CE ESTE ECZEMA?
Eczema reprezintă o afecțiune cronică a pielii care se manifestă cu precădere prin apariția inflamației, iritației și a pruritului (mâncărimii), uneori și a uscăciunii și a crăpării pielii. De fapt, eczema este mai degrabă un termen general utilizat pentru a descrie mai multe afecțiuni cutanate similare și poate fi asociată și cu o boală cu diferite manifestări alergice non-cutanate (astm, rinită alergică). Eczema poate apărea la orice vârstă, însă anumite tipuri sunt mai frecvente la copii, iar altele la adulți.
În general, cauzele și factorii declanșatori variază în funcție de fiecare tip al bolii, manifestările fiind și ele ușor diferite. Și factorii genetici, și cei de mediu pot contribui la dezvoltarea eczemei, iar simptomele pot varia de la ușoare la severe.
TIPURI DE ECZEMĂ
Pentru a ști exact ce fel de îngrijire să abordezi, este important să știi care sunt tipurile de eczemă și cum le poți diferenția. În general, termenul de eczemă este asociat cu dermatita atopică. Însă, acesta este de fapt un termen umbrelă care descrie mai multe manifestări cutanate cu o serie de similarități, însă care sunt diferite.
ECZEMA ATOPICĂ
Acest tip de afecțiune cutanată, cunoscută și drept dermatită atopică, este specifică în general copiilor, deși poate fi prezentă indiferent de vârstă. În cazul în care are debutul în copilărie, ea tinde să se amelioreze odată cu trecerea timpului, dar este posibil și ca simptomele să fie persistente pe o perioadă îndelungată, până la maturitate. Afecțiunea este cronică și este caracterizată de puseuri ale simptomelor, declanșate în general de factori precum alergeni sau diferiți iritanți.
Pielea atopică înseamnă că aceasta este foarte uscată și sensibilă. De fapt, funcția sa de barieră nu este la fel de puternică, motiv pentru care este mult mai vulnerabilă la „atacurile" unor substanțe sau agenți care, în cazul pielii sănătoase, nu ar provoca reacții.
Astfel, pot apărea mâncărimea severă, roșeața, iritațiile, uscarea severă și modificarea texturii pielii și chiar și apariția unor coji și vezicule. În general, eczema atopică este prezentă în anumite regiuni specifice, precum zona gâtului sau a încheieturilor, acolo unde se formează pliuri ale pielii. Eczema la bebeluși se manifestă și pe față sau scalp.
ECZEMA DE CONTACT
Eczema (dermatita) de contact nu prezintă manifestări de lungă durată și reprezintă, practic, o reacție a pielii la contactul cu diverși factori. Aceștia pot pur și simplu să producă o iritație (diferite substanțe chimice din produsele de curățenie, bijuterii și obiecte din metal, materiale textile) sau o reacție alergică (plante, substanțe prezente în anumite produse de îngrijire, alți alergeni). Dermatita de contact iritativ este caracterizată de apariția unei erupții în zona atinsă de alergen/factorul iritant, erupție cu roșeață, prurit și senzații de disconfort (usturime sau arsură).
ECZEMA DISHIDROTICĂ
Particularitatea eczemei dishidrotice este apariția unor mici vezicule în regiunea mâinilor, palmelor și a tălpilor. Acestea pot fi însoțite de mâncărimi și disconfort, dar și de crăpături ale pielii. Factorii care determină apariția acestora pot include expunerea la diverși factori iritanți, dar și transpirația excesivă la nivelul palmelor și tălpilor sau stresul.
ECZEMA NUMULARĂ
Acest tip de eczemă este foarte ușor de depistat, din cauza manifestărilor extrem de specifice. Ea este caracterizată de apariția unor iritații de formă circulară, asociate și cu mâncărimi extrem de puternice și uscarea pielii. În general, eczema numulară este declanșată de contactul cu anumite metale sau de înțepăturile de insecte, dar și factorii de mediu adverși (de exemplu temperaturi extreme) pot avea o oarecare influență.
NEURODERMATITA
Deși este foarte similară cu dermatita atopică, neurodermatita prezintă câteva diferențe esențiale. Manifestările sunt similare (uscăciune severă, modificarea texturii pielii și mâncărimi puternice), însă iritația este prezentă doar în anumite regiuni specifice ale corpului. Senzația de prurit este extrem de persistentă, motiv pentru care persoanele afectate simt nevoia permanentă să se scarpine, crescând astfel riscul de apariție a unor leziuni mai grave și a infectării acestora. În general, neurodermatita este asociată cu un nivel mai ridicat de stres.ECZEMA DE STAZĂ
Această afecțiune, numită și dermatita de stază, este specifică persoanelor cu afecțiuni venoase cronice. Manifestările apar atunci când circulația sanguină de la nivelul membrelor inferioare nu funcționează optim, ceea ce duce la o acumulare de sânge în zona picioarelor. Astfel, se pot forma varice, pielea de pe acestea se va usca, vor apărea mâncărimi și durere. Uneori, se pot forma și răni în această regiune.
ECZEMA MÂINILOR
Acest tip de dermatită se limitează doar la afectarea acestei părți a corpului și este specifică persoanelor care desfășoară frecvent anumite activități prin care intră în contact cu substanțe ce ar putea irita pielea mâinilor. Astfel, pot apărea uscăciunea, iritația, roșeața sau mâncărimile.
