CAUZE PRURIT - CE POATE PROVOCA MÂNCĂRIMEA NASULUI, MÂNCĂRIMEA FEȚEI, MÂNCĂRIMEA GÂTULUI
Mâncărimea pielii poate avea multiple cauze, de la deshidratare până la reacții alergice. Este important să ne familiarizăm cu cele mai frecvente motive ale apariției iritațiilor pielii și să descoperim cum să combatem mâncărimea bărbiei, a buzelor și a pielii feței în general.
De fiecare dată când pielea noastră începe să ne mănânce, există un motiv. Acesta poate fi minor sau major, dar întotdeauna prezent. Să nu uităm că simptome aparent inofensive, precum mâncărimea feței sau a mâinilor fără erupții cutanate, nu sunt doar o sursă potențială de disconfort, ci și un posibil simptom al unor afecțiuni dermatologice. Din păcate, mâncărimea pielii feței poate fi cauzată de afecțiuni cronice, cum ar fi dermatita atopică (DA).
Senzația de mâncărime mai poate fi declanșată și de o serie de alți factori externi sau alergii, precum cea la expunerea la soare, alergii alimentare, temperaturi extreme și multe alte condiții pe care nu le putem controla foarte mult.
Roșeața și mâncărimea pielii feței se tratează de obicei prin eliminarea sau limitarea factorilor de risc care contribuie la apariția acestora. Uneori pot fi deosebit de dificil sau chiar imposibil de eliminat, atunci când vorbim despre condiții meteorologice, soare sau ger. În astfel de situații, îngrijirea adecvată și produsele dermatocosmetice ne pot veni în ajutor.
Chiar și aspecte aparent banale precum mâncărimea sprâncenelor sau a bărbiei pot indica probleme mai grave. De cele mai multe ori, cauza care le provoacă este relativ simplu de eliminat sau limitat. Să ne gândim, așadar, la cele mai comune motive pentru care ne confruntăm cu mâncărimea puternică a pielii sau a feței.
DE CE MĂ MÂNÂNCĂ PIELEA?
CINCI FACTORI CARE PROVOACĂ MÂNCĂRIMEA FEȚEI
Așa cum am menționat deja, iritațiile pielii și mâncărimea pot apărea din diverse motive. Este deosebit de dificil să le specificăm pe toate, deoarece mâncărimea pielii în timpul nopții poate însemna altceva decât mâncărimea urechii externe sau mâncărimea în interiorul urechii.
Însă, înainte de a ajunge la acest punct, să încercăm să enumerăm cele mai frecvente și generale motive pentru care poate apărea mâncărimea pielii feței.
1.Deshidratarea pielii
Dacă simți o senzație de tensiune și asprime a pielii, observi descuamarea superficială și simți mâncărimea obrajilor și a frunții, poate fi un semn că nivelul de hidratare al pielii este prea scăzut și probabil că stratul hidrolipidic a fost afectat.
Ce este acesta? În termeni simpli: stratul hidrolipidic este bariera noastră naturală de protecție, care previne deteriorarea și iritarea pielii.
Acest strat este compus din grăsimi (lipide) și apă, formând o peliculă pe suprafața pielii noastre. Deteriorarea acestuia nu doar că expune pielea la iritații și mâncărime, dar, de asemenea, pielea începe să piardă hidratarea naturală, rezultând în uscarea acesteia. Roșeața și mâncărimea pielii de pe față pot fi rezultatele acestui proces. Dacă aceste simptome sunt persistente, nu ezita să consulți un medic dermatolog.
2. Reacții alergice
Urticaria, dar și mâncărimea pielii fără alte modificări cutanate pot indica o alergie. Problema în acest sens este identificarea corectă a alergenului care provoacă reacția cutanată. Poate fi un ingredient alimentar pe care nu îl tolerăm, sau chiar un balsam de rufe.
Dacă, de exemplu, suferi de mâncărimea pielii spatelui seara, caracterul localizat și intervalul de timp pot indica probleme cu balsamul pentru lenjerie sau îmbrăcămintea de noapte. Similar, dacă mâncărimea nasului apare după masă, cauzele trebuie căutate printre ingredientele folosite în prepararea mâncării. În astfel de cazuri este indicat un cosult medical pentru identificarea corectă a factorilor ce determină reacția alergică și obținerea unei recomandări personalizate.
