CE ESTE DERMATITA ATOPICĂ?
TOT CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI, DE LA CAUZE LA SOLUȚII.

Article Read Duration 10 min citire

Dermatita atopică sau eczema atopică este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii care se transmite ereditar și afectează în principal copiii. Pielea atopică este uscată, iar “funcția de barieră este slăbită”. Unii alergeni pot pătrunde adânc în piele și pot cauza inflamații. Rezultatul? O senzație intensă de mâncărime, care afectează somnul și calitatea vieții. Dermatita atopică necesită un tratament specific în timpul erupțiilor și o atenție deosebită privind rutina de îngrijire zilnică.


• Înlocuiți săpunul cu un produs delicat de curățare
• Aplicați un emolient de cel puțin două ori pe zi
• Faceți duș imediat după sport, apoi aplicați un emolient
• Restabiliți echilibrul microbiomului pielii

CUM APARE
DERMATITA ATOPICĂ?

Majoritatea persoanelor au o predispoziție genetică către dermatită atopică, ceea ce înseamnă că dermatita atopică (sau eczema atopică) se moștenește din familie. Persoanele care se confruntă cu această afecțiune au sistemul imunitar foarte reactiv, dezvoltând un fond alergic ce se manifestă prin astm și rinită alergică. Pielea atopică este, prin natura ei, uscată. Pielea normală produce la suprafață o peliculă grasă cu rol de protecție, în timp ce pielea atopică nu face acest lucru. Acest proces poartă denumirea de “barieră cutanată” sau “funcția de barieră” a pielii. Astfel, pielea cu tendință atopică rămâne “neprotejată” și anumiți alergeni din mediul înconjurător pot pătrunde în straturile profunde ale epidermei. Aceștia provoacă sistemul imunitar, care reacționează puternic. Astfel apar semnele clinice ale dermatitei atopice: mâncărime, inflamație și erupții cutanate. Factorii de mediu precum poluarea, contribuie la creșterea semnificativă a cazurilor de dermatită atopică din ultimii ani. Există dovezi care atestă faptul că un dezechilibru al bacteriilor benefice de la nivelul pielii poate fi un factor declanșator al dermatitei atopice.

CARE SUNT SIMPTOMELE
DERMATITEI ATOPICE?

Dermatita atopică pe față

Dermatita atopică se caracterizează prin uscăciune severă, însoțită de senzație de "piele care ține" și mâncărime. Apare mai ales pe față în cazul bebelușilor. Simptomele de dermatită atopică de la nivelul feței se disting prin aspectul solzos al pielii și petele roșii. Semnele vizibile ale dermatitei atopice de la nivelul feței pot avea un impact real asupra stării de bine a copilului, acesta simțindu-se rușinat sau anxious în public. Vestea bună este că urmând tratamentul adecvat și o rutină corectă de îngrijire zilnică în afara puseurilor, dermatita atopică a copilului poate fi gestionată în mod eficient până în punctul în care încetează să mai fie o problemă.

Dermatita atopică pe corp

La nou-născuți, dermatita atopică apare cel mai frecvent pe față, mai ales pe obraji și bărbie. Pe măsură ce copilul crește, erupțiile apar mai ales pe gât și în pliurile pielii din jurul umerilor, încheieturilor și în spatele genunchilor. Simptomele includ zone cu piele uscată, senzație puternică de mâncărime și semne vizibile de zgârieturi. În timp, pielea poate deveni aspră și îngroșată într-un proces numit “lichenificare.” Dacă aceste simpome apar la copii recomandarea noastră este efectuarea unui consult de specialitate la medicul de familie sau la un medic dermatolog.

CÂND DEBUTEAZĂ
DERMATITA ATOPICĂ?

Dermatita atopică la bebeluși

Dermatita atopică sau eczema atopică apare deseori în primele câteva luni de viață. Pielea cu tendință atopică a bebelușilor este ținută sub control folosind produse de spălare ce înlocuiesc săpunul și emolienți. Nu ezitați să folosiți un emolient adaptat special la piele cu tendință atopică chiar din primele zile de viață ale bebelușilor.

Se poate vindeca dermatita atopică a bebelușilor?

