Harta feței: descoperă harta coșurilor de pe față

Harta coșurilor de la nivelul feței ne semnalează faptul că acneea, deși la suprafață este rezultatul porilor înfundați care atrag bacterii, poate avea cauze complet diferite în funcție de partea feței unde apare. Învață să îți înțelegi pielea predispusă la coșuri sau acnee aflând mai multe despre cauzele apariției coșurilor, imperfecțiunilor și erupțiilor în funcție de zona feței în care apar.

Ce înseamnă harta feței?

Citirea hărții coșurilor de la nivelul feței este o practică veche de aproximativ 3.000 de ani, care a luat naștere în medicina chinezească și se bazează pe ideea că pielea ta – cel mai mare organ al corpului – reflectă sănătatea internă și este „cartografiată” în zone care corespund diferitelor funcții ale corpului. Află cum poți să legi acneea de dezechilibrele potențiale din corp, ce ar putea însemna acestea pentru sănătatea ta și cum să tratezi și să previi coșurile persistente.

Harta feței: coșuri ce apar într-o anumită zonă a feței

Coșuri pe frunte

Imperfecțiunile și erupțiile de pe frunte pot indica dificultăți în asimilarea anumitor alimente sau stres hepatic.


Probleme și soluții



Probleme ale sistemului digestiv:

Începe un jurnal alimentar pentru a urmări efectele diferitelor alimente asupra pielii tale (atât în aceeași zi, cât și în ziua următoare) pentru a identifica alimentele problematice și apoi discută cu un medic sau dietetician dacă trebuie să le elimini complet. De asemenea, este o idee bună să adaugi mai multe fructe și legume crude în dieta ta, deoarece acestea sunt mult mai ușor de descompus pentru corp decât alte grupuri alimentare.



Probleme hepatice:

Ca filtru pentru tot ce se află în corp, ficatul trebuie să se curețe, să se odihnească și să se regenereze atunci când este suprasolicitat. Ceaiurile din plante, legumele crucifere (conopidă, broccoli, varză de Bruxelles, varză, kale, choi și toate legumele cu frunze verzi), sfecla, usturoiul, turmericul și citricele sunt benefice pentru eliminarea toxinelor.

De asemenea, este esențial să bei suficientă apă; aceasta îți oferă o piele mai clară, iar deshidratarea poate manifesta mici umflături albe sub pielea de pe frunte.

Acordă o atenție deosebită dacă ai breton. Într-un interviu, Dr. Tabi Leslie un dermatolog specializat în probleme de acnee, a spus: „depinde de tipul de piele, dar, în general, dacă vrei să previi înfundarea porilor care cauzează puncte albe și negre, atunci evident trebuie să eviți produsele uleioase pe față”. Compușii uleioși pot fi, de asemenea, în geluri, balsamuri și spray-uri de păr, așa că îți recomandăm să verifici produsele de păr înainte de a le cumpăra.

Coșuri pe nas

Nasul este o zonă cheie pentru porii înfundați și punctele negre, așa că menținerea pielii curate prin spălarea de două ori pe zi cu un produs pe bază de gel este întotdeauna un început bun.

Dar, deoarece nasul este legat de plămâni și inimă, acneea în zona nasului poate fi și un semn al problemelor respiratorii și cardiovasculare.

Probleme și soluții



Sănătatea plămânilor și a sistemului respirator:

Renunțarea la fumat, pătrunderea aerului proaspăt atât în interior, cât și accesul la el în exterior și realizarea de exerciții fizice regulate reprezintă pași simpli pentru plămâni mai sănătoși. De asemenea, este benefic să mănânci mai mult pește gras, mere, nuci și broccoli și să bei multă apă.



Sănătatea inimii:

Aceasta include multe din aceleași recomandări pentru întărirea plămânilor. Scăderea colesterolului este benefică pentru inimă, iar limitarea consumului de sare, creșterea aportului de fibre și utilizarea uleiului de măsline pot contribui la acest proces.

Chiar dacă este un clișeu, când vine vorba de reducerea nivelului de stres, râsul este cu adevărat cel mai bun medicament, deoarece eliberează endorfine care reduc inflamația în arterele și, astfel, scad tensiunea arterială.

Coșuri pe obraji

Cauze ascunse ale acneei pe obraji

Bacteriile de pe telefon și aplicatoarele de machiaj, atingerea feței prea des și schimbarea insuficientă a fețelor de pernă reprezintă cauze în declanșarea erupțiilor pe obraji. Odată eliminate aceste cauze, un consum sporit de carne roșie, zahăr și lactate poate fi un factor care contribuie la apariția coșurilor pe obraji, deoarece acestea încetinesc adesea metabolismul.

Probleme și soluții



Metabolismul:

Îmbunătățește-l prin consumul mai multor alimente condimentate; obținerea unui somn mai bun/mai lung/mai profund noaptea – când corpul tău este obosit, declanșează hormonul foamei care doar va împiedica metabolismul să funcționeze bine; stai mai mult în picioare pe parcursul zilei dacă stai deseori la birou și nu ai activitate fizică regulată; încearcă ridicarea greutăților și antrenamentele de intensitate ridicată; și bea mai multă apă rece.

