CE TREBUIE SA STII DESPRE ACNEE

Acneea, sau „acne vulgaris”, este o condiție a tenului gras, în care glandele sebacee produc sebum în exces. Acest fapt generează obturarea porilor cu celule moarte și cu sebum. Uneori, procesul se oprește aici, având ca efect apariția punctelor negre și a punctelor albe. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „acnee retențională”. În cazurile mai severe, bacteriile se multiplică în sebumul captiv și cauzează inflamarea pielii, având drept urmare apariția coșurilor superficiale numite pustule sau a leziunilor mai adânci, dure și dureroase, numite noduli și chisturi. Aceasta se numește „acnee inflamatorie”. Erupțiile severe de acnee sau stoarcerea de coșuri pot lăsa semne de acnee sau cicatrici de acnee care rămân chiar și după ce erupțiile au dispărut.

ÎNTREBĂRI ȘI
RĂSPUNSURI

1 quote-marks

CARE SUNT CAUZELE ACNEEI?

Acneea apare din dezechilibrul hormonilor androgeni, care stimulează glandele sebacee să producă exces de sebum. Acești hormoni favorizează formarea excesivă de celule ale pielii în jurul porilor, care se blochează cu sebum și celule, creând un mediu propice pentru bacteriile ce cauzează acneea. Astfel apar coșuri, pete roșii, pustule, chisturi dureroase.


Aflați mai multe

A fost de ajutor?

1 quote-marks

CARE SUNT TIPURILE DE ACNEE?

Există mai multe tipuri de acnee, fiecare având caracteristici distincte. Acneea comedoniana este cea mai ușoară formă, caracterizată prin puncte negre și albe. Acneea papulo-pustuloasă este o formă moderată, cu leziuni inflamate și pustule. Acneea nodulo-chistică este cea mai severă, provocând noduli dureroși.


Aflați mai multe

A fost de ajutor?

1 quote-marks

Ajută contraceptivele împotriva acneei?

Acneea este provocată în principal de hormoni. La femei, aceasta se poate trata prin metode contraceptive, cunoscute și sub numele de contraceptive orale (OCP), care reechilibrează hormonii, asigurând o piele curată. Pentru a afla dacă vă încadrați pentru acest tratament, consultați doctorul, deoarece tratamentul nu este potrivit pentru oricine.


Aflați mai multe

A fost de ajutor?

1 quote-marks

Cum pot îndepărta cicatricile acneice?

Cicatricile postacneice sunt foarte greu de tratat. Unele tratamente în cabinet pot ajuta, cum ar fi microdermoabraziunea, peelingul chimic, laserul și mezoterapia. La persoanele cu pete, cicatricile postacneice pot fi prevenite în primul rând prin medicația adecvată, cum ar fi prin antibiotice sau izotretinoină. Puteți întreba, de asemenea, și farmactistul despre o îngrijire zilnică specializată a pielii cum ar fi gama EFFACLAR.


Aflați mai multe

A fost de ajutor?

1 quote-marks

Cum PUTEM SCĂPA DE IMPERFECȚIUNI?

Curățați pielea delicat de două ori pe zi cu apă micelară sau cu gel spumant de curățare. Continuați cu îngrijirea zilnică a pielii cu ingrediente active cum ar fi acidul salicilic, niacinamida, retinolul și pirocton olamina. E recomandat să aplicați și o cremă de protecție solară. Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente, consultați medicul dermatolog.

 
Aflați mai multe

A fost de ajutor?

Ce este
SPOTSCAN+?

SPOTSCAN+ este un instrument de evaluare digitală pentru tenul cu imperfecțiuni și predispus la acnee, dezvoltat împreună cu medici dermatologi și bazat pe inteligența artificială. Instrumentul online de evaluare a tenului combină expertiza dermatologică La Roche-Posay cu cea mai recentă tehnologie de inteligență artificială. SPOTSCAN+ se bazează pe o analiză a peste 6.000 de imagini științifice ale bărbaților și femeilor cu diferite tipuri de piele și niveluri de ten cu imperfecțiuni și cu tendință acneică.