ECZEMA HERPETICUM
Celelalte tipuri de dermatite nu sunt contagioase, însă aici discutăm și despre implicarea virusului herpes simplex. Eczema herpeticum se manifestă la persoanele care suferă deja de un anumit tip al acestei afecțiuni (în general dermatita atopică), dar care au fost și infectate cu acest virus pe care îl pot răspândi la rândul lor.
SIMPTOME ALE ECZEMEI
Simptomele precum localizarea iritațiilor și erupțiilor cutanate, severitatea lor și alte particularități variază de la un pacient la altul în funcție de cauze și de tipul de eczemă cu care au de-a face. Însă, există câteva manifestări clare prezente la majoritatea persoanelor.
Una dintre cele mai frecvente și deranjante este mâncărimea, cunoscută și sub denumirea de prurit. Aceasta poate varia în intensitate de la ușoară până la severă și poate fi persistentă. Mâncărimea poate duce la scărpinarea și zgârierea pielii ceea ce poate agrava eczema și poate provoca infecții secundare.
Roșeața și inflamația sunt alte simptome comune. Pielea afectată poate deveni roșie, umflată și iritată, ceea ce poate contribui la senzația de mâncărime și disconfort. Uneori, își pot face apariția și veziculele. În cele din urmă, trebuie să menționăm pielea uscată care se poate descuama și poate deveni dureroasă, crăpată și solzoasă.
CAUZELE ECZEMEI ȘI FACTORII DE RISC
Principalii factori de risc și cauzele asociate cu eczema pot fi numeroși și variabili de la o persoană la alta, fiind diferiți în funcție de tipul dermatitei. În multe dintre cazuri, nu se poate stabili o cauză exactă, ci mai degrabă o tendință de accentuare a simptomelor ca urmare a contactului cu unii factori. De exemplu, dermatita atopică nu are o cauză clară, însă ar putea fi determinată de o predispoziție genetică.
Pe lângă un istoric familial, factorii de mediu, iritanții și alergenii reprezintă alte elemente cheie în apariția simptomelor cutanate. Expunerea la substanțe iritante, cum ar fi săpunurile și detergenții agresivi, schimbările de temperatură și umiditate, precum și alergenii specifici pot provoca sau agrava simptomele eczemei. Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm și stresul. Acesta poate exacerba simptomele și poate afecta sistemul imunitar, făcând organismul mai sensibil la alergeni și iritanți.
PRODUSE RECOMANDATE PENTRU ECZEMĂ
Tratarea dermatitei atopice și a celorlalte tipuri de eczemă ar trebui să fie realizată în urma recomandărilor unui medic specialist dermatolog. Medicul va putea recomanda unguentele cu corticosteroizi și alte tratamente specifice. Însă, și felul în care îți îngrijești pielea este extrem de important.
Astfel, poți ține simptomele dermatitei atopice sub control și poți avea parte de mai mult confort. Îngrijirea specifică ar trebui să se bazeze pe menținerea hidratării, dar și refacerea barierei protectoare a pielii.
Recomandăm gama Lipikar, dedicată îngrijirii pielii sensibile, foarte uscate și cu tendință atopică. Aceste produse conțin ingrediente speciale cu efect de calmare, hidratare și refacere a barierei hidrolipidice, fiind potrivite atât pentru întreaga familie, chiar și pentru cei mici.
Pentru a calma uscăciunea extremă și a favoriza refacerea microbiomului pielii, încearcă balsamul Lipikar Baume AP+M ce poate fi folosit pe față și pe corp. Acesta este hrănitor, calmant și are efect antirecidivă.
Dacă dorești o variantă cu o textură mai lejeră, recomandăm și balsamul Lipikar Baume Light AP+M.
Pentru o curățare optimă, fără ingrediente care să sporească iritația, avem crema de duș Lipikar Syndet AP+. Încearcă gama noastră dedicată problemelor pielii și uscăciunii severe pentru a favoriza repararea stratului cutanat și calmarea simptomelor.
PREVENIREA ȘI GESTIONAREA SIMPTOMELOR
Pentru a reduce disconfortul și declanșarea puseurilor de uscăciune și iritații pe piele, un prim pas este acela de a identifica în mod corect și a evita factorii de risc. Poate fi vorba atât despre diverse substanțe sau materiale sintetice sau iritante cu care poți intra în contact, cât și de alergeni sau chiar și factori de stres. Încearcă să le limitezi impactul cât mai mult posibil sau să îi eviți complet. Utilizate pe termen lung, acestea pot contribui la agravarea simptomelor.
Apoi, nu neglija niciodată îngrijirea pielii. Aplică zi de zi creme hidratante și emoliente și verifică bine ingredientele pe care le conțin toate produsele pe care le folosești, inclusiv cele de machiaj. Evită orice este prea agresiv sau care ți-ar putea provoca reacții alergice. De asemenea, încearcă să faci băi cât mai scurte și ai grijă ca apa să nu fie prea fierbinte.
Eczema este o afecțiune a pielii care se manifestă în moduri multiple, mai mult sau mai puțin severe, fiind declanșată de factori variați. Adoptă o îngrijire specială pentru a contribui la ameliorarea simptomelor și a nu favoriza înrăutățirea lor. Dacă manifestările persistă sau capătă o formă severă, nu ezita să discuți cu un specialist pentru a primi un tratament adecvat.