CE ESTE DERMATITA DE CONTACT ȘI CE SIMPTOME ARE?

Dermatita de contact este o problemă frecventă a pielii care se caracterizează prin simptome cum ar fi: mâncărimi ale pielii, roșeață și descuamare, acestea fiind doar o parte din ele. Dermatita de contact este cunoscută și sub denumirea de dermatită alergică și dermatita apare atunci când pielea intră în contact cu anumite substanțe sau chimicale, provocând o reacție care produce disconfort la nivelul pielii.

Multe persoane cu pielea predispusă la alergii se confruntă cu dermatita de contact fără a realiza cauzele din spatele simptomelor lor, așa că este important să înțelegi elementele de bază despre această afecțiune pentru a evita factorii declanșatori.

Citește mai departe acest ghid detaliat cu tot ceea ce trebuie să știi despre dermatita de contact, acoperind simptomele, cauzele și sfaturi de îngrijire a pielii. De asemenea, îți vom recomanda câteva formule minimaliste de îngrijire a pielii, testate împotriva alergiilor, din gama noastră Lipikar, pentru a evita viitoarele reacții cutanate.

 

CE ESTE DERMATITA DE CONTACT?

Dermatita de contact apare atunci când pielea prezintă simptome neplăcute, cum ar fi erupții cutanate, inflamații sau mâncărimi, după sau în timpul contactului cu o anumită substanță chimică sau toxică. Dermatita de contact se poate dezvolta în orice moment și este adesea declanșată de substanțele la care ai fost expus în trecut.

CARE SUNT SIMPTOMELE DERMATITEI DE CONTACT?

Simptomele dermatitei de contact pot fi ușoare sau intense, în funcție de severitatea reacției. 



Simptomele comune includ: 

  • piele foarte uscată sau descuamată
  • umflături
  • sensibilitate
  • inflamații
  • senzație de piele strânsă
  • rigiditate
  • urticarie

De asemenea, este posibil să ai o senzație de arsură sau mâncărime la nivelul pielii care poate fi foarte inconfortabilă.

Aceste simptome apar ori de câte ori pielea ta intră în contact cu un alergen sau un iritant. Cele mai frecvente zone în care se manifestă dermatita de contact sunt mâinile și fața

În ciuda acestor simptome nedorite, dermatita de contact nu este, de obicei, periculoasă. Cu toate acestea, consultă întotdeauna un medic dermatolog dacă ai simptome extreme, cum ar fi bășici, răni sau ulcerații.

CARE SUNT CAUZELE DERMATITEI DE CONTACT?

Există nenumărate substanțe sau produse chimice care pot provoca dermatita de contact, însă unele sunt mult mai frecvente decât altele. 



Principalele categorii de cauze sunt:

  • plantele precum iedera otrăvitoare
  • bijuteriile fabricate cu nichel sau aur
  • produsele de curățare dure
  • produsele cosmetic
  • produsele de îngrijire a pielii
  • conservanții

De asemenea, multe persoane se confruntă cu dermatită de contact din cauza unor produse de uz casnic, cum ar fi mănușile din latex, detergenții, îngrășămintele sau chiar săpunul obișnuit de mâini.

Dermatita de contact provocată de săpunul de mâini apare, de obicei, după o utilizare îndelungată sau frecventă, ceea ce înseamnă că este mai des întâlnită la persoanele care au anumite ocupații, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății, barmanii sau coafezele. În cadrul acestor ocupații, expunerea regulată la săpun și apă pe mâini poate duce la slăbirea barierei cutanate, ceea ce poate face ca pielea să fie predispusă la iritații și la dermatită de contact.

CÂT DUREAZĂ DERMATITA DE CONTACT?

Durata simptomelor dermatitei de contact variază de la o persoană la alta, dar reacția va începe să se diminueze atunci când alergenul sau iritantul nu mai este în contact cu pielea. Orientativ, te poți aștepta, de obicei, ca simptomele să dispară între două și patru săptămâni de la încetarea expunerii. Dacă ești îngrijorat, consultă un medic specialist.

 

CUM SĂ GESTIONEZI DERMATITA DE CONTACT

Când vine vorba despre cum să ameliorezi dermatita de contact, din fericire, există pași simpli pe care îi poți face pentru a ajuta la gestionarea acestei afecțiuni.

S-ar putea să nu fi sigur de ceea ce ar putea cauza reacția, așa că primul pas este să îndepărtezi orice ar putea fi un alergen sau un iritant în contact cu pielea. Deși poate fi dificil, evitarea scărpinatului pielii este esențială pentru a nu accentua dermatita de contact. Scărpinatul crește, de asemenea, riscul unei infecții care necesită antibiotice.

Dacă te confrunți cu dermatită de contact pe față sau oriunde altundeva unde folosești produse de îngrijire a pielii, este util să îți schimbi produsele cu altele noi, fără parfum, fără parabeni și fără compuși pe bază de silicon. 

Menținerea pielii curate și hidratate te va ajuta la contracararea uscăciunii, dar este esențial să folosești produse cu formule minimaliste pentru a evita riscul de a declanșa dermatita de contact. Îți recomandăm produsele de mai jos din gama Lipikar, toate testate pentru pielea sensibilă și predispusă la alergii.

 

LIPIKAR Gel de duș delicat pentru pielea sensibilă și uscată.

LIPIKAR Gel de duș delicat pentru pielea sensibilă și uscată, ameliorează senzația de disconfort și asigură protecție pentru pielea sensibilă și uscată și hidratează pielea încă din timpul dușului.

