DERMATITA ATOPICA - ECZEMA ATOPICA

CE ESTE DERMATITA ATOPICA?

Dermatita atopică sau eczema atopică, des întâlnită în cazul copiilor, reprezintă o afecțiune a pielii care se manifestă prin senzație de mâncărime. Aproximativ 15-20% dintre copiii cu vârsta mai mică de 7 ani se confruntă cu dermatita atopică; un procent care a crescut extraordinar de mult în ultimii 30 de ani. În 50% dintre cazurile copiilor diagnosticați cu dermatită atopică afecțiunea dispare de la sine până la vârsta de 5 ani, dar poate persista până în adolescență și la maturitate.*

*Sursă: CHU Nantes, unitatea de oncologie și dermatologie, specializarea dermatită atopică, aprilie 2015

ÎNTREBĂRI ȘI
RĂSPUNSURI

1 quote-marks

Cum identificăm dermatita atopică?

La bebeluși, dermatita atopică se prezintă prin zone roșii, descuamate, aspre, mai ales pe obraji și pe bărbie. Pe măsură ce copilul crește, eczemele apar mai ales pe gât și în pliurile pielii din jurul umerilor, încheieturilor și în spatele genunchilor. Zonele cu eczemă pot fi însoțite de scărpinare și pot sângera. Se pot forma și bășici care pot supura. În timp, pielea capătă o textură îngroșată și aspră.


Aflați mai multe

A fost de ajutor?

1 quote-marks

Care sunt cauzele dermatitei atopice?

Dermatita atopică este o afecțiune ereditară care se moștenește din familie. Pielea este uscată „prin constituție”, ceea ce înseamnă că bariera este slăbită în fața alergenilor și a iritanților, permițându-le să pătrundă în piele și să cauzeze inflamații. În cazul adulților, dermatita atopică poate fi provocată de profesii care implică frecvent spălarea mâinilor (ex. domeniul medical). Printre factorii de mediu care pot declanșa dermatita atopică se numără acarienii domestici.

Aflați mai multe

A fost de ajutor?

1 quote-marks

CARE SUNT SIMPTOMELE DERMATITEI ATOPICE?

Dermatita atopică, sau eczema atopică, se manifestă printr-o serie de simptome distincte. Printre acestea se numără uscăciunea extremă a pielii, care poate deveni aspră și descuamată. Mâncărimea intensă este frecventă și poate duce la zgâriere, provocând roșeață și inflamație.
Pot apărea cruste din cauza leziunilor, iar pielea poate prezenta crăpături și descuamare. Este posibil să observați schimbări de culoare ale pielii și apariția veziculelor, care pot secreta lichid. Iritația din jurul ochilor este comună, iar persoanele afectate pot avea o sensibilitate crescută la iritanți.



Aflați mai multe

A fost de ajutor?

1 quote-marks

Eczema provoacă mâncărime?

Da! Mâncărimea sau pruritul este una dintre principalele caracteristici ale eczemei (dermatitei atopice). Bariera de la suprafața pielii este afectată, ceea ce înseamnă că alergenii și factorii iritanți pot pătrunde în profunzimea acesteia, cauzând inflamare, amplificând senzația de prurit.

Eczemele uscate însoțite de prurit pot fi ținute sub control printr-o rutină adaptată pielii cu tendință atopică: folosirea unei creme de spălare fără săpun și aplicarea de două ori pe zi a unui emolient ce ajută la reechilibrarea microbiomului cutanat.



Aflați mai multe

A fost de ajutor?

1 quote-marks

Eczema este o alergie?

Eczema nu este o alergie, este o afecțiune atopică. Cu alte cuvinte, este asociată cu alergiile și cu alte afecțiuni atopice, cum ar fi astmul și febra fânului. În cazul eczemei, bariera de protecție a pielii este afectată, permițând alergenilor și factorilor iritanți să pătrundă profund în piele, cauzând inflamare și având ca rezultat simptome precum mâncărime, roșeață, zone uscate etc.