În 50% dintre cazurile copiilor diagnosticați cu dermatită atopică înainte de vârsta de 1 an, afecțiunea dispare de la sine până la vârsta de 5 ani. Nu există un tratament definitiv, însă pielea foarte uscată poate fi ținută sub control luând anumite măsuri precum înlocuirea produselor de spălare pe bază de săpun, alegerea dușurilor calde în locul băilor fierbinți și aplicarea unui emolient de două ori pe zi. Puseurile acute pot fi ținute sub control cu creme topice cu corticosteroizi, însă acestea pot fi utilizate doar pe perioade limitate de timp deoarece pot avea efecte adverse precum subțierea pielii. Descoperiți mai jos sfaturi privind rutina de îngrijire pentru pielea cu tendință atopică.

DERMATITA ATOPICĂ:
UN IMPACT REAL ASUPRA VIEȚII COPILULUI

Atopia la bebeluși

Simptomele principale ale dermatitei atopice sunt caracterizate de prurit” sau senzația de mâncărime, ceea ce influențează negativ starea de bine a copilului. Printre cele mai dese probleme întâlnite se enumeră somnul întrerupt, schimbări de dispoziție și senzație crescută de disconfort. Când un copil are pielea atopică, întreaga familie este afectată:
• 58% dintre copii se confruntă cu un somn întrerupt1,
• 31% dintre părinți afirmă că fac schimbări privind stilul de viață2,
• 85% dintre părinți simt că afecțiunea copilului are un impact și asupra stării lor emoționale3.

NU VĂ SCĂRPINAȚI. ÎN SCHIMB,
CALMAȚI SENZAȚIA DE MÂNCĂRIME

Scărpinatul poate ajuta la calmarea temporară, însă menține activă atopia pentru că deteriorează și mai mult bariera de protecție. Rezultatul este un ciclu mâncărime-scărpinare foarte frustrant. Pentru a rupe cercul vicios de dermatită atopică sau eczemă, este important să calmați senzația de mâncărime
Citiți în continuare sfaturile noastre care să ajute la reducerea mâncărimii persistente, urmate de posibile recomandări pe care un medic dermatolog le poate prescrie în timpul puseurilor de atopie.

5 SFATURI PRINCIPALE
PENTRU O VIAȚĂ FĂRĂ MÂNCĂRIME!

1. Curățați delicat pielea cu tendință atopică

Alegeți dușuri călduțe în locul băilor lungi și limitați procesul la maxim 10 minute. Evitați produsele care pot fi dure cu pielea și alegeți în schimb produse de spălare fără săpun care curăță pielea fără să provoace iritații. Folosiți, de asemenea, după vârsta de 3 ani, șampoane potrivite pentru pielea foarte sensibilă. După fiecare duș, aplicați un emolient potrivit pentru piele cu tendință atopică.

2. Piele cu tendință atopică? Declarăm război acarienilor!

Dermatita atopică este caracterizată printr-o piele foarte uscată, căreia îi lipsesc lipidele cu rol de protecție împotriva anumitor alergeni externi precum acarienii. Aspirați regulat locuința și aerisiți zilnic, mai ales dormitoarele. Dacă este cazul, achiziționați protecții pentru saltele și perne special concepute pentru a ține acarienii la distanță.

3. Asigurați somnul ce ajută la recuperare

Pielea cu tendință atopică este caracterizată de uscarea pielii, fapt ce cauzează mâncărime care afectează somnul copiilor din timpul nopții… și implicit și pe cel al părinților! Pentru un somn odihnitor, mențineți în dormitor o temperatură între 18 și 20 de grade: Acest lucru împiedică uscarea aerului din încăpere. Dacă este necesar, cumpărați umidificatoare pentru aer. Și desigur, aplicați emolient în fiecare seară.

4. Bumbacul este materialul ideal pentru îmbrăcămintea persoanelor care se confruntă cu dermatita atopică

Dacă aveți pielea uscată, este esențial să evitați transpirația excesivă, care ar putea cauza iritații. Lâna și materialele sintetice trebuie evitate. În schimb alegeți haine din bumbac deoarece acesta lasă pielea să respire și este mai moale la atingere. Iar daca sportul este o componentă importantă a stilului de viată, atunci…

5. Faceți sport, dar nu uitați sa faceți duș imediat dupa

Sportul nu este interzis în cazul persoanelor care se confruntă cu o piele predispusă la atopie, însă dacă transpirația rămâne la suprafața pielii pentru o perioadă mai lungă de timp, atunci există riscul apariției iritațiilor. Cea mai bună metodă pentru a evita acest lucru este purtarea hainelor lejere, care să absoarbă transpirația și în care pielea să poată respira. După o sesiune de sport, faceți duș imediat folosind o cremă de spălare potrivită și aplicați la final un emolient potrivit pentru pielea cu tendință atopică. Emolientul are rolul de a hidrata și de a restabili echilibrul bacteriilor benefice de la nivel pielii.