3. Deteriorarea barierei epidermice
Am vorbit deja despre acest subiect la primul punct, dar acolo deteriorarea stratului hidrolipidic era legată de deshidratare.
Deteriorarea barierei epidermice poate avea un caracter mecanic. Acest lucru înseamnă că poate fi cauzată de exemplu de factori fizici, precum frecarea excesivă a pielii cu o perie de spălat sau un burete.
4. Condiții meteorologice nefavorabile
Expunerea pielii la factori de mediu precum vântul, gerul sau razele solare poate cauza mâncărimea feței sau a mâinilor fără erupții cutanate. Acesta este unul dintre factorii mai dificil de eliminat.
Dacă putem schimba balsamul de rufe, săpunul sau chiar dieta, influențarea absenței soarelui sau a gerului este imposibilă. În astfel de situații, rămâne să protejăm pielea cu ajutorul cremelor și îmbrăcămintei, dar vom discuta despre asta mai târziu.
MÂNCĂRIMEA PIELII ȘI DERMATITA ATOPICĂ – ESTE MOTIV DE ÎNGRIJORARE?
Ce înseamnă mâncărimea pielii? De multe ori nu este nimic grav și nu există motive de îngrijorare. Totuși, trebuie să fim vigilenți, deoarece mâncărimea feței poate fi un indiciu că ne confruntăm cu dermatita atopică.
Desigur, este esențial să lăsăm diagnosticul și evaluarea corectă în mâinile unui medic dermatolog. Cu toate acestea, ar fi util să analizăm pe scurt simptomele dermatitei atopice și să răspundem la întrebarea “este aceasta cauza problemelor noastre?”
Mâncărimea pielii feței poate indica dermatita atopică, deoarece cel mai caracteristic și frecvent simptom al acesteia este pruritul. Mâncărimea persistentă însoțește deseori persoanele cu dermatită atopică și are un curs recurent.
Dermatita atopică se caracterizează prin mâncărimi de piele, dar să nu uităm că nu orice prurit este automat dermatită atopică. Această afectiune a pielii care are un curs specific și se manifestă cel mai frecvent încă din copilărie.
Află din articolul nostru mai multe despre dermatita atopică la bebeluși.
Dacă avem o vârstă mai înaintată și nu ne-am confruntat cu simptome ale dermatitei atopice, probabil că nu există motive de îngrijorare. Totuși, dacă mâncărimea intensă a pielii ne însoțește de mult timp, este recomandat să consultăm un medic dermatolog pentru un diagnostic corect.
SOLUȚII PENTRU MÂNCĂRIMEA PIELII – PRURIT
Combaterea mâncărimii pielii se face în principal prin eliminarea factorilor externi care o provoacă. Este important să înțelegem că până și cele mai bune produse cosmetice calmante nu vor ajuta dacă nu identificăm cauza mâncărimii pielii, deoarece fără eliminarea acesteia, vom agrava constant problema.
La început, este esențial să observăm. Să analizăm cu atenție în ce circumstanțe apare mâncărimea gâtului sau a feței. Dacă aceasta ne însoțește în timpul unor activități specifice, trebuie să luăm în considerare toți alergenii posibili din jurul nostru și să încercăm să identificăm care dintre aceștia este responsabil pentru situația noastră. În acest scop, putem face și teste alergologice, ceea ce va fi mult mai simplu și mai rapid, dar pentru acestea este necesară o vizită la medic.
După ce stabilim ce cauzează problema – trebuie să limităm factorul nociv și să începem regenerarea pielii. Ne vor ajuta produse potrivite, care vor curăța pielea blând și vor ajuta la restabilirea nivelului adecvat de hidratare.
Când pielea este sensibilă și predispusă la mâncărime, o rutină minimalistă poate fi o alegere mai potrivită decât o rutină complexă. Putem, de exemplu, să oferim pielii o curățare potrivită, delicată, precum Lipikar Syndet AP+. După spălare, să aplicăm un produs cu acțiune calmantă, cum ar fi un spray cu apă termală pentru față. Acesta va pregăti pielea pentru alte produse de îngrijire și, în același timp, va reduce disconfortul, diminuând iritațiile.