Cauzele acneei

Cauzele acneei pot fi de natură genetică sau rezultatul unei îngrijiri necorespunzătoare a pielii. De asemenea, factori externi, precum praful fin, radiațiile UV, schimbările climatice, stresul sau lipsa de somn, pot favoriza apariția imperfecțiunilor cutanate. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, dezechilibrele hormonale reprezintă principala cauză a coșurilor și a pielii predispuse la acnee. 

Hormonul androgen, cunoscut și ca hormonul masculin, joacă un rol major în acest proces. Când acest hormon este eliberat în cantități mari, glandele sebacee se măresc și producția de sebum crește, ducând la blocarea porilor și apariția coșurilor. 

Alte tipuri de imperfecțiuni ale tenului cu tendință acneică

Pe lângă semnele tipice, precum punctele negre și coșurile, există o serie de alte imperfecțiuni ale pielii care apar de obicei pe față.

  • Lipom

    Lipomul, cunoscut și sub numele de „chist de grăsime”, seamănă la prima vedere cu punctele negre. Totuși, lipoamele sunt mici chisturi care conțin în principal cheratină, o substanță prezentă în straturile superioare ale pielii. Acestea sunt de obicei inofensive, nedureroase și reprezintă mai degrabă o problemă cosmetică decât una medicală.
  • Coșurile subcutanate

    Coșurile subcutanate, denumite și coșuri încapsulate, se formează în straturile mai profunde ale pielii. În afară de localizare, acestea nu sunt diferite de coșurile obișnuite. De obicei, sunt mai dificil de tratat, deoarece nu au un vârf vizibil și pot cauza disconfort.
  • Dermatita periorală

    Acest tip de erupție roșie este cauzată de utilizarea excesivă a produselor cosmetice și este cunoscută în mod colocvial sub numele de „acneea stewardeselor”. Papule roșii apar în jurul gurii și, mai rar, în jurul ochilor. Aceste leziuni pot fuziona, formând zone mai mari de iritație. Din cauza acestor caracteristici, dermatita periorală este adesea confundată cu acneea, mai ales în stadiile incipiente.
  • Rozaceea

    Rozaceea și acneea sunt adesea menționate împreună. În special în a doua etapă a rozaceei, simptomele acestei afecțiuni pot fi confundate cu cele ale acneei. Spre deosebire de acnee, însă, cauza rozaceei nu este colonizarea bacteriană a glandelor sebacee, ci o hipersensibilitate a vaselor limfatice și de sânge de pe față. Rozaceea necesită un tratament diferit și adesea implică gestionarea inflamației și a roșeței persistente

Tenul cu tendință acneică

Nu este întotdeauna evident la prima vedere dacă este vorba doar de un coș izolat sau de o formă mai gravă de acnee. Diferența principală constă în severitatea simptomelor. Acneea poate fi clasificată în trei stadii principale:

 

Acnee ușoară

În cazul formei ușoare, apar doar câteva puncte negre și coșuri, iar pielea nu pare foarte afectată. În general, nu există inflamații semnificative, iar imperfecțiunile sunt izolate.

 

Acnee moderată

Pielea afectată de acnee moderată prezintă un număr mai mare de puncte negre, coșuri și pustule, care pot acoperi zone mai extinse ale feței. În acest stadiu, inflamațiile sunt mai evidente, iar pielea poate începe să pară mai iritată și afectată de aspectul inestetic al acneei.

 

Acnee severă

Acneea severă este caracterizată de un număr foarte mare de imperfecțiuni, inclusiv chisturi dureroase. O formă de acnee severă este cunoscută sub numele de acnee chistică, în care se formează chisturi roșii și dureroase. În timp, aceste chisturi pot evolua în abcesuri mai mari, ceea ce face necesară intervenția medicală pentru a preveni cicatrizarea și alte complicații pe termen lung.
Aflați mai multe despre harta feței și harta coșurilor pe față.

 

Acneea și tipurile de piele

Fiecare tip de piele are nevoi diferite. Este important să țineți cont de aceste nevoi atunci când vă alegeți produsele de îngrijire și să dezvoltați o rutină adaptată tipului dumneavoastră de piele.

