Iritațiile pielii vara: cauze, tipuri și prevenire

Acest articol este scris de Dr. Teodora Predescu, Medic specialist dermato-venerologie

Vara este anotimpul în care ne bucurăm de soare, vacanță și activități în aer liber. Cu toate acestea, căldura și umiditatea pot provoca o serie de iritații la nivelul pielii, afectând atât adulții, cât și bebelușii și copiii. În acest articol, vom discuta despre tipurile de iritații care apar pe piele, cauzele iritațiilor și despre cum le putem preveni și trata eficient.

Cauze iritații piele:

1.Sistemul imunitar

În timpul verii, sistemul imunitar al corpului nostru poate fi mai sensibil la iritații, în special datorită expunerii la căldură și umiditate. Acestea pot face pielea mai susceptibilă la iritații și inflamații.


2.Substantele chimice din produsele cosmetice

Expunera la substanțele chimice din produsele de îngrijire a pielii, cum ar fi săpunurile, cremele și loțiunile, poate provoca iritații și inflamații ale pielii. Este important să alegem cu grijă produse de îngrijire care conțin ingrediente naturale și fără parfumuri.


3.Reacții alergice la mediu

Expunerea la alergeni din mediul înconjurător, cum ar fi polenul, praful sau anumite plante, poate declanșa reacții alergice la nivelul pielii, manifestate prin iritațiile pielii, roșeață și mâncărimi. Menținerea unui sistem imunitar puternic și evitarea contactului cu factorii declanșatori sunt importante.


4.Stres și iritații pe piele

Stresul și anxietatea pot afecta sistemul imunitar, predispunând pielea la iritații și inflamații. Este important să găsim modalități sănătoase de a gestiona stresul, cum ar fi exercițiile fizice, meditația sau activitățile relaxante.

Tipuri de iritații ale pielii

Sudamina seritem de căldură

Sudamina, eritemul de căldură sau iritațiile pielii de la căldură sunt frecvente la bebeluși, fiind afecțiuni provocate de blocarea glandelor sudoripare, structurile responsabile de producerea transpirației. Se manifestă prin erupții cutanate, vezicule sau leziuni roșii, de mici dimensiuni, cât gămălia de ac, ce afectează frecvent zona gâtului, a umerilor și a trunchiului.

Să gestionăm sudamina este relativ simplu și implică măsuri precum răcirea pielii și reducerea transpirației. Putem utiliza apă termală, produsul Apa Termală La Roche-Posay, pe care o vom pulveriza pe zona afectată sau o putem aplica sub formă de comprese locale.

De asemenea, putem aplica un balsam reparator așa cum este crema de corp hidratantă Cicaplast Baume B5+, ce reduce iritațiile de la căldură și disconfortul local.

Iritația de scutec

Iritația de scutec este cea mai frecventă afecțiune cutanată a sugarului și copilului mic care irită pielea, iar vara manifestările se pot agrava. Iritația de scurtec este o reacție alergică, o dermatită de contact care se manifestă prin roșeață sau eritem care afectează zona scutecului. Este provocată de umezeală și frecarea scutecului la contactul direct cu pielea.

Pentru a evita iritația de scutec și dermatita atopică la bebeluși, se recomandă schimbarea frecventă a scutecului, toaleta locală cu apă și săpun, tamponarea pielii bebelușului cu un prosop de bumbac și utilizarea unor produse tip balsam, precum Cicaplast Baume B5+, ce refac bariera cutanată și protejează pielea.

Se aplică în strat subțire, pe zona afectată, la fiecare schimbare a scutecului. În cazul în care pielea bebelușului este sensibilă la atingere, putem aplica Cicaplast B5 Spray - îl pulverizăm pe zona afectată, fără să mai fie necesară atingerea.

 

Rănile minore la copii

În timpul verii, copiii petrec mai mult timp afară, jucându-se și explorând. Aceasta poate duce la mici accidente și răni, cum ar fi zgârieturile și juliturile. Deși nu sunt răni grave necesită o îngrijire corespunzătoare pentru a favoriza vindecarea rapidă și pentru a preveni suprainfectarea.