Este esențial să folosim și o cremă hidratantă care va ajuta la gestionarea mâncărimii pielii și va contribui la refacerea barierei hidrolipidice. O alegere bună pentru îngrijirea tenului poate fi un produs cu acțiune prelungită, cum ar fi LIPIKAR BAUME AP+M, balsam de corp pentru pielea uscată cu tendință atopică și alergică, ce hrănește pielea și restabilește bariera cutanată. Pentru îngrijirea corpului, o cremă calmantă și intens hidratantă precum Lipikar Baume AP+M poate reduce senzația de mâncărime, avand și un efect anti-recidivă.
De asemenea, să nu uitam de SPF. În cazul mâncărimilor, putem folosi Anthelios Spray Invizibil pentru Față. Usor de aplicat, acesta va oferi o protecție solară necesară împotriva razelor ultraviolete, lucru de care trebuie să ținem cont zilnic. Formula sa foarte ușoară, invizibilă, se absoarbe rapid, fără a lăsa o peliculă grasă.
Spray-ul cu SPF poate fi reaplicat, după necesitate, pentru a menține protecția și a revigora pielea.
MÂNCĂRIME PE FAȚĂ – LA CE SĂ FIM ATENȚI?
Mâncărimea intensă a pielii poate fi cauzată de mulți factori asupra cărora nu avem control. Acestea includ în special frigul, zăpada sau căldura – toate aceste elemente suprasolicită pielea noastră și, dacă avem predispoziții în acest sens, poate apărea mâncărimea nasului sau a gâtului. Deși nu putem evita frigul sau soarele, putem limita impactul lor negativ.
Un ajutor de neprețuit va fi crema hidratantă – acest produs de bază în îngrijirea pielii ne va permite să refacem bariera hidrolipidică și să protejăm pielea. În lunile de vară, este recomandat să folosim o cremă cu factor de protecție solară. Află tot ce trebuie să știi despre cremă protecție solară din ghidul nostru complet.
Pe lângă utilizarea cremelor și produselor de protecție solară, este bine să ne gândim la o protecție mecanică a pielii împotriva căldurii și frigului. În acest scop, ne pot fi utile: un fular, o bandană, o pălărie sau o bandă pentru cap. Pe cât posibil, ar trebui să evităm expunerea pielii la condiții meteorologice extreme, deoarece acest lucru poate provoca mâncărimea feței.
Mâncărimea mâinilor și mâncărimea feței pot fi rezultatul unei hidratări insuficiente a pielii. Acest aspect al vieții noastre trebuie să fie de asemenea bine gestionat, mai ales dacă urmează lunile de iarna. Ar trebui să bem cel puțin doi litri de apă pe zi, deoarece numai astfel pielea noastră va putea menține o cantitate adecvată de apă în interiorul său.
CE ÎNSEAMNĂ CÂND NE MÂNÂNCĂ NASUL?
Deși cauzele mâncărimii pielii sunt diverse, este important să încercăm să ameliorăm iritațiile cât mai repede. Cu cât ne îngrijim mai repede de piele și folosim produse cu efect calmant, cu atât mai repede vom scăpa de disconfort și de senzația de mâncărime. Este esențial să identificăm mai întâi cauza mâncărimii pielii. Limitarea expunerii la factorul nociv și îngrijirea adecvată sunt cheia pentru ameliorarea iritațiilor și reducerea pruritului.
În acest scop, este cel mai bine să folosim produse, care ne vor ajuta să reducem semnificativ disconfortul. Dacă în ciuda schimbării rutinei de îngrijire și evitării factorilor potențial nocivi, problema noastră persistă, este recomandat să consultăm cat mai repede un dermatolog. Acesta ne va ajuta să diagnosticăm cauza simptomelor observate și să o rezolvăm prin metode specializate.
Referințe:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/itchy-skin/symptoms-causes/syc-20355006
- Medically reviewed by Amanda Caldwell, MSN, APRN-C — Written by Stephanie Watson — Updated on July 13, 2023, https://www.healthline.com/health/itchy-skin-at-night
- https://www.aad.org/public/everyday-care/itchy-skin/itch-relief/relieve-uncontrollably-itchy-skin
- Medically reviewed by Yamini Ranchod, Ph.D., M.S. — Written by Scott Frothingham — Updated on February 7, 2023, https://www.healthline.com/health/itchy-skin-cancer
- https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-15130-9_77