 

Acneea și pielea sensibilă

Acest tip de piele este adesea sensibil la diverse ingrediente. Din acest motiv, ar trebui să folosiți un produs de curățare blând și un produs de îngrijire delicat, care să calmeze pielea și să nu o irite. Produsele cu efect calmant și fără parfumuri sunt cele mai potrivite pentru pielea sensibilă.

 

Acneea și pielea grasă

Pielea grasă, datorită naturii sale, este de obicei mai puțin sensibilă. Totuși, aceasta are nevoie de îngrijire hidratantă pentru a susține bariera naturală a pielii. O formulă ușoară, care să hidrateze, dar să aibă și proprietăți matifiante, este ideală pentru a controla excesul de sebum și a preveni strălucirea.

 

Acneea și pielea uscată

Pielea uscată predispusă la imperfecțiuni necesită îngrijire hidratantă intensivă, care să ofere umiditate de lungă durată și să prevină deshidratarea. Produsele bogate în ingrediente hidratante ajută la menținerea echilibrului de hidratare al pielii, prevenind astfel uscăciunea și disconfortul.

 

Acneea și pielea matură

Pentru pielea matură și cu imperfecțiuni, este recomandată utilizarea produselor care au atât proprietăți de curățare, cât și regenerare. Un serum cu retinol, de exemplu, poate contribui la obținerea unui ten mai neted și uniform, stimulând regenerarea celulară și reducând semnele de îmbătrânire. 

 
 
 

SOLUȚII DE ÎNGRIJIRE PENTRU TENUL CU TENDINȚĂ ACNEICĂ

Acneea severă poate fi tratată cu medicamente eliberate pe bază de rețetă. Pe măsură ce coșurile devin mai ușoare, dermocosmeticele de specialitate sau o combinație a celor două pot fi, de asemenea, de ajutor.

 

Îngrijirea tenului acneic sau cu tendință acneică

Îngrijirea feței trebuie să fie întotdeauna adaptată tipului dumneavoastră de piele. De exemplu, dimineața puteți folosi o cremă hidratantă care deschide porii, ajutând astfel la combaterea imperfecțiunilor și oferind îngrijire optimă pielii. Seara, o cremă care susține regenerarea nocturnă a pielii este ideală pentru repararea și revitalizarea tenului.

Sfat: În timpul expunerii la soare, protecția solară trebuie să fie o parte esențială a rutinei de îngrijire. Alegeți o cremă de protecție solară special concepută pentru pielea grasă sau predispusă la acnee, care să nu blocheze porii și să protejeze pielea de efectele nocive ale razelor UV.

 

Machiajul pentru tenul cu tendință acneică

Pentru pielea predispusă la acnee, porii se pot înfunda rapid, de aceea machiajul trebuie să aibă o textură ușoară și să nu conțină ingrediente comedogenice. Există numeroase produse cosmetice care pot masca acneea, imperfecțiunile, urmele de coșuri și roșeața.

  • Fondurile de ten minerale pudrate sunt potrivite pentru pielea grasă, deoarece ajută la reducerea luciului excesiv al pielii.
  • În loc de fond de ten, puteți folosi o cremă hidratantă nuanțată, precum BB cream sau CC cream. Aceste creme oferă hidratare intensă și acoperă în același timp imperfecțiunile și roșeața.
  • Un corector este ideal pentru a camufla imperfecțiunile și roșeața pe zonele specifice ale feței.
  • Îndepărtarea corectă a machiajului este extrem de importantă. Pentru a permite pielii să respire peste noapte și a evita înfundarea porilor, machiajul trebuie îndepărtat cu grijă înainte de culcare. O apă micelară delicată este deosebit de potrivită, deoarece îndepărtează rapid și eficient machiajul, fără a agresa pielea.

Bine de știut: Periile de curățare a feței nu sunt recomandate pentru pielea predispusă la acnee. Presiunea sau rotația periei pot cauza deschiderea coșurilor la suprafață, răspândind bacteriile pe față și agravând aspectul pielii.

