Ce este serul pentru ten?
Serul este o soluție concentrată, cu textură ușoară, ce conține ingrediente active. Acesta are o formulă care facilitează pătrunderea în piele a ingredientelor active și vine în completarea altor produse de îngrijire, cum sunt cremele hidratante.
Datorită faptului că este concentrat, sunt necesare doar două sau trei picături la fiecare aplicare. Există seruri cu formule adaptate oricărui tip de ten, ce contribuie la prevenirea și diminuarea ridurilor, sporirea nivelului de hidratare, atenuarea imperfecțiunilor.
De ce să utilizezi un ser pentru ten?
Există diverși factori, precum cei de mediu, expunerea la soare, agenții alergeni, alimentația dezechilibrată, lipsa odihnei, care contribuie la procesul de îmbătrânire al pielii. Din fericire, există produse ce sprijină sănătatea tenului și au rol în încetinirea apariției semnelor de trecere a timpului. Serul este unul dintre acestea.
Utilizat ca parte din rutina de îngrijire zilnică, serul avantajează în special tenul matur, care se caracterizează prin pierderea elasticității, deshidratarea, predispoziția de apariție a ridurilor, lipsa luminozității tenului.
Metoda corectă de aplicare a serului
Pentru ca serul să acționeze în profunzime, este important să îl introduci corect în rutina de îngrijire. Iată care sunt pașii de îngrijire în care este inclus și serul:
-
Curăță
-
Aplică un toner sau apă termală
-
Folosește serul
-
Așteaptă să pătrundă serul în piele
-
Utilizează o cremă hidratantă
-
Folosește protecție solară
Înainte de a aplica serul, asigură-te că pielea este curățată corespunzător. Utilizează un produs de curățare adecvat tipului tău de ten, iar opțional, poți folosi și un exfoliant.
Acestea au rolul de a pregăti tenul pentru un grad înalt de absorbție. Utilizează un toner specific pielii tale sau, după preferință, apă termală. Aplică-le prin tapotare.
După ce ai înlăturat toate uleiurile și impuritățile de pe față, este rândul aplicării serului. Citește și urmează instrucțiunile scrise pe ambalaj, întrucât acestea pot diferi în funcție de tipul de ser ales. De regulă, aplicarea serului implică următoarele aspecte:
• Cantitatea standard care se aplică este de două picături de dimensiunea unui bob de mazăre, dar consistența poate varia, astfel că unele pot avea specificații distincte. În cazul formulelor foarte lejere, se pot adăuga trei sau patru picături de ser.
• Se aplică un strat subțire pe față și pe gât, cu ajutorul vârfurilor degetelor, prin tapotare ușoară și întindere lină sau cu ajutorul palmelor. Dacă optezi pentru a doua metodă, picură serul în palme și freacă mâinile, pentru a se activa formula, iar după aceea tamponează fața și gâtul cu palmele.
Important de reținut! Deoarece serurile au concentrații foarte crescute și sunt bogate în ingrediente active, se recomandă să respecți instrucțiunile de pe ambalaj. Dacă aplici o cantitate prea mare de produs, este posibil să aibă loc iritații sau absorbția nu se va face corespunzător. Evită să presezi pielea atunci când aplici serul.
Se recomandă să aștepți cinci minute înainte de a trece la pasul următor al rutinei de îngrijire. În acest timp, serul va fi complet absorbit de piele.
Cu toate că serurile au în compoziția lor și agenți de hidratare, aceștia nu exclud necesitatea folosirii unei creme hidratante, ci îi potențează proprietățile. Aplică o cremă hidratantă potrivită tipului tău de ten pe față și pe gât.
Aplică în fiecare dimineață un produs care să conțină factor de protecție solară (SPF), pentru a proteja împotriva accentuării semnelor de îmbătrânire, în special pentru anumite ingrediente active din serumuri, precum vitamina C sau retinol, ce pot fi fotosensibilizante dacă nu utilizezi SPF.Este important să aplici produsul cu factor de protecție solară indiferent dacă folosești serumul dimineața sau seara, pentru o protecție optimă.
Beneficii ale serului pentru față
Serul adecvat tipului de ten îi oferă acestuia o mulțime de beneficii. Unul dintre cele mai importante este că are efect calmant asupra pielii iritate, datorită formulei ușoare. Este adecvat și persoanelor care se confruntă cu acneea sau care au tenul cu exces de sebum. [1] Iată alte beneficii ale serului:
- Îmbunătățește aspectul liniilor fine și pe al celor profunde. Unele seruri conțin ingrediente precum retinolul, ce contribuie la diminuarea ridurilor și semnelor;
- Protejează pielea împotriva factorilor dăunători, cum sunt radicalii liberi, ce duc la stresul oxidativ. În compoziția unor seruri intră vitamina C, vitamina E, și alte ingrediente care au rol în protecția pielii în cazul expunerii la radiațiile ultraviolete, poluare și factori de mediu;
- Concentrația crescută de ingrediente active poate duce la rezultate vizibile în ceea ce privește aspectul și textura pielii;
- Dacă ai un ten sensibil, caută un serum care specifică faptul că este potrivit și testat pe pielea sensibilă;
- Nu lasă senzația de piele încărcată și nu creează disconfort, deoarece pătrunde rapid în straturile de la suprafața acesteia.
Ține cont de sfaturile noastre în privința integrării serului în rutina de îngrijire zilnică! Serul oferă o mulțime de beneficii tenului, atunci când este introdus corect în rutina de îngrijire. Dacă nu știi ce tip de ten ai și ce ser ți se potrivește, discută cu un medic dermatolog.
Sursă de referință:
- Lindberg, Sara. “Benefits of Face Serum: Expert Advice on What to Know.” Healthline, Healthline Media, 15 Sept. 2020, https://www.healthline.com/health/benefits-of-face-serum#types-of-serums, accesat la 4.11.2022.