CE ÎNSEAMNĂ SPF: GHID COMPLET CU TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII

Article Read Duration 2 min citire

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă SPF? E ca un supererou în lupta cu soarele! SPF, sau “factorul de protecție solară”, e acel prieten de nădejde care te poate proteja de arsurile solare. Vrei să afli cât timp poți sta la soare fără să te arzi? Află mai multe despre SPF din acest articol.

CE ÎNSEAMNĂ SPF?

SPF, acest acronim larg utilizat se referă la “factorul de protecție solară” care măsoară nivelul de protecție solară pe care fiecare formulă de cremă de protecție solară o poate oferi printr-o utilizare adecvată. Mai concret, SPF indică cât timp o formulă de cremă de protecție solară poate preveni arderea pielii în comparație cu expunerea fără cremă de protecție solară.

CE ESTE SPF?

Te-ai întrebat vreodată cât timp te poate proteja o cremă de protecție solară de arsurile solare? Ei bine, aici intervine SPF-ul! Acesta indică durata de protecție împotriva razelor UVB, razele scurte care pot provoca arsuri severe și unele tipuri de cancer de piele.

Deși nu există nicio îndoială că SPF este extrem de util în evaluarea eficienței cremelor de protecție solară, aceast indice are unele limitări pe care trebuie să le cunoaștem.

Trebuie să știi că SPF-ul nu te protejează de radiațiile UVA, care pătrund mai adânc în piele cauzând semne de îmbătrânire prematură, deteriorări la nivel de ADN și unele tipuri de cancer de piele. Din aceste motive, e foarte important să alegem o cremă de protecție solară cu un SPF ridicat și protecție cu spectru larg.

CE ÎNSEAMNĂ SPF CU SPECTRU LARG?

Pur și simplu, este un termen folosit pentru a descrie o cremă de protecție solară care protejează atât împotriva razelor UVB, care ard pielea, cât și împotriva razelor UVA, care provoacă daune precum distrugerea colagenului, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură a pielii. 

Numărul SPF de pe o cremă de protecție solară indică în principal cât de bine te protejează împotriva razelor UVB. Totuși, dacă pe etichetă scrie „spectru larg", înseamnă că produsul conține și filtre care te apără și de razele UVA. Pentru o protecție optimă împotriva ambelor tipuri de raze UV, alege o cremă cu un număr SPF cât mai mare, care să conțină filtre și pentru UVA.



Diferența dintre razele UVA și razele UVB

Razele UVA, cunoscute și ca „razele îmbătrânirii", pot pătrunde mai adânc în piele, afectând celulele din epidermă și dermă. Ele cauzează daune indirecte prin stres oxidativ și pot modifica ADN-ul, ducând la îmbătrânirea prematură a pielii (pete pigmentare, riduri) și unele tipuri de cancer. Aproximativ 95% din razele UV sunt UVA și pot trece prin ferestre și nori, fiind prezente tot anul la intensitate ridicată.

Razele UVB, numite „arzătoare", emit energie mai mare, deteriorând straturile exterioare ale pielii și cauzând arsuri solare. Deși prezente tot anul, intensitatea UVB variază în funcție de anotimp, locație și ora din zi, acționând maxim între orele 11:00-15:00.

Spre deosebire de razele UVB, care sunt mai energetice și ard suprafața pielii, razele UVA sunt mai puțin intense, dar pot pătrunde mai adânc și provoca îmbătrânire prematură și cancer. 

CUM ALEGI FACTORUL DE PROTECȚIE SOLARĂ POTRIVIT 

Indiferent unde locuiești, probabil ți s-a spus de nenumărate ori că este esențial să aplici o cremă de protecție solară, mai ales în lunile mai calde. Însă câți dintre noi înțelegem cu adevărat ce înseamnă indicele de protecție solară și cum funcționează acest sistem de clasificare?

Pentru a alege cea mai bună cremă de protecție solară care să-ți protejeze pielea, este important să înțelegi beneficiile diferitelor formule - deci, ce este SPF în crema de protecție solară? 

Acest ghid îți va explica tot ce trebuie să știi pentru a alege produsul potrivit și cum să selectezi crema potrivită de protecție solară pentru tipul tău de piele și nevoile tale din gama Anthelios de protecție solară

Îți vom prezenta despre aplicarea SPF, precum și motivele pentru care ar trebui să folosești cremă de protecție solară în fiecare zi a anului.

CUM FUNCȚIONEAZĂ SPF?

Pentru a răspunde la întrebarea cum funcționează SPF, gândește-te la numărul SPF ca la un multiplicator. Acest număr îl poți afla calculând diferența între cât timp durează până când pielea se arde fără protecție, comparativ cu durata până când se arde folosind o cremă de protecție solară.

CE SPF AR TREBUI SĂ FOLOSEȘTI

Indiferent dacă te întrebi ce SPF este cel mai potrivit pentru față, sau pentru corp, La Roche-Posay recomandă întotdeauna cea mai mare protecție solară disponibilă. Nu există niciun dezavantaj în a opta pentru un SPF ridicat, așadar, îți sugerăm să găsești o cremă de protecție solară cu SPF 50+ pentru corp și față. 

Având în vedere pericolele pe care le aduc daunele solare acumulate de-a lungul vieții, nu ar trebui să fie o surpriză că trebuie să porți crema de protecție solară în fiecare zi. Folosind SPF, e ca și cum ai purta o pălărie invizibilă de soare!