Unde apare acneea pe corp?

Semnele imperfecțiunilor pielii pot apărea nu doar pe față, ci și pe tot corpul – în special în zonele în care există multe glande sebacee. În plus, îmbrăcămintea strâmtă și sintetică poate favoriza formarea coșurilor din cauza frecării și a proprietăților materialului. Produsele de îngrijire a pielii prea bogate pot, de asemenea, să intensifice semnele de imperfecțiuni.

 

Coșurile pe brațe

Pielea impură, în special pe brațele superioare, este cunoscută sub numele de keratoză pilară sau piele „de șmirghel”. Aceasta este o tulburare de keratinizare a pielii, în care papulele întărite formate din calozitate înconjoară rădăcinile firelor de păr. Acest lucru face ca pielea să se simtă descuamată și aspră. Acest tip de coșuri poate apărea și pe picioare. 

Keratoza pilară nu este dăunătoare sănătății, fiind doar o provocare din punct de vedere cosmetic. Aspectul acestei afecțiuni tinde să se diminueze odată cu înaintarea în vârstă. Semnele pot fi combătute cu ajutorul exfoliantelor și al unei creme hidratante nutritive, care conține uree.

 

Coșurile pe spate

Acneea pe spate este o problemă comună și afectează în special persoanele care prezintă deja semne de acnee pe față. Spatele este o zonă a corpului care, la fel ca fața, are un număr ridicat de glande sebacee. În plus, porii de pe spate sunt mai mari decât cei de pe față. Prin urmare, semnele acneei din această zonă tind să fie mai pronunțate.

 

Coșurile pe piept

Există, de asemenea, un număr mare de glande sebacee pe piept și în zona decolteului. Persoanele cu piele predispusă la acnee dezvoltă adesea semne de imperfecțiuni și în această zonă a corpului.

Bine de știut: Dacă aveți semne de imperfecțiuni și acnee pe corp, este recomandat să folosiți un produs de curățare cu efect exfoliant delicat, deoarece acesta deschide porii și îi curăță de excesul de sebum.

Soluții de îngrijire pentru acnee

Pe lângă îngrijirea adaptată nevoilor pielii dumneavoastră, puteți lua în considerare și alte opțiuni pentru a reduce pe termen lung semnele imperfecțiunilor și acneei.

 

Îngrijirea acneei la dermatolog

Nu toate cazurile de piele predispusă la acnee necesită tratament medical. În special acneea ușoară până la moderată poate fi ameliorată fără tratament medical. Totuși, dacă starea pielii este dureroasă și îngrijorătoare, este recomandată o vizită la dermatolog. 

Printre măsurile obișnuite se numără unguentele care conțin antibiotice, medicamentele administrate oral, precum și cremele speciale pentru acnee.

 

Exfolierea pentru pielea cu tendință acneică

Un peeling deschide porii și îi eliberează de celulele moarte și excesul de sebum. Îl puteți integra ușor în rutina de îngrijire a pielii, dar ar trebui să aflați mai întâi cum să exfoliați corect pielea predispusă la acnee. 

Puteți folosi și un peeling cu acid din fructe, cum ar fi peelingul cu acid glicolic. Această formă de exfoliere este deosebit de intensivă și ar trebui efectuată întotdeauna de un specialist, fie într-un salon de înfrumusețare, fie de un dermatolog, pentru a asigura un tratament corect și pentru a evita stresul inutil asupra pielii.

 

Baie facială de aburi pentru acnee

O baie de aburi deschide porii într-un mod deosebit de delicat, permițând eliberarea excesului de sebum și a altor depozite. Aditivi ideali pentru pielea predispusă la acnee includ mușețelul, rozmarinul sau salvia. 

O baie de aburi facială are, de asemenea, un efect calmant asupra pielii. În același timp, porii deschiși pregătesc în mod optim pielea pentru îngrijirea ulterioară. Foarte important: trebuie să vă îndepărtați cu atenție machiajul înainte de baia de aburi, pentru a evita ca acesta să pătrundă în porii dilatați.