CUM SE ȚINE SUB CONTROL DERMATITA ATOPICĂ
ATUNCI CÂND SCHIMBĂRILE STILULUI DE VIAȚĂ NU SUNT SUFICIENTE?

Medicul dermatolog este specialistul la care puteți apela în cazul în care vă confruntați cu dermatita atopică.. Acesta poate pune un diagnostic corect, poate să prescrie tratamentul adecvat și poate oferi sfaturile necesare. Cazurile ușoare de dermatită atopică pot fi gestionate și de medicul de familie, iar sfaturile farmacistului pot fi utile în gasirea unei rutine corecte de îngrijire.

ÎNȚELEGEREA
RUTINEI CORECTE PENTRU DERMATITA ATOPICĂ

Îngrijirea pielii cu tendință atopică se împarte în două categorii: tratamentul în timpul puseurilor și rutina de îngrijire zilnică.

Tratamentul în timpul puseurilor de atopie

Când simptomele dermatitei atopice sunt severe (erupții roșii pe piele, semne de zgârieturi provenite de la scărpinare, piele cu aspect neuniform…) medicii dermatologi prescriu creme pe bază de corticosteroizi. Acest tratament folosit pentru dermatita atopică are o acțiune anti-inflamatoare și ar trebui aplicat doar pe părțile afectate ale pielii pentru a calma și a reduce leziunile într-un timp cât mai scurt. În general, se recomandă aplicarea de două ori pe zi a cremei cu corticosteroizi. Aveți rețineri privind siguranța? Aflați mai multe…

Cremele cu steroizi sunt sigure dacă sunt folosite corect conform recomandărilor

În anumite țări, cortizonul nu este popular și adoptat din cauza anumitor efecte secundare: reținerea de apă, tulburări de somn, rata de creștere încetinită, etc. Totuși, aceste reacții apar doar în cazul corticosteroizilor administrați oral.
Când sunt sub formă de cremă, steroizii rămân la suprafața pielii și nu cauzează efecte secundare severe. Totuși, se recomandă precauție pentru că utilizarea în exces a cremelor cu steroizi pot subția și slăbi pielea. Nu se recomandă aplicarea cremelor cu steroizi pe față, deoarece pielea este mai subțire.

Etapa de menținere cu emolienți

Perioada de menținerea între puseurile de atopie reprezintă un aspect esențial ce ține de rutina de îngrijire.
După ce leziunile atopice au dispărut, cremele emoliente contribuie la restabilirea filmului hirdolipidic ce protejează suprafața pielii (“bariera cutanată “) și limitează pătrunderea agenților iritanți. Cremele special create pentru pielea cu tendință atopică trebuie aplicate pe întreg corpul o dată sau de două ori pe zi pentru hidratarea si restabilirea echilibrului bacteriilor benefice de la suprafața pielii, reducând astfel senzația de mâncărime datorată uscăciunii și prevenind apariția altor erupții sau limitând durata lor. Când pielea este hidratată și protejată, reușiți să țineți la distanță iritanții din mediu, blocând ciclul mâncărime-scărpinare.

IMPORTANȚA RESPECTĂRII TRATAMENTULUI
ȘI A RUTINEI ZILNICE DE ÎNGRIJIRE PENTRU DERMATITA ATOPICĂ

Deoarece dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, succesul tratamentului este dat de consistență. În cazul dermatitei atopice este nevoie de vigilență pentru a depista noi erupții pe piele care pot necesita tratament cu cremă cu steroizi; de asemenea, este nevoie de atenție și angajament și în ce privește rutina de îngrijire zilnică recomandată.

Pentru igiena zilnică, folosiți apă călduță și un produs blând de spălare care înlocuiește săpunul, iar la final aplicați o cremă special concepută pentru pielea cu tendință atopică. Un emolient potrivit pentru pielea cu tendință atopică precum Lipikar Baume AP+M trebuie aplicat cel puțin o dată pe zi. Verificați împreună cu medicul dermatolog daca este corect modul în care aplicați rutina.