SPF La Roche Posay

CREME DE PROTECȚIE SOLARĂ PENTRU FAȚĂ CU SPF 50+

  • Dacă ești în căutarea unei creme de protecție solară pentru față, ușoară și non-grasă, ANTHELIOS UVMUNE 400 FLUID INVIZIBIL SPF50+ FĂRĂ PARFUM constă într-o formulă făcută pentru pielea sensibilă. Această formulă fără parfum, non-comedogenică, oferă o protecție UV foarte largă, potrivită pentru pielea sensibilă și acest produs cu SPF 50+ oferă o textură invizibilă.
  • Pentru persoanele cu piele predispusă la acnee sau ten gras, ANTHELIOS UVMUNE 400 OIL CONTROL FLUID INVIZIBIL SPF50+ oferă protecție UV cu spectru larg ce conferă un control al luciului. Această formulă ce se absoarbe rapid nu va crea nicio strălucire suplimentară datorită texturii sale non-grase.
  • ANTHELIOS UVMUNE 400 CREMĂ HIDRATANTĂ SPF50+ FĂRĂ PARFUM are o textură ultra-confortabilă de hidratare, foarte potrivită pentru persoanele cu tip de piele uscată. Această cremă de protecție solară cu protecție UV foarte largă este, de asemenea, anti-usturime a ochilor și pentru piele sensibilă.

CITEȘTE ÎNTOTDEAUNA ETICHETA. URMEAZĂ INSTRUCȚIUNILE PENTRU UTILIZAREA SPF-ului.

Aplică orice SPF cu 20 de minute înainte de expunerea la soare. Crema de protecție solară este doar o parte a protecției solare, așa că îți recomandăm să porți haine de protecție și să cauți umbra.

Evită expunerea prelungită la soare. Aplică crema de protecție solară din nou, la fiecare 2 ore și după înot, pe pielea curată și după ștergerea cu prosopul, sau după transpirație excesivă, în conformitate cu instrucțiunile produsului.

Citește mai multe informații despre cum protecția solară te ajută să lupți și împotriva îmbătrânirii.

CREME DE PROTECȚIE SOLARĂ CU SPF 50+ PENTRU CORP 

  • Când vine vorba de cremă de protecție solară cu SPF mare pentru corp, recomandăm: ANTHELIOS WET SKIN LOTION SPF50+, rezistent la apă. Datorită tehnologiei avansate Wet Skin, această cremă e o formulă rezistentă la apă, potrivită pentru pielea umedă.
  • Pentru cei care caută o cremă de protecție solară pentru corp care este ușoară, confortabilă și nu lasă urme albe, ANTHELIOS SPRAY INVIZIBIL SPF50+ CU PARFUM este o alegere potrivită. Atât non-grasă, cât și non-comedogenică, această cremă oferă o protecție foarte ridicată împotriva expunerii la soare.
  • Iar dacă ești în căutarea unei creme de protecție solară pentru corp care să fie ușoară, confortabilă și să nu lase urme albe, ANTHELIOS SPRAY INVIZIBIL SPF50+ CU PARFUM e o alegere potrivită. Acesta oferă protecție foarte ridicată, cu spectru larg, împotriva efectelor negative cauzate de razele UVA, UVB, infraroșii de tip A și poluare, fiind testat pe pielea alergică sub control dermatologic.
Alege înțelept SPF-ul potrivit pentru corp, căci soarele nu e întotdeauna prietenul tău!

CITEȘTE ÎNTOTDEAUNA ETICHETA. URMEAZĂ INSTRUCȚIUNILE PENTRU UTILIZARE.

Aplică cu 20 de minute înainte de expunerea la soare. Crema de protecție solară este doar o parte a protecției solare, așa că poartă haine de protecție și caută în mod special, umbră. Evită expunerea prelungită la soare. Aplică din nou la fiecare 2 ore și după înot, ștergerea cu prosopul și transpirația, în conformitate cu instrucțiunile.

ALEGEREA SPF-ULUI POTRIVIT PENTRU BEBELUȘI

Pentru protecția optimă a pielii delicate a bebelușului între 6 și 12 luni, alege creme de protecție solară cu SPF 50 sau mai mare, cu spectru larg UVA/UVB, special formulate pentru pielea sensibilă a celor mici.

Aplică produsul cu 30 de minute înainte de a ieși afară pentru a permite ingredientelor active să pătrundă în piele și reînnoiește la fiecare 2 ore sau după contact cu apa. Ține bebelușul la umbră și evită expunerea directă la soare, îmbrăcându-l în hăinuțe lejere și purtând o pălărie cu bor larg. Află din articolul La Roche-Posay mai multe informații utile despre protecția solară la bebeluși

CÂT DE DES TREBUIE SĂ APLICI CREMA DE PROTECȚIE SOLARĂ CU SPF?

Răspunsul este: cu cât mai des, cu atât mai bine. Majoritatea dintre noi nu aplicăm suficient de multă cremă de protecție solară sau nu o reaplicăm la intervalele corecte. 

Regula de bază? Reaplică cel puțin la fiecare două ore, și mai des dacă faci baie, transpiri sau te ștergi cu prosopul.

CONCLUZIE

La Roche Posay își propune să crească gradul de conștientizare asupra cancerului de piele și prevenția timpurie oferind controale gratuite ale alunițelor la medicul dermatolog. 

Pentru mai multe informații despre cum să îți programezi GRATUIT o evaluare a alunițelor la medicul dermatolog, vizitează pagina noastră dedicată Zilelor Protecției Solare. Campania se desfășoară în perioada 7 mai - 31 august 2024.

Nu uita: ADAUGĂ PROTECȚIA SOLARĂ CU SPF ÎN RUTINA ZILNICĂ DE ÎNGRIJIRE A PIELII.