TIPURI DE ECZEME: POZE ȘI PRODUSE RECOMANDATE

Article Read Duration 5 min citire

Eczema reprezintă o boală sau o afecțiune a pielii de natură inflamatorie, cu simptome recurente. Acestea apar sub forma unor puseuri, adică perioade în care simptomele sunt mai puternice, urmate de perioade de remisie, când acestea se ameliorează sau chiar dispar. Eczema poartă și denumirea de dermatită și poate fi de mai multe feluri, în funcție de cauze și de modurile de manifestare. Pentru a reduce disconfortul asociat cu toate aceste tipuri de eczeme, este important să știi ce fel de îngrijire ar trebui să abordezi și ce produse ai putea folosi.

Ce tipuri de eczeme există?

Pentru a aborda cea mai bună îngrijire, dar a ști și ce factori ar trebui să eviți pentru a preveni declanșarea sau înrăutățirea simptomelor, ar trebui să cunoști cele 7 tipuri de eczeme cu care poți avea de-a face. Fiecare dintre acestea are anumite particularități.


1. DERMATITA ATOPICĂ

Unul dintre rolurile pielii este acela de barieră cutanată, care oferă protecție împotriva factorilor exteriori. Pe fondul unor factori genetici, pielii îi poate lipsi capacitatea de a se proteja în totalitate de aceștia, caz în care poate fi agresată mai ușor. Astfel, apare dermatita atopică. Afecțiunea poate fi prezentă la oricine, însă este mult mai frecventă la copii și bebeluși, urmând să se amelioreze treptat odată cu înaintarea în vârstă. Iritațiile astfel formate sunt prezente în general în zona coatelor și genunchilor, iar la bebeluși apar și pe față și scalp.


2. DERMATITA DE CONTACT

Acest tip de eczemă reprezintă o reacție în urma contactului pielii cu diferiți factori exteriori. În funcție de natura acestora, putem diferenția între două tipuri: 

  • dermatita alergică de contact, cauzată de diferiți alergeni
  • dermatita iritativă de contact, provocată de substanțe, materiale sau alți factori ce pot provoca iritații. Aceștia pot include diferite metale, latex, detergenți și alte substanțe chimice, plante otrăvitoare, ingrediente prezente în parfumuri, săpunuri și în produsele de îngrijire.

3. NEURODERMATITA

Neurodermatita e un alt tip de eczema ce debutează prin apariția mâncărimilor pe o pată dintr-o anumită zonă a pielii (gât, încheieturi, antebrațe, picioare sau în zona inghinală), care se poate extinde și îngroșa pe măsură ce mâncărimile persistă. Cauza exactă a eczemei nu este cunoscută, putând fi vorba despre contactul cu un factor declanșator iritant, însă afecțiunea poate fi asociată și cu alte probleme ale pielii. Disconfortul poate fi declanșat și de stres.


4. Eczema dishidrotică

Particularitatea eczemei dishidrotice este apariția unor vezicule însoțite de mâncărimi prezente la nivelul mâinilor și picioarelor, în preajma degetelor. Acestea pot fi cauzate de contactul cu diverși alergeni sau factori iritanți, dar pot fi asociate și cu transpirația.


5. Eczema numulară

Eczema numulară este foarte ușor de recunoscut datorită aspectului leziunilor care se formează la nivelul pielii. Iritațiile iau forma unor pete rotunde, cu dimensiunea similară cu a unor monede, însoțite de mâncărimi puternice.


6. Eczema mâinilor

După cum o sugerează numele, acest tip de eczemă se manifestă doar la nivelul mâinilor. Iritațiile sunt specifice persoanelor care intră deseori în contact cu substanțe chimice puternice cu potențial de iritare, precum detergenți, solvenți, dezinfectanți, vopsele etc.


7. Dermatita de stază (eczema varicoasă)

În acest caz, vorbim despre o apariție a simptomelor specifice la persoanele cu probleme circulatorii la nivelul membrelor inferioare. Atunci când venele din această regiune nu funcționează cum ar trebui și nu pot pompa eficient sângele către partea superioară a corpului, poate avea loc o scurgere a sângelui către piele. Astfel, se formează varice și în preajma acestora apar iritații, uscarea pielii, ocazional leziuni deschise.