IMPLICAȚI
ȘI COPILUL!

Deoarece rutina de îngrijire presupune aplicarea emolientului de două ori pe zi, este important dacă acest obicei este transformat într-o activitate distractivă! Alegeți melodia preferată a copilului atunci când aplicați crema, sau inventați un cântec și aplicați crema folosind miscări de dans. Este foarte importantă motivarea constantă a copilului în ceea ce privește rutina pe care trebuie să o urmeze dimineață și seară. Nu ezitați să oferiți copilului autonomie în acest proces - v-ar putea surprinde!

DERMATITA ATOPICĂ:
ȘI BACTERIILE CARE TRĂIESC PE SUPRAFAȚA PIELII

O piele sănătoasă găzduiește pe fiecare milimetru pătrat miliarde de bacterii benefice. În schimb, dermatita atopică este asociată cu slăbirea diversității acestor micro-organisme (bacterii, fungi…), cunoscute și sub numele de microbiom. În trecut eforturile au fost îndreptate spre eradicarea micro-organismelor atat din interiorul corpului, cât și de pe suprafața pielii. Însă cercetările recente au arătat că aceste micro-organisme reprezintă o moștenire bacteriană echilibrată care interacționează cu corpul nostru, asigurându-se că funcționează corect. În cazul dermatitei atopice, aceasta diversitate bacteriană este dezechilibrată..

REECHILIBRAREA MICROBIOMULUI
PENTRU PIELEA CU TENDINȚĂ ATOPICĂ

Un emolient potrivit pentru pielea cu tendință atopică restaurează atât bariera de lipide a pielii, cât și microbiomul. Într-un studiu clinic, laboratoarele La Roche-Posay au demonstrat că nu este suficientă doar restaurarea funcției de barieră a pielii pentru a ameliora pe termen lung simptomele asociate dermatitei atopice. La fel de importantă este și reechilibrarea microbiomului. Lipikar Baume AP+M  asigură eficacitate cu efect triplu reparator: contribuie la restaurarea filmului hidrolipidic, reechilibrează microbiomul, oferă calmare imediată și un efect anti-scărpinare timp de 24 de ore, ajutând la distanțarea puseurilor de uscăciune severă.

O RUTINĂ DE ÎNGRIJIRE ZILNICĂ
PENTRU COPIII CU PIELE CU TENDINȚĂ ATOPICĂ

Ce produse de îngrijire zilnică sunt potrivite pentru pielea cu tendință atopică?

Pentru spălare se recomandă produse precum LIPIKAR Syndet AP+ : ajută la restabilirea senzației de confort și calmează pielea. Folosind degetele, masați acest produs până se transformă într-o spumă. Clătiți din abundență. Nu conține parfum.

Când pielea este încă umedă, aplicați Lipikar Baume AP+ un balsam cu textură bogată care acționează asupra barierei hidrolipidice și ajută la restabilirea echilibrului microbiomului.

LIPIKAR BAUME AP+M:
INGREDIENTE ACTIVE INOVATOARE
ÎNTR-O TEXTURĂ CARE SE ABSOARBE RAPID

Special conceput pentru pielea cu tendință atopică, Lipikar Baume AP+M conține o combinație de ingrediente active atent selecționate pentru eficiența lor împotriva uscăciunii severe, într-o textură nouă revoluționară care facilitează aplicarea regulată. Noua formulă LIPIKAR Baume AP+M și-a demonstrat eficacitatea prin:

1. Restaurarea echilibrului microbiomului pe termen lung

Formula din LIPIKAR Baume AP+M (ce are la bază o bacterie benefică regăsită în Apa termală La Roche-Posay) împreuna cu Microresyl ajută la restaurarea echilibrului diversității micro-organismelor care trăiesc la suprafața pielii și care formează microbiomul. Menține pielea în echilibru pentru a preveni recidivele. Calmează iritațiile, restabilește și întărește bariera cutanată pentru a limita pătrunderea agenților patogeni.

2. Restaurarea barierei hidrolipidice

Formula LIPIKAR Baume AP+M combină ingrediente active inovatoare pentru hidratarea pielii cu tendință atopică, oferind un efect intens hidratant:
• Untul de Shea: restabilește în mod natural lipidele
• Uleiul de canola: efect relipidant
• Glicerina: efect hidratant

3. Efect de calmare

Niacinamida acționează direct pentru calmarea iritațiilor pielii cu tendință atopică. Calmează și ameliorează senzațiile de mâncărime și reduce disconfortul.