LIPIKAR Gel de dus delicat pentru pielea sensibila si uscata

 

LIPIKAR BAUME AP+M - Balsam anti-scărpinare și anti-recidivă 

Balsamul LIPIKAR BAUME AP+M - anti-scărpinare și anti-recidivă, calmează imediat pielea cu tentință atopică și alergică, ce prezintă uscăciune severă. Hrănește pielea și restabilește bariera cutanată a acesteia.

Are o formulă potrivită pentru bebeluși, copii și adulți cu pielea foarte uscată, cu tendință atopică sau cu tendință alergică. Potrivit și testat pe pielea nou-născuților, din primele zile de viață.

LIPIKAR BAUME AP+M anti scarpinare si anti recidiva pentru pielea cu tendinta atopica

 

LIPIKAR BAUME LIGHT AP+M

Balsamul nostru cu triplă acțiune LIPIKAR BAUME LIGHT AP+M, cu textură ușoară, calmează imediat pielea ajutând la ameliorarea mâncărimii, fiind potrivit pentru toate tipurile de piele.

Reechilibrează microbiomul cutanat, reduce senzația de mâncărime, repară și calmează imediat pielea uscată și sensibilă. Cu eficacitatea sa anti-recurență, distanțează puseurile de uscăciune severă, fiind potrivit chiar și pielii cu tendință atopică. Hrănește pielea și îi restaurează bariera protectoare.

Balsam cu tripla actiune LIPIKAR BAUME LIGHT AP+M

 

LIPIKAR SYNDET AP+

LIPIKAR SYNDET AP+, cremă de duș ultra delicată potrivită pentru nou-născuți, bebeluși, copii și adulți care se confruntă cu pielea cu tendință atopică. Potrivită pentru pielea sensibilă, predispusă la senzație de mâncărime și cu tendință de scărpinare.

LIPIKAR SYNDET AP+ crema de dus ultra delicata

 

LIPIKAR ULEI DE SPĂLARE AP+

LIPIKAR ULEI DE SPĂLARE AP+ hidratant anti-iritații, anti-mâncărime, pentru piele cu tendință atopică, curăță cu delicatețe pielea foarte uscată și sensibilă, fără frecare.
Suficient de delicat pentru a fi folosit în cele mai sensibile zone ale corpului; este potrivit pentru curățarea zonelor intime, scalpului bebelușilor și nu ustură ochii, fiind potrivit pentru întreaga familie, de la bebeluși la seniori.

LIPIKAR ULEI DE SPALARE AP+ hidratant anti iritatii anti mancarime pentru piele cu tendinta atopica

 

LIPIKAR XERAND cremă de mâini 

Crema de mâini reparatoare pentru piele foarte uscată LIPIKAR XERAND, potrivită pentru pielea mâinilor iritate și foarte uscate. Este îmbogățită cu agenți de reparare și hidratare,
100% din Untul de Shea din formula LIPIKAR Xerand provenind dintr-un program social de aprovizionare responsabilă din Burkina Faso.

LIPIKAR XERAND crema de maini reparatoare pentru maini uscate

 

CUM SĂ PREVII DERMATITA DE CONTACT

În ceea ce privește modul de prevenire a dermatitei de contact, este esențial să fii vigilent cu privire la potențialii factori declanșatori. Ce substanțe provoacă sau nu o reacție va depinde de fiecare persoană în parte, așa că cel mai bun lucru pe care îl poți face este să încerci să eviți potențialii iritanți din viața ta de zi cu zi. 

Produsele de îngrijire a pielii și cosmeticele, în special, conțin adesea parfumuri sau conservanți care pot declanșa dermatita de contact, astfel încât este esențial pentru prevenire să cauți produse cu formule minimaliste.

 

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE ECZEMĂ ȘI DERMATITĂ DE CONTACT?

Dacă te confrunți cu simptome precum roșeață, mâncărimi și descuamarea pielii, poate fi greu de știut dacă te confrunți cu dermatită de contact sau cu eczeme. Spre deosebire de dermatita de contact, care dispare atunci când încetează expunerea la substanța respectivă, eczema este o afecțiune cronică ce debutează adesea la o vârstă fragedă. Această afecțiune este, de asemenea, mai frecventă pe zonele încrețite ale pielii, cum ar fi coatele și genunchii. Află în acest articol mai multe despre tipurile de eczeme.

Ca în cazul oricărei probleme persistente a pielii, dacă nu ești sigur de simptomele tale sau ai nevoie de clarificări suplimentare, îți recomandăm să ceri sfatul medicului sau dermatologului tău.

Referințe:

What Is Contact Dermatitis?- Medically reviewed by Joan Paul, MD, MPH, DTMH, Dermatology — Written by Rachel Nall, MSN, CRNA — Updated on February 5, 2024

Contact Dermatitis ByThomas M. Ruenger, MD, PhD, Georg-August University of Göttingen, Germany, Reviewed/Revised Jan 2023

Eczema types: Contact dermatitis causes, Written by: Paula Ludmann, MS https://www.aad.org/public/diseases/eczema/types/contact-dermatitis/causes 

Li Y, Li L. Contact Dermatitis: Classifications and Management. Clin Rev Allergy Immunol. 2021 Dec;61(3):245-281. doi: 10.1007/s12016-021-08875-0. Epub 2021 Jul 15. PMID: 34264448. 

Zirwas MJ. Contact Dermatitis to Cosmetics. Clin Rev Allergy Immunol. 2019 Feb;56(1):119-128. doi: 10.1007/s12016-018-8717-9. PMID: 30421329.

Contact Dermatitis Treatments - Medically reviewed by Judith Marcin, M.D. — Written by The Healthline Editorial Team — Updated on January 29, 2019