 

Nutriția pentru tenul cu tendință acneică

Dieta poate influența aspectul pielii. Dacă aveți piele predispusă la acnee, ar trebui să evitați, pe cât posibil, alimentele cu indice glicemic ridicat. Acestea includ în principal alimentele bogate în zahăr și făină albă. Carbohidrații din alimentele cu indice glicemic ridicat sunt cu lanț scurt și se descompun rapid în organism. 
Acest proces determină creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Insulina eliberată în urma acestui proces stimulează secreția de androgeni și, implicit, producția de sebum, favorizând astfel dezvoltarea imperfecțiunilor pielii.

Cine se confruntă cu acnee? 

Informații complete despre acnee și cum afectează persoanele.

Acneea este o afecțiune comună benignă și principalul motiv pentru consultațiile dermatologice. Este o condiție care afectează aproximativ 60% dintre adolescenți, dar și cel puțin o treime dintre femeile de peste 35 de ani. Este deci o afecțiune des întâlnită și poate uneori să aibă un efect semnificativ asupra calității vieții. Se regăsește în principal pe față, dar apare și pe spate, și uneori pe gât și umeri. Acneea deseori apare înainte de pubertate; poate fi unul dintre primele semne ale pubertății și afectează deseori băieții între 14 și 17 ani și fetele, un pic mai târziu, între 16 și 19 ani. Este o afecțiune care poate dura ani întregi și să devină cronică sau poate să dureze doar câteva luni. De aceea, uneori persoanele ce se confruntă cu acneea trebuie doar să aibă răbdare și să urmeze tratamentul în mod corect deoarece poate dura o perioadă mai lungă înainte ca acneea să dispară. 

Care sunt principalele
cauze ale acneei?

Aflați mai multe despre cauzele acneei.

În primul rând, ereditatea care, poate fi foarte importană în unele cazuri. Simptomele asociate cu acneea ereditară trebuie studiate, mai ales orice aspect care indică un dezechilibru hormonal în sânge, cum ar fi pilozitate excesivă, tulburări menstruale sau supraponderabilitate. Alt factor care trebuie investigat este dacă pacientul ia medicamente precum corticosteroizi orali sau medicamente psihotrope și antiepileptice. Alți factori care intră în joc includ stresul, factorii de mediu, climatul umed, poluarea și o serie de substanțe controversate prezente în mediul înconjurător, ce pot afecta acneea. Acneea nu reprezintă o contraindicație pentru folosirea produselor de machiaj. Cu toate acestea, machiajul utilizat trebuie să fie non-comedogenic și testat dermatologic. În caz contrar, poate exacerba acneea.

ANGAJAMENTELE NOASTRE
PRIVIND SIGURANȚA

Standardele de siguranță de la baza regulamentelor cosmetice internaționale

Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

100% DIN PRODUSE
ÎMPOTRIVA ALERGIILOR

Vedeți mai multe
O singură condiție prealabilă = fără reacții alergice
Dacă depistăm un singur caz, ne întoarcem în laboratoare și schimbăm formula
Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

PROTECȚIA FORMULEI
ÎN TIMP

Vedeți mai multe
Alegem cele mai sigure ambalaje alături doar de conservanții necesari, pentru a garanta toleranță și eficacitate intacte în timp.
Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

DOAR ESENȚIALUL,
ÎN DOZA ACTIVĂ CORECTĂ

Vedeți mai multe
Dezvoltate în colaborare cu medici dermatologi și toxicologi, produsele noastre conțin doar ingredientele esențiale, în doza activă corectă.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTATE
PE PIELEA FOARTE SENSIBILĂ
 

Vedeți mai multe
Toleranța produselor noastre este verificată pe cea mai sensibilă piele: reactivă, alergică, predispusă la acnee, atopică, deteriorată sau slăbită din cauza tratamentelor împotriva cancerului.

DRAGI
CITITORI

Informațiile afișate aici au doar scop educativ general și nu trebuie, în niciun caz, să înlocuiască sfatul profesional medical. Trebuie cerut întotdeauna sfatul personalului medical calificat pentru orice întrebare de natură medicală.