Aflați mai multe

A fost de ajutor?

1 quote-marks

Care este cauza apariției dermatitei atopice la bebeluși?

Dermatita atopică este o afecțiune ereditară care se moștenește din familie. Pielea nu produce suficiente substanțe grase pentru a se proteja, rămânând vulnerabilă în fața atacurilor alergenilor și al substanțelor iritante. Acest fenomen provoacă pierderea apei din piele, uscarea acesteia și apariția senzației de mâncărime, adesea pe obraji, bărbie și la încheieturi. În majoritatea cazurilor, eczema dispare până la vârsta școlară, însă aceasta poate persista chiar și până la vârsta adultă .


Aflați mai multe

A fost de ajutor?

CE ESTE DERMATITA ATOPICĂ
MAI EXACT?

Ce este mai exact dermatita sau eczema atopică? Aceasta reprezintă starea în care la suprafața pielii nu se secretă suficiente lipide (agenți naturali de hidratare ai pielii), ceea ce dertermină tipul de piele uscată. În schimb, unii alergeni și iritanți - precum detergenții agresivi sau acarienii - pot pătrunde în piele, cauzând mâncărime și inflamație. 

Cum arată mai exact eczema? Eczema atopică provoacă senzația de mâncărime și este adesea însoțită de pete deranjante de culoare roșie cel mai frecvent întâlnite pe fața bebelușilor, iar în cazul copiilor mai mari, în pliurile pielii din zona coatelor, a încheieturilor și a genunchilor.

ECZEMA
ȘI ATOPIA

Eczema este cunoscută și ca „dermatita atopică” sau „eczema atopică” deoarece este asociată cu o stare numită atopie. Dacă sunteți atopic, înseamnă că aveți o dispoziție genetică de a dezvolta alergii. Eczema merge adesea mână în mână cu alte stări „atopice” sau „alergice” cum ar fi febra fânului sau astmul, precum și alergiile alimentare. La fel ca în cazul eczemei, prevalența atopiei crește abrupt. În 1960, atopia afecta 5-10% din populație, în timp ce azi această cifră este de peste 10-20%.

Dermatita atopică:
tipuri de eczeme

Există trei tipuri de eczeme, fiecare cu simptome similare, dar cu cauze și tratamente diferite. Acestea sunt:


Dermatita atopică (eczema atopică):

Afectează pielea uscată și sensibilă, provocând mâncărimi și inflamații.


Dermatita de contact iritativă (eczema de contact iritativă):

Apare din cauza expunerii repetate la iritanți, precum detergenți sau substanțe chimice.


Dermatita de contact alergică (eczema de contact alergică):

Declanșată de contactul cu alergeni specifici, precum metale sau parfumuri.


Aflați mai multe despre dermatita de contact.

DERMATITA ATOPICĂ
ȘI CALITATEA VIEȚII

Eczema atopică este mai mult decât o afecțiune a pielii, deoarece mâncărimea cronică („pruritul”) poate fi extrem de deranjantă și derutantă. De exemplu, la școală, mâncărimea constantă poate diminua abilitatea copilului de a se concentra. În timpul nopții, mâncărimea și scărpinarea pot face somnul dificil, cauzând frustrare și anxietate, atât pentru părinți, cât și pentru copii!

Din fericire, ne putem baza pe sfaturile experților. Aflați despre soluțiile inovatoare (și sfaturile privind stilul de viață) care pot ajuta rapid la reechilibrarea pielii predispuse la atopie.

În subsecțiunea de mai jos, veți găsi și informații privind cauzele pielii predispuse la dermatita atopică și modul de prevenire, precum și o secțiune dedicată despre dermatita atopică la bebeluși și copii.

CARE ESTE DIFERENȚA
DINTRE ATOPIE ȘI ECZEMĂ?

Atopie versus eczemă: care este diferența?

