești și folosește produse pentru calmare, care să favorizeze repararea. Nu uita să mergi imediat la medic în cazul unei răni mai adânci, dacă sângerarea nu se oprește sau dacă ai și alte simptome îngrijorătoare.