LA ROCHE-POSAY
INTRĂ ÎN LUPTA CU DERMATITA ATOPICĂ

Laboratoarele La Roche-Posay dezvoltă produse special concepute pentru pielea cu tendință atopică, care pot fi folosite încă din primele zile de viață. Dezvoltând produse specifice pielii cu tendință atopică, La Roche-Posay și-a luat angajamentul de a îmbunătăți calitatea vieții copiilor afectați de această patologie - și pe cea a familiilor lor.

Pe lângă produse, La Roche-Posay susține peste 80 de școli de atopie din întreaga lume pentru a îmbunătăți calitatea vieții copiilor care se confruntă cu pielea cu tendință atopică, ajutându-i să se simtă mai puțin izolați. O astfel de școală a luat naștere la La Roche-Posay Thermal Centre, centrul termal dermatologic nr. 1 în Europa unde mii de pacienți cu dermatită atopică sunt tratați în fiecare an4.

La Școala Atopiei, alături de părinți, copiii participă la ateliere despre cum să aplice crema și învață cum să aibă grijă de pielea lor. Ei primesc sfaturi despre cum să evite scărpinarea și învață cele mai bune metode de aplicare a cremei, totul într-un mediu relaxant și distractiv.


1Studiu clinic, 209 de copii cu vârste între 2 și 16 ani (vârsta medie: 8 ani) cu dermatita atopică moderată și medie
2Dimensiune Barometru monitorizare dermatologică 2008, Fr-All-It-Esp [Measurement: Dermatologist monitoring poll 2008, France-Germany-Italy-Spain]
3Studiu clinic La Roche-Posay, în 8 locații (Franța, Italia, Belgia, Germania, Argentina), 191 pacienți copii cu vârste între 3 și 22 de ani, care au suferit de dermatită atopică în medie 5 ani.
4Certificări acordate tratamentului termal La Roche-Posay ca urmare a examinărilor extinse și chestionarelor europene efectuate de ESPA în 2018

Laroche-Posay Romania questionmark

ȘTIAȚI CĂ?

crema de curatare, delicata

LIPIKAR BAUME AP+M a fost testat pe 14.180 de pacienți în 29 de studii clinice sub control dermatologic.

DESCOPERIȚI
RESTUL PRODUSELOR DIN GAMĂ

LIPIKAR este gama Nr. 1 în Europa în categoria produselor de curățare și îngrijire destinate pielii sensibile, foarte uscate, predispuse la atopie, având produse potrivite pentru întreaga familie, de la nou-născuți la seniori. 

ANGAJAMENTELE NOASTRE

PRIVIND SIGURANȚA

Standarde de siguranță superioare regulamentelor cosmetice internaționale.

Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

100% DIN PRODUSE
TESTATE ÎMPOTRIVA ALERGIILOR

Vedeți mai multe
O singură condiție prealabilă = fără nicio reacție alergică
Dacă depistăm un singur caz, ne întoarcem în laboratoare și schimbăm formula
Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

DOAR ESENȚIALUL,
ÎN DOZA ACTIVĂ CORECTĂ

Vedeți mai multe
Dezvoltate în colaborare cu medici dermatologi și toxicologi, produsele noastre conțin doar ingredientele esențiale, în doza activă corectă.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTATE
PE PIELEA FOARTE SENSIBILĂ

Vedeți mai multe
Toleranța produselor noastre este verificată pe cea mai sensibilă piele: reactivă, alergică, predispusă la acnee, atopică, deteriorată sau slăbită din cauza tratamentelor împotriva cancerului.
Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

PROTECȚIA FORMULEI
ÎN TIMP

Vedeți mai multe
Alegem cele mai sigure ambalaje alături doar de conservanții necesari, pentru a garanta toleranță și eficacitate intacte în timp.

CONSULTAȚI TOATE ARTICOLELE
DESPRE DERMATITA ATOPICĂ

placeholder CUM SE ȚINE SUB CONTROL DERMATITA ATOPICĂ, IRITAȚIA DE SCUTEC,
ȘI IRITAȚIA PIELII LA NOU-NĂSCUȚI
aflați mai multe