Atopia este o afecțiune, în timp ce eczema este un simptom. Atopia este o afecțiune genetică ce se manifestă printr-o serie de simptome precum roșeață, care poartă numele de dermatită atopică. Eczema este o boală inflamatorie a pielii care se caracterizează prin piele exfoliată, iritații și mâncărime severă. Mâncărimea afectează frecvent calitatea vieții pacientului. Există două tipuri de eczemă: eczema atopică - care mai poartă denumirea și de eczemă genetică și eczema alergică - un tip de dermatită de contact cauzată de contactul prelungit și repetat cu o substanță cu potențial alergic. Interacțiunea cu acest alergen duce la dezvoltarea eczemei. În general, eczema atopică se ameliorează în timp și se estimează că trei sferturi dintre eczeme vor dispărea până în adolescență.

CUM POATE FI
ȚINUTĂ SUB CONTROL PIELEA CU TENDINȚĂ ATOPICĂ?

Câteva sfaturi pentru îngrijirea pielii cu tendință atopică.
 

Pielea atopică este o piele deosebit de fragilă care se irită ușor, motiv pentru care nu se recomandă aplicarea oricărui produs. Deși dermatita atopică este o afecțiune benignă care dispare, cel mai adesea, până la vârsta de 8-9 ani, aceasta poate afecta somnul din timpul nopții al copiilor, una dintre cauze fiind utilizarea unei rutine de îngrijire nepotrivite care intensifică mâncărimea și iritația.Este o cauză serioasă de îngrijorare. Evitați băile lungi și alegeți, în schimb, băi scurte cu apă călduță și folosiți produse potrivite nevoilor pielii. Nu utilizați produse care conțin parfum. Curățați delicat pielea și uscați-o tapotând ușor. Pielea trebuie hidratată zilnic, indiferent dacă este sănătoasă sau se confruntă cu anumite probleme. Desigur trebuie evitat scărpinatul, pe cât posibil. Nu vă feriți de corticosteroizi, chiar dacă auziți de îngrijorarea parinților pe această temă. Este cunoscut faptul că, utilizați în mod corect, corticosteroizii nu au efecte secundare specifice. Contactați un medic dermatolog pentru a descoperi cum puteți îmbunătăți mediul în care locuiți: de exemplu, puteți limita apariția acarienilor prin aerisirea așternuturilor și a încăperii atât dimineața, cât și seara, evitați tapetul și covoarele groase.Toate sfaturile de mai sus pot ajuta la ameliorarea acestei probleme.

ANGAJAMENTELE NOASTRE
PRIVIND SIGURANȚA

Standarde de siguranță superioare regulamentelor cosmetice internaționale.

Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

100% DIN PRODUSE
ÎMPOTRIVA ALERGIILOR

Vedeți mai multe
O singură condiție prealabilă = fără reacții alergice
Dacă depistăm un singur caz, ne întoarcem în laboratoare și schimbăm formula
Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

PROTECȚIA FORMULEI
ÎN TIMP

Vedeți mai multe
Alegem cele mai sigure ambalaje alături doar de conservanții necesari, pentru a garanta toleranță și eficacitate intacte în timp.
Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

DOAR ESENȚIALUL,
ÎN DOZA ACTIVĂ CORECTĂ

Vedeți mai multe
Dezvoltate în colaborare cu medici dermatologi și toxicologi, produsele noastre conțin doar ingredientele esențiale, în doza activă corectă.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTATE
PE PIELEA FOARTE SENSIBILĂ
 

Vedeți mai multe
Toleranța produselor noastre este verificată pe cea mai sensibilă piele: reactivă, alergică, predispusă la acnee, atopică, deteriorată sau slăbită din cauza tratamentelor împotriva cancerului.

DRAGI
CITITORI

Informațiile afișate aici au doar scop educativ general și nu trebuie, în niciun caz, să înlocuiască sfatul profesional medical. Trebuie să cereți întotdeauna sfatul personalului medical calificat pentru orice întrebare de natură medicală.