Pe lângă aceste tipuri de eczeme, există și eczemele pe picioare.

Dacă ai eczeme pe picioare sau al tip de eczme, iată câteva sfaturi utile:

  • Hidratare optimă: pielea uscată poate agrava simptomele eczemei. Folosește o cremă hidratantă bogată și aplică- o generos pe picioare.
  • Evită săpunurile cu parfumuri puternice care îți pot irita pielea și optează pentru produse de curățare delicate și fără parfum
  • Poartă îmbrăcăminte și încălțăminte lejeră: alege haine și pantofi adecvați, și materiale care permit pielii să respire
  • Nu te scărpina în zona afectată: scărpinatul poate duce la leziuni și inflamație suplimentară 
  • Consultă un specialist dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc 

Cauzele eczemelor

Deoarece vorbim despre mai multe tipuri de eczeme, și cauzele care le pot declanșa sunt variate. Putem menționa câțiva factori importanți care pot fi implicați:

  • factori de natură genetică și istoricul familial
  • alergeni (polen, mucegai, praf, alergeni alimentari, animale de companie)
  • factori iritanți (poluanți, materiale textile, metale, înțepături de insecte, plante otrăvitoare, substanțe chimice)
  • factori de mediu, precum expunerea la temperaturi extreme, la vânt sau un nivel de umiditate ridicat
  • stres
  • schimbări hormonale
  • diverse afecțiuni: boli cutanate, boli autoimune, infecții microbiene, infecții ale căilor respiratorii superioare, probleme circulatorii.

Simptomele eczemelor

Pot exista diferențe ale manifestărilor de la persoană la persoană, precum și caracteristici ale tipurilor de eczeme, însă există câteva elemente comune. Printre acestea, putem menționa:

  • erupții cutanate și iritații
  • mâncărimi (prurit)
  • vezicule umplute cu lichid
  • piele uscată și îngroșată
  • cruste și descuamare
  • roșeață
  • infecții (care apar de obicei în urma scărpinatului)

POSIBILE COMPLICAȚII ALE ECZEMELOR

Dacă iritațiile și disconfortul persistă, poate apărea și scărpinatul insistent, care provoacă mai multe probleme decât să amelioreze în vreun fel simptomele. În cazul în care te vei scărpina în mod excesiv, nu vei face decât să rănești și mai tare pielea și, astfel, poți provoca formarea unor leziuni deschise. Astfel, o potențială complicație este apariția infecțiilor, deoarece riscul de contaminare cu diverși microbi este mai mare.

Pe măsură ce te confrunți frecvent cu iritații și mâncărimi, iar scărpinatul persistă, pot apărea și schimbări ale pielii. Aceasta se poate îngroșa, poate deveni solzoasă și pot chiar să-și facă apariția și modificări ale culorii sale. Disconfortul pronunțat asociat cu majoritatea tipurilor de eczeme poate să fie prezent și în timpul nopții, așadar pot apărea probleme de somn, în special la copii.

Deși nu este tocmai o complicație, anumite tipuri de eczeme (cu precădere dermatita atopică) pot fi asociate și cu apariția altor probleme din sfera alergică. Atunci când apare dermatita atopică la copii, riscul ca aceștia să dezvolte și astm sau rinită alergică este destul de ridicat.

Tratamentul și îngrijirea recomandate în cazul eczemelor

Pentru calmarea simptomelor și limitarea apariției complicațiilor, este important să abordezi o îngrijire specială. Ia legătura cu un specialist dermatolog pentru a vedea ce scheme de tratament poți aborda. Recomandările vor fi diferite în funcție de tipul de eczemă cu care te confrunți și de manifestările specifice. Poate fi vorba despre medicamente, dar și despre unguente speciale care să reducă inflamația și mâncărimea.

Totuși, de multe ori, îngrijirea specifică a pielii este și mai importantă, pentru a contribui la ameliorarea simptomelor. O particularitate a pielii cu eczeme este uscăciunea. Așadar, aceasta va avea nevoie de cât mai multă hidratare. Alege produse cu formule bogat hidratante pe care să le utilizezi zilnic, care nu doar că vor hrăni pielea, ci vor ajuta și la calmarea sa.