Este important ca imediat după un astfel de accident să curățăm bine zona pielii si să o protejăm cu un bandaj. Pentru a accelera repararea pielii și a preveni cicatricile inestetice, este de ajutor să folosim un balsamul reparator precum Cicaplast Baume B5+, ideal pentru a calma și proteja pielea afectată.
Cicaplast Baume B5+
Cicaplast Baume B5+ conține ingrediente active precum pantenol, care ajută la repararea pielii, și madecassoside, un extract din Centella Asiatica, cunoscut pentru proprietățile sale calmante și antiinflamatorii.

Se aplică de două ori pe zi, în strat subțire, pe zona afectată. Acest produs formează o barieră protectoare pe piele, care echilibrează microbiomul cutanat și menține un mediu optim pentru vindecare. 

Poți aplica Cicaplast Baume B5+ pe ten, corp, mâini sau buze, această cremă fiind potrivită pentru probleme ale pielii precum:

* Post-proceduri dermatologice
* Iritații de scutec sau roșeață pe pielea bebelușilor
* Iritații perioriale
* Xeroză, arsuri sau alte leziuni ușoare ale pielii
* Arsuri solare sau mușcături de insecte
* Iritații post-epilare sau bărbierit
* Post-chimioterapie și post radio terapie
* Îngrijirea cicatricilor și atenuarea aspectului lor

Aflați mai multe informații din acest articol despre îngrijirea tăieturilor și a rănilor minore.

Iritații pe piele provenite de la mușcăturile de insecte ca reacȚii alergice

Mușcăturile de insecte pot afecta întreaga familie, de la mic la mare. Se manifestă printr-o roșeață însoțită de senzație de mâncărime persistentă a pielii. Gratajul sau scărpinatul întrețin, chiar agravează leziunea.

Protejează pielea prin aplicarea repelenților și îmbracă-te adecvat, acoperind cea mai mare suprafață a corpului. În cazul in care ne confruntăm cu o mușcătură de insectă, primul gest ar fi să nu ne scărpinăm.

Putem pulveriza Apa Termală La Roche-Posay pentru a calma senzațiile de mâncărimi și pentru a reduce roșeața. De asemenea, putem aplica un balsam reparator așa cum este Cicaplast Baume B5+. Se aplică în strat subțire, pe zona mușcăturii. Pentru zonele dureroase la atingere sau greu accesibile, așa cum este zona spatelui, o soluție practică o reprezintă Cicaplast B5 Spray.
Cicaplast B5 Spray

Iritațiile pielii după epilare și transpirația excesivă la adulți

Epilarea frecventă, necesară mai des în timpul verii, poate provoca diverse iritații și inflamații ale pielii. Aparatul de ras, epilarea cu ceară sau cu epilatorul, pot afecta bariera cutanată, conducând la roșeață, iritații și senzație de mâncărime.

În plus, firele de păr crescute sub piele pot duce la inflamații și la formarea unor mici pustule ce poartă numele de foliculită. Transpirația excesivă poate provoca iritații, în special în zonele unde pielea se freacă, cum ar fi zonele de pliu (axilă, zona inghinală, sub sâni, în zona coapselor).

Fricțiunea constantă, combinată cu umiditatea, pot duce la iritații, roșeață, senzație de mâncărime sau arsură ce afectează considerabil activitățile zilnice. Cicaplast B5 Spray este o opțiune excelentă pentru aceste iritații. Cu o consistență fluidă și lejeră, se absoarbe rapid, fără a lăsa o senzație neplăcută, iar aplicarea fără atingere și lipsa parfumului îl fac ideal pentru zonele delicate.

Iritațiile pielii în sezonul cald sunt frecvente, dar pot fi gestionate eficient cu respectarea măsurilor de prevenție și îngrijire adecvată. Gama Cicaplast reprezintă o soluție versatilă și eficientă pentru întreaga familie, ajutând la calmarea, vindecarea și regenerarea pielii iritate. Urmați aceste recomandări pentru a vă bucura de o vară fără disconfort și iritații la nivelul pielii!


Autor:
Dr. Teodora Predescu, Medic specialist dermato-venerologie

Dr. Teodora Predescu este medic specialist dermatolog cu competențe în dermatologie medicală, dermato-pediatrie, tratarea acneei și proceduri dermato-estetice.