Nu trebuie neapărat să elimini complet carnea roșie, lactatele și zahărul, dar reducerea consumului și creșterea cantității de alimente bogate în zinc, fier și seleniu din dieta ta, cum ar fi proteinele slabe, fructele de mare, cerealele integrale, ouăle și nucile, îți vor revigora cu siguranță metabolismul.

Coșuri pe bărbie

Erupțiile pe bărbie sau în partea inferioară a feței sunt legate de sistemul reproducător și, de obicei, sunt rezultatul fluctuațiilor hormonale.

Consultă-te cu medicul dermatolog, e posibil să ai nevoie de tratament pentru acnee, sau poate stresul și nivelurile ridicate de cortizol sunt cele care îți afectează hormonii și îți cauzează un dezechilibru.

Probleme și soluții



Menstruație:

Tratamentele topice sunt cele mai bune pentru erupțiile legate de menstruație și medicamente contraceptive, așa că folosește produse care sunt antiinflamatoare, bogate în zinc și blânde cu pielea.

Consultă-te cu medicul tău dacă ești îngrijorată de faptul că hormonii ți-ar putea afecta fertilitatea.



Stres și cortizol:

Îmbunătățirea dietei și a somnului sunt cei mai evidenți și eficienți pași pentru a hrăni și odihni corpul, permițându-i să se reîncarce și să se refacă.

Dacă ai probleme în a te relaxa, monitorizează-ți consumul zilnic de cofeină (dificil atunci când ești obosit din cauza lipsei de somn, dar îți vei mulțumi pentru ruperea ciclului) și găsește timp pentru a te angaja în practici de mindfulness sau meditație. Fie că este vorba de o baie lungă sau de un curs, vei învăța să te relaxezi și să te destresezi.

Oricât de dificil ar fi, ar trebui să limitezi expunerea la tehnologia cu lumină albastră, adică telefoane, laptopuri și lumini strălucitoare cu cel puțin o oră înainte de culcare.

Coșuri pe linia maxilarului sau pe gât

Acestea pot fi adesea cauzate de machiajul, cremele hidratante sau produsele de păr pe care le folosești.

Ca și coșurile în bărbie, cele prezente pe linia maxilarului pot indica un dezechilibru hormonal iar verificarea și/sau reducerea nivelurilor de stres la medic e o idee bună.

Află aici mai multe despre acneea hormonală. 

De asemenea, acest tip de acnee poate fi declanșată de alimentele bogate în amidon și zaharuri procesate.



Ce pot face?

Fii precaut/ă când schimbi produsele de machiaj, curățare sau de păr dacă pielea ta este predispusă la acnee și optează pentru produse fără ulei. Încearcă să nu atingi prea mult zona feței afectată de coșuri și nu stoarce coșurile. În această zonă, ele sunt de obicei umflături dureroase, spre deosebire de tipul coșurilor care pot fi extrase.

Află mai multe despre cum poți scăpa de cicatrici și semne roșii sau brune provocate de acnee. 

Consumul mai mare de apă este strategia optimă pentru abordarea coșurilor problematice, oriunde apar pe față. Pentru a îmbunătăți linia maxilarului și a gâtului, este recomandat să reduci consumului de alimente bogate în amidon și zahăr, cum ar fi cerealele, pâinea și pastele și să consumi mai multe proteine, fructe și legume, care pot ajuta în echilibrarea erupțiilor.

Descoperă mai multe informații despre tipurile de acnee în articolul scris de Dr. Predescu, Medic specialist dermato-venerologie.

Soluții recomandate

Te invităm să realizezi o evaluare a tenului cu SpotScan+, tool-ul de evaluare pentru tenul cu tendință acneică și apoi să urmezi recomandările legate de rutina de îngrijire a tenului și nu numai.

De asemenea, îți recomandăm să folosești produse anti-imperfecțiuni din gama Effaclar care sunt special concepute pentru tenul cu tendință acneică:



  • Effaclar DUO+M
  • Îngrijire triplă corectoare cu ajutorul științei microbiomului într-o formulă de cremă care corectează punctele negre, imperfecțiunile severe (dovedit clinic) și semnele post-acneice.



  • Gel de curățare față EFFACLAR GEL SPUMANT PURIFIANT +M
  • Comparativ cu pielea normală, pielea predispusă la acnee prezintă un pH mai ridicat și se observă o proliferare a filotipului IA1 al bacteriei C. Acnes, care este responsabilă pentru formarea imperfecțiunilor.

    Effaclar Gel Spumant +M acționează asupra sursei excesului de sebum, purifică pielea, calmează și corectează imperfecțiunile, respectând pH natural al pielii, fiind potrivit pentru pielea grasă și sensibilă, cu tendință acneică.



  • Effaclar Serum Ultra-Concentrat
  • Ser cu acid salicilic, acid glicolic și LHA, e potrivit pentru pielea adultă cu tendință acneică. Datorită complexului de 3 acizi sinergici, are o eficacitate ridicată astfel încât cele 3 ingrediente:

    1. Acidul glicolic ajută la regenerarea pielii, contribuind la o strălucire sporită

    2. Acidul salicilic ajută la eliminarea celulelor moarte și deblochează porii, reducând cantitatea de sebum și minimizarea colonizării bacteriilor

    3. LHA micro-exfoliază pielea cu blândețe,, purifică porii, atenuează liniile fine