Un alt aspect ce nu trebuie neglijat este cel al factorilor declanșatori. Dacă ai observat că te confrunți frecvent cu iritații după contactul cu diverși iritanți sau alergeni, încearcă să limitezi expunerea la aceștia.

Un astfel de factor poate fi reprezentat de temperaturile ridicate. Nu vorbim doar de temperatura aerului, ci și a apei. Așadar, evită băile fierbinți și încearcă să reduci timpul petrecut în cadă. Astfel, vei preveni uscarea pielii și înrăutățirea simptomelor eczemei.

Rolul microbiomului pielii și al sistemului imunitar contra eczemelor

Pe lângă piele uscată, atopie și ciclul mâncărime-scărpinat, un factor neașteptat implicat în tipurile de eczeme care a fost descoperit, îl reprezintă microbiomul pielii. Microbiomul este ansamblul de microorganisme care trăiesc la suprafața pielii. Pe o piele sănătoasă, microbiomul este ca o pădure tropicală: înfloritor de diversitate. Pe de altă parte, în pielea predispusă la diferite tipuri de eczeme, această diversitate este sărăcită, iar microbiomul este dezechilibrat.

Această descoperire fascinantă anunță o nouă eră a îngrijirii prebiotice a pielii predispuse la eczeme, bazată pe proprietățile unice ale apei termale de izvor, ce calmează pielea iritată, roșeața și senzația de piele care arde.

PRODUSE RECOMANDATE pentru tipurile de eczeme

Pentru a te asigura că ai parte de o îngrijire optimă și că nevoile pielii cu eczeme sunt îndeplinite, ar trebui să optezi pentru o gamă de produse dedicată. Așadar, îți recomandăm gama Lipikar, destinată pielii sensibile, foarte uscate, cu tendință atopică. Acestea conțin ingrediente speciale precum untul de Shea (care reface bariera hidrolipidică a pielii), niacinamida (are un bun efect de calmare a mâncărimilor) și Aqua Posae Filiformis (un ingredient patentat, care acționează în mod direct asupra factorilor ce duc la uscarea pielii și ajută la prelungirea intervalurilor dintre puseurile de uscăciune).

Pentru a adresa în mod direct simptomele eczemei, poți încerca dispozitivul medical Lipikar Eczema Med. Acesta acționează asupra inflamației, senzației de mâncărime și a roșeții, asigurând hidratare și refacerea echilibrului microbiotic al pielii. Acesta poate fi utilizat și de către copii și poate fi aplicat pe orice regiune a pielii. Îți recomandăm să discuți cu un medic dermatolog înainte de utilizarea acestuia.

Un alt produs foarte potrivit pentru pielea atopică și alergică este balsamul Lipikar Baume AP+M, care are efect calmant imediat, este foarte hrănitor și contribuie, de asemenea, la refacerea barierei cutanate. Și această formulă este potrivită pentru utilizare pe pielea delicată a copiilor. Dacă te confrunți cu eczema mâinilor sau pielea acestora este extraordinar de uscată, îți recomandăm crema de mâini reparatoare Lipikar Xerand.

Există numeroase tipuri de eczeme cu care te poți confrunta, fiecare având cauze specifice și manifestări ușor diferite. Totuși, poți aborda o îngrijire dedicată pentru a contribui la ameliorarea simptomelor și a favoriza repararea pielii. Încearcă produsele cu formulă puternic hidratantă dedicată pielii foarte sensibile și manifestărilor eczemei și nu ezita să ceri ajutorul unui specialist.


Referințe:

  • Smith, R., & Johnson, P. (2021). Understanding different types of eczema and their characteristics. Journal of Dermatology Research, 34(2), 89-103.
  • Martinez, L., Brown, K., & Singh, A. (2022). Eczema: Causes, risk factors, and prevention strategies. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 29(4), 451-462.
  • What are the 7 types of eczema? Medically reviewed by Reema Patel, MPA, PA-C — Written by Cathleen Crichton-Stuart — Updated on March 22, 2024 https://www.medicalnewstoday